Travel AdvisorTravel Advisor

Chamonix je najpoznatije mjesto u Alpama

Chamonix je najpoznatiji zimski centar na svijetu

Mjesto koje svi znaju i gdje turizam cvate tijekom cijele godine. Većina prekooceanskih turista na turi kroz Europu stane na jedan dan u Chamonix kako bi se najvišom i najbržom žičarom u Europi popeli na 3.842 metra visok Aiguille du Midi i izbliza pogledali ledenjake Mt.Blanca. Zimi je na istoj žičari manja gužva. Za spuštanje po okvirno utvrđenoj i neuređenoj stazi Vallée Blanche niz ledenjak je vrlo važno da vremenske prilike budu idealne. Spust dug dvadesetak km nije pretjerano strm, osim na nekim dijelovima, a preporučljivo je unajmiti brdskog vodiča jer oni ipak najbolje znaju kuda treba ići i gdje su opasnosti od lavina. Ovo je definitivno jedna od trofejnijih alpskih staza, a svi koji se spuste se imaju čime pohvaliti.

Photo by Krzysztof Kowalik on Unsplash

 

Uređeni tereni i autobusi

Po dovoljno dugim i uređenim stazama može se skijati na različitim lokacijama koje su međusobno povezane skijaškim autobusima. Autobusi i vlakovi povezuju Saint Gervais-le Fayez i Martigny prolazeći kroz Chamonix, a besplatni su za one koji imaju Carte d’Hôte pass. Najviše skijalište je na ledenjaku Les Grands Montets. Počinje u mjestu Argentière (1252 m), a tereni se uzdižu do gornje stanice gondole na 3275 m. Nešto malo dalje od Chamonixa nalazi se skijalište Balme. Počinje u mjestu Le Tour i proteže se do švicarske granice, a staze su uglavnom plave i crvene.

Izvor: www.chamonix.com

Žičare

Iz Chamonixa, do najveće zone povezanih žičara Brevent – Flégere, vodi gondolska žičara Planpraz na visinu od 2000 m od kuda počinju skijaške staze. Nažalost, ne postoji staza koja se spušta u samo mjesto, nego u susjedno selo Les Préz od kuda se autobusom vraća u Chamonix. Skijalište je najstrmije od svih u okolici, a crvene i crne staze su samo za najiskusnije skijaše. Budući da su okrenute prema Mt.Blancu i jugu, staze imaju najviše sunca i jedan od najljepših pogleda. Dobro skijanje je i s druge strane tunela Mt.Blanc u talijanskom mjestu Courmayeur.

Skijati možete i u proljeće

Chamonix je skijalište gdje se možete skijati u proljetnim mjesecima, a sezona traje sve do kraja travnja. Neke žičare otvorene su i dulje.

Ostale atrakcije i aktivnosti

Skijalište je idealno za ljubitelje dubokog snijega i free ride frikove. Organiziran je i veliki snow park s mnogo vrsta skokova, half pipe i sličnih terena za bordere i skijaše. Osim adrenalinskog skijanja i bordanja, Chamonix vam nudi paragliding, panoramsko letenje, sanjkanje, paintball, klizanje, penjanje po ledu i četiri tematska parka za cijelu obitelj.
Glavna atrakcija je zupčasti brdski vlak koji vozi do podnožja (1913 m) najvećeg francuskog ledenjaka lijepo nazvanog Mer de Glace.

Mjesto Chamonix

Mjesto Chamonix je vrlo šarmantno i ističe se među ostalim alpskim naseljima. Kako dobro živi čitave godine, ponuda je vrlo zanimljiva i bogata. Trgovine su raznolike, od butika za bogate ruse sa skijaškim jaknama prošaranih perjem egzotičnih ptica do sportskih trgovina s velikom ponudom alpinističke opreme i ruksaka s airbagovima za spašavanje iz lavina. U Chamonixu možete pronaći oko 130 restorana, pubova i caffea čija je ponuda vrlo dobra. Osim nekoliko skupih gurmanskih restorana u pješačkoj zoni sve je prilagođeno mlađim posjetiteljima. Budući da je u Francuskoj zabranjeno pušenje u lokalima, možete vidjeti kako se ljudi zadržavaju ispred lokala i ostaju do dugo u noć. Smještaj je raznolik. U Chamonixu možete odsjesti u hotelu, privatnom smještaju, hostelima, rezidencijama, kampirati ili spavati okruženi planinama. Mi smo spavali u odličnom preuređenom hotelu s 4 zvjezdice Le Morgane na vrlo dobroj lokaciji blizu samog središte mjesta, žičare za Auguille du Midi i postaje ski busa.

Photo by Jonathan Fors on Unsplash

Kako doći?

Chamonix je bitno bliže od ostalih francuskih skijališta. Autom od Zagreba vozi se preko Milana, kroz dolinu Aoste i tunel Mt. Blanc. Potrebno je otprilike osam do devet sati za 850 km dobrih talijanskih autocesta. A ako se ide iz Rijeke, najbliži je put preko Trsta i nastavi se na isti put kao iz Zagreba.
Potrošili smo skoro četiri rezervoara goriva, odnosno nešto manje od dvije tisuće kuna. Cestarine su bile oko 130 € plus trošak slovenskih vinjeta. Blizu i daleko, no za odlično skijanje ništa nije daleko.

Savjet+

Za sva ova skijališta postoji ista skijaška karta Mt.Blanc Unlimited koja stoji 67 € na dan i uključuje sve žičare i vlakove u regiji te žičare na talijanskoj strani. Dodatno možete iskoristiti neograničeno klizanje, korištenje bazena i ulaske u muzeje. S ovom skijaškom kartom imate besplatan i neograničen ulaz u Skyway i Courmayeur ski area.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleDubai: putovanje za pamćenje, a gdje odabrati smještaj?
Next articleSkijališta u Austriji su otvorena