Travel AdvisorTravel Advisor

Smaragdno srce Hrvatske

Gorski Kotar ima toliko toga za ponuditi da ni tjedni ne bi bili dovoljni za obići čak i samo najbolja mjesta i s pravom ga možemo zvati smaragdno srce Hrvatske.

Početkom toplijih dana se putevi pomaknu prema jugu. Zimi uglavnom prema Sloveniji i dalje prema skijalištima sve dok ne zatopli i dok se ne krene preko Karlovca prema moru. Najčešće vozim prema Rijeci i koliko sam samo puta pomislio gledajući divnu šumu i zavodljive planine kako bi trebalo skrenuti, zaustaviti se i proboraviti koji dan u tom smaragdnom srcu Hrvatske.

Ova priča ide upravo u tom pravcu. Prijedlozi gdje i kako skrenuti s autoceste, provesti par sati u šumi te što treba posjetiti ako se odlučimo za ostanak u Gorskom Kotaru. U samo dva dana obišao sam NP Risnjak, filmske lokacije, Fužine, Ravnu Goru i Vrbovsko.

Nacionalni park Risnjak

Moj put je bio vrlo pažljivo isplaniran i dobro da je tako jer bi inače već na prvom mjestu ostao znatno duže. Nacionalni park Risnjak svakako zaslužuje barem tri dana kako bi se vidjele tri glavna pravca. Poučna staza Leska, Izvor Kupe i uspon na Risnjak. Ovaj puta sam ostao samo na stazi.

 

Manje od pola sata autom od izlaza s autoceste se nalazi ulaz u Risnjak iza sela Crni Lug. Tu je i početak poučne staze Leska koja je vrlo popularna među posjetiocima. Ravna je, ne zahtjevna i ne pretjerano duga pa se može obići u nekih sat vremena. Dovoljno za razgibavanje i pauzu od vožnje umjesto ispijanja kave na nekom odmorištu uz cestu. Nakon hodanja kroz duboko zelenu šumu smo, naravno, ogladnjeli te svratili u restoran koji se nalazi u kući u kojoj ima i nekoliko soba te uprava NP Risnjaka. Dobar gulaš od divljači s knedlima i palačinke sa šumskim voćem su bili taman prije odlaska dalje.

 

Filmska lokacija za westerne

Sljedeća stanica je bila špilja Vrelo. Jedinstvena po svom položaju. Naime špilja je ravna pa se ne treba pentrati po skliskim stepenicama kao u drugima.

Nije velika, ali dovoljna za uroniti u kraško podzemlje, vidjeti izvor rječice, rashladiti se na plus osam i pogledati indijanski totem na kraju špilje. U njoj je, naime, sniman dio filma o indijanskom poglavici Winnetou po romanu Karla Maya.

Kad smo već prešli na temu divljeg zapada logično je bilo posjetiti Roswell. Filmski set u kojem je snimljen dobar dio filma je i danas ostao u upotrebi. Koriste ga obitelji s djecom i razni drugi zaljubljenici u westerne. Ima pravog šerifa koji zna svirati klavir, pravi saloon, konje za jahanje i puno zanimljivih mjesta koje trebate sami otkriti. Vikendom je vrlo popularno izletište.

 

Pored Fužina je veliko polje Lič. Bogata povijest ovog kraja se može vidjeti u malom etnografskom muzeju u osnovnoj školi. Pored je i crkvica Gospe od Sniga. Poznata je po tome što se oko nje na sveti dan skupi mnogo kamiona, automobila i ostalih prijevoznih sredstava. Dođu na blagoslov pa neki kažu da ne treba kupiti kasko.

 

Fužine su odlična gastro destinacija

Fužine se nalaze smještene između jezera Bajer i polja. U središtu se nalazi ponajbolji hotel u ovom dijelu Hrvatske.

Hotel i Restoran Bitoraj ima 4* i zaista je vrlo udoban i dobro uređen. Moja soba na trećem katu bi slobodno mogla biti u hotelu s 5* veličinom i uređenjem. Hrana je vrlo ukusna. Probao sam lazanje od vepra i specijalitet štrudlu od divljih borovnica.

 Toliko je bila dobra da sam sljedećeg jutra uzeo još dva komada za ponijeti kući. Doručak je bio a la carte pa nisam ostao gladan. Hotel Bitoraj je odličan izbor za sve koji vole boravak u hotelima poput mene.

Biciklistički obilazak Fužina

Jutro u Fužinama sam započeo vožnjom biciklom. Iza benzinske pumpe je drvena kućica firme ALPI bike rent gdje se mogu unajmiti bicikli. U ponudi su „obični“ i električni bicikli dobre kvalitete. Izabrao sam, naravno, električni i dobro mi je došao u nekih petnaestak kilometara za jedan sat vožnje. Licencirani vodič Luka me poveo kružnom stazom oko jezera Bajer.

Sa svih se strana pruža pogled na plavo zelenu kombinaciju vode i šume. Čak se i visoki vijadukt autoceste uklapa u sadržaj poput nekog divovskog spomenika. Na nekoliko mjesta je uređen prostor za kupanje iako se ne smije kupati u jezeru po odluci HEP-a koji je vlasnik. Ima i dva zgodna Beach bara na samoj obali. Vidjeli smo još dva druga jezera. Jedno je odmah pored Bajera, a drugo u polju Lič. Sat vremena vožnje biciklom je bilo dobro potrošeno vrijeme.

 

Na parkiralištu iza pumpe je i nekoliko drvenih kolibica u kojima se prodaju domaći proizvodi. Zapazio sam domaći med, ali i medun. Tko ne zna, kao što ni ja nisam znao, što je medun najbolje je pitati Jelenu koja ga proizvodi i prodaje. Nakon njenog objašnjenja sam odmah kupio i medun i med od dvije stotine vrsta gorskog cvijeća.

 

Ravna Gora bi mogla biti prava turistička atrakcija

Nažalost, morao sam ostaviti Fužine, a vratit ću se sigurno uskoro, i krenuti prema Zagrebu. No, nisam krenuo ravno nego djelomično po staroj cesti. Prva stanica mi je bila Ravna Gora.

Barbara Vančina – TZ Ravna Gora

Mjesto je središnje smješteno u Gorkom Kotaru i prilično je veliko. Na rubu mjesta se nalazi dvorac Stara Sušica kojeg sam želio posjetiti. Dvorac je u biti ladanjska vila koja sjajno izgleda izvana, no u njoj nema ništa posebno. Prihvaćaju grupe djece i grupe planinara te vapi za ozbiljnim uređenjem.

Romeo Mance – TZ Ravna Gora

Ništa slično nema u okolici i mogla bi postati prava turistička atrakcija. Pred završetkom je Centar za posjetitelje o velikim zvijerima što će svakako obogatiti turističku ponudu ovog kraja.

Vrbovsko i kanjon rijeke Kamačnik

Dvanaestak kilometra u pravcu Zagreba je mjesto Vrbovsko koje presijeca rijeka Dobra. Pored samog središta grada se nalazi jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara. Rijeka Kamačnik nije duga. Uz nju postoji pješačka staza dužine oko 3,5 km od ušća s rijekom Dobrom do izvora. Kanjon je bio okupan svjetlucavim kapima nakon kiše i izgledao je vrlo privlačno. Voda je kristalno čista. Kamačnik treba posjetiti u razna godišnja doba jer svako ima svoje boje. Na ulazu u kanjon je restoran u kojem se može ručati. Probao sam dobru pastrvu i, naravno, štrudlu od divljih borovnica.

Kanjon Kamačnik je desetak minuta udaljen od autoceste pa je još jedna odlična ideja za prekinuti put, prošetati se po divnoj prirodi, pojesti pastrvu i nastaviti dalje.

U dva dana sam vidio i doživio toliko toga da sam se pune duše i  zadovoljan vratio u Zagreb obećavši sam sebi da ću se uskoro ponovo vratiti u ovo smaragdno srce Hrvatske. Našao sam i dobar razlog, ali neka za sada ostane tajna. Mogu samo, kao hint, reći da foto safarija nema samo u Africi.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Više informacija na stranicama: www.gorskikotarbike.com  

www.gorskikotar.hr

Sponzorirani članak

Previous articleSaznajte sve što treba doživjeti na Malti
Next articleSusak bi mogao biti najčudniji otok na Jadranu