Travel AdvisorTravel Advisor

St. Moritz

St. Moritz najpoznatije je švicarsko elitno skijalište

Švicarsko mjesto St. Moritz, u kojem su krenuli počeci zimskog sportskog turizma, nalazi se na istoku zemlje, u kantonu Graubünden. Skijalište se povezuje s jet-set scenom i životom na visokoj nozi, ali za razliku od francuskog Megèva skijaši i trkači bude se prije zore. Ima mnogo staza pa je potrebno iskoristiti svaki sat skijanja ili vožnje boba i uživanja u švicarskom mondenom središtu

Izvan grada

Potpuno drugu scenu vidjet ćete koji kilometar dalje. Izvan grada, daleko od glamura i celebrityja, mislit ćete da ste se vratili koje stoljeće unatrag. U seoskim se domaćinstvima može naći smještaj kakvog si možete, bar jednom u godini, priuštiti. U regiji Engadin dobar smještaj je moguć i u mjestima Maloja, Potresina, Sils, Silvapana i Zuos. Tu je manji izbor staza, no svako mjesto nudi poneki alternativni sadržaj, poput noćenja u igluu Muottas Muragl. Treba reći kako je prometna je povezanost izvrsna.

Ponuda mjesta

Najsunčanije švicarsko mjesto-Saint Moritz dijeli se na tri manja dijela: St. Moritz Bad (na obali jezera), St. Moritz selo (tu je većina hotela) i Celerina. Okolica mjesta je veličanstvena zbog smrznutog jezera na kojem se održavaju golf turniri, konjske utrke i polo utakmice, a okruženo je visokim oštrim vrhovima. Želite li obići sve barove, pubove, diskoteke i ostala mjesta noćnog života, zavrtjet će vam se u glavi. Ne samo zbog raznih pića kojima se skijaši bore protiv hladnoće, već i zbog izračunavanja broja lokala. Après-ski obično počinje u baru Bobby’s Pub, a nastavlja se u nekom od „five o’clock and dance“ barova, da bi završio u noćnim klubovima poput „Devil’s Palacea“ ili „Horseshoe“.

 

Skijaške staze

U jednom od najboljih zimskih, sportskih regija na svijetu gdje su se dva puta održale Zimske olimpijske igre i pet puta Svjetsko natjecanje u alpskom skijanju, za očekivati je da će staze biti na zavidnoj razini. Ima 87 staza koje nisu prezahtjevne tako da ih prosječno vješti skijaši bez problema mogu savladati. Skija se i na Margnusu iznad Celerine te na lokalnom skijalištu Corviglia iznad St. Moritza koje je povezano s vrhom Piz Nair (3.057 m) i ima lagano položene staze. Nešto zahtjevnije staze nalaze se na Piz Corvatschu, a na ledenjaku Diavolezze staze su uglavnom srednje težine. S ledenjaka se vidi i jedini vrhunac u Istočnim Alpama viši od 4000 m – Piz Bernina. Za maratonce u skijanju, kondicijski i tehnički dobro pripremljene, nudi se spuštanje s Diavolezze na ledenjak Morterat. Najzahtjevnije su staze na Piz Lagalb (2.959 m). Ako ste željeli, ali se nikada niste usudili skijati po dubokom snijegu, na Diavolezzi ima jedna označena staza, duga svega dva kilometra.

U regiji su staze duge oko 230 km, a najpoznatija staza za skijaško trčanje duga je 42 kilometara. Engadin ruta skijaškog maratona od Maloja do S-chanfa predstavlja izazov gotovo svim ambicioznim skijašima. Zahtjevnija je i Palüd Lungia staza (duga 5 km) između St. Moritza i Silvaplana/Surleja jer ima dosta strme uspone. Ako vam ovo nije dovoljno, okušajte se u noćnim, osvijetljenim stazama u St. Moritzu, Pontresini ili u Zernezu.

Izvor: skiresort.info

Jurnjava najbržim toboganom

Treba li nekome adrenalinska injekcija, iskusite brzu vožnju između St. Moritza i Celerine u ledenom metrou. Najbrži svjetski ledeni tobogan, Cresta-Run, doseže brzinu od 138 km/h, a vodi do Celerine na kojoj je jedina bob-staza na svijetu od prirodnog leda.

Poznati eventi za koje se traži karta više

Događanja koja barem jednom morate posjetiti u St. Moritzu sigurno su Svjetski skijaški kup, Svjetski kup pola na snijegu, St. Moritz Gourmet Festival ili Jazz festival s vrhunskim izvođačima. Svake druge subote u ožujku održava se Engadin skijaški maraton, kada se ljubitelji ovoga sporta sa svih strana svijeta sjate u regiju. Svakog prvog ožujka ovdje se održava svečanost Chalandamarz, kada se, uz bogati popratni program, istjeruju zli duhovi zime. Događaja je puno, ali zbog velikog interesa karte je potrebno rezervirati unaprijed.

Druge sportske aktivnosti

Od ostalih sportova i razonode ponuda je krajnje raznolika: klizanje, bazen, padobranstvo, bob staze (treba rezervirati puno, puno ranije), jahanje, golf na snijegu i sve što vam padne napamet. Vrijedi se malo i prošetati po Engadinu, jer ima puno ostataka arhitekture iz rimskih vremena.

St. Moritz nije ni najveće ni najbolje skijalište, ali se zato zadržao poseban flair kojeg još ni jedno drugo skijalište nije dostiglo. Iako možda nije prvi izbor hrvatskim skijašima, barem jednom u životu treba posjetiti St. Moritz te skijati sunčanim stazama.

Kako doći?

Iz Zagreba preko Trsta, Vicenze, Bergama i Chiavenne do Švicarske, izlaz kod Silvaplane. – udaljenost 725 km. Ako idete iz Rijeke prođite također preko Trsta i nastavite istim putem. Udaljenost je 582 km.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleLufthansa odlazi iz Zagreba
Next articleZračne luke iznijele plan hitne potpore EU i Vlada