Travel AdvisorTravel Advisor

Slatkovodne ribe i je li bolji smuđ od brancina

Gdje su najbolje ribe? Na istoku u Slavoniji

Slatkovodne ribe nisu samo ukusne, one su i zdrave. Ponekad su nepravedno zapostavljene u odnosu na morsku, no u kontinentalnom dijelu Hrvatske te su ribe vrhunski specijalitet. Kod nas živi 151 vrsta. Kad zahladi od listopada do veljače traje period lova riječne ribe.
Šaran, som, smuđ, štuka, pastrva i druge slatkovodne ribe su odličan izbor za naše jelovnike.

Kako pripremiti i jesti ribe pogledaj u videu:

 

Bogate su proteinima i omega 3 masnim kiselinama, a nisu kalorične. U njima se nalaze vitamini B skupine, najviše je B12 te minerali mangan, fosfor i selen. Slatkovodne ribe su lakše probavljive od mesa. Konzumacija se preporučuje barem jednom tjedno. Prema znanstvenim izvještajima u tim ribama je izuzetno nizak udio žive, olova, arsena i kadmija.

Rječne ribe je dobro marinirati u limunovom soku i octu nekoliko sati prije pripreme. Dodatak raznih začina i luka će neutralizirati specifičan miris.
Najpoznatije jelo od slatkovodnih riba je Fiš paprikaš. Priprema se od više vrsta: šarana, soma, štuke, grgeča i drugih. Najbolji je onaj od otkoštenih riba. Tada se lako jede bez opreza prema kostima. Velike se ribe narežu na komade, a one manje mogu ostati cijele. Kod nas se najviše jede u Slavoniji i Baranji. Prava je gastronomska gozba. Druga popularna, a slična jela su Perkelt i Brudet.

Šaran

Meso je bijelo i kompaktno, a velike kosti se lako odvajaju. Živi u sporijim rijekama i stajačicama koje su ljeti tople. Naša je najvažnija slatkovodna riba. Uzgaja se u ribnjacima. Težine je od 1 do 4 kg. Neki mogu imati i do 20 kg. Priprema se na razne načine. Najpopularniji su pohanje, prženje i kuhanje u fišu. Najčešće se rže na odreske te se prži ili poha. Posebno dobar je čips od šarana.

Som

Teže je probavljiva i masnija riba, no bogata je proteinima. Bitno veća od ostalih. Živi na dnu sporih i velikih rijeka. Karakteristična su velika glava i usta te sitnim zubima. Ne živi u grupama nego sam. Ima krupne kosti koje se lako odvajaju od mesa. Može se peći, pržiti i koristiti u paprikašu.

Smuđ

Kod smuđa je veliki udio željeza. Je jedna od najukusnijih slatkovodnih riba. Bijelo i ukusno meso s malo kostiju podsjeća na morskog brancina. Specijaliteti su s raznim umacima poput onih od šparoga, luka i pancete te s bijelim vinom i vrhnjem. Filetirani smuđ je jedno od najcjenjenijih jela.

Štuka

Ova je riba lovac što znači da ima vrlo ukusno bijelo meso, ali i dosta kostiju. Stanište su joj usporene rijeke. Pliva vrlo brzo kako bi uhvatila plijen. Štiti svoj teritorij i napada uljeze. Može narasti do 15 kg. Raširena je po čitavoj Europi. Kuha se i peče.

Pastrva

Živi u hladnijim rijekama i jezerima. Podobna je za uzgoj. Odrasla može imati do 10 kg. Karakteristične su crvenkaste točke po koži. Ova je riba bogata vitaminom A, niskokalorična je i dobar izvor proteina. Vjerojatno je najukusnija slatkovodna riba. Meso je nježnog i finog okusa, bijelo i lako probavljivo. Idealna je za pečenje i prženje. Postoji više vrsta pastrva.

Osim ovih najraširenijih vrsta dobre su i ostale: amur, linjak, klen, lipljen, mrena, deverika i kečiga koja je poznata po ikri. Slatkovodne ribe su vrlo osjetljive na utjecaj prema njihovom prirodnom staništu. Periodično dolazi na raznim lokacijama do pomora ribe uslijed zagađenja. Proizvodnja i uzgoj slatkovodne ribe se čini kao lukrativan posao te jedan od važnijih pravaca razvoja Hrvatske.

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Previous articlePet najboljih lokacija za samoslik
Next articlePet divnih poučnih staza u zagrebačkoj okolici za opuštanje na kraju tjedna