Travel AdvisorTravel Advisor

Što je zapravo Halloween?

Noć vještica ili Halloween

Ova svetkovina je zapravo stari keltski običaj koji je zabilježen još u petom stoljeću prije nove ere. Krajem listopada se slavio Samhain što je doslovno značilo kraj ljeta.

Kelti su smatrali da u to doba duhovi umrlih i razni demoni lutaju više nego inače pa od tud poveznica prema vješticama i strašnim pričama. Kasnije su te običaje prihvatili Rimljani te se svetkovina nastavila do sedmog stoljeća.

Papa Bonifacije IV je paganski običaj pretvorio u crkveni tako da ga je proglasio danom Svih svetih u slavu kršćanskih mučenika. Više od tisuću godina kasnije pojavljuje se pojam Hallow Evening, a dolazi iz škotskog All Hallows Eve tj. Noć prije dana svetih.

Današnji običaj kostimiranih plesova i slavlja, poglavito u Americi i Kanadi, vuče porijeklo iz zemalja u kojima se govorilo keltski i galski kao što su Irska, Wales i Škotska. Na staro irskom Samhain dolazi od summer’s end. U Ameriku se običaj proširio tek nakon masovnog useljavanja Iraca i Škota.

Slavi se kraj ljeta i početak mračnog dijela godine.

Vjerovalo se da na taj dan duše mrtvih silaze na zemlju te su im bili ponuđeni hrana i piće. Zadovoljne duše bi pomogli živima da prežive zimu. Običaj je bio i da ljudi pod maskama obilaze kuće kako bi u zamjenu za pjesme dobili hranu.

Kršćani su u drugim dijelovima Europe pa kasnije i svijeta prilagodili ove običaje svojim dogmama, no mnogo toga je ostalo vrlo slično. Gozba u noći prije Blagdana Svih svetih 1.11. i Dušnog dana 2.11. je postala običaj.

Nigdje se posebno nisu spominjale, štovale ili bilo što slično, vještice.

Današnji kostimi su pod velikim utjecajem Holivudskih filmova baš kao i kostimirane zabave koje nemaju puno veze s religijom. Konzumerizam je sve praznike uzeo pod svoje pa tako i ove.

 

Neki kršćani tvrde da je naziv Dan mrtvih pogrešan te da bi se trebali upotrebljavati stari nazivi Svi sveti i Dušni dan. Svi sveti je vjerski blagdan kojim se slave svi sveci jer ih ima mnogo i određen je dan u godini kada se slavi blagdan u čast svim svecima. Rimokatolička crkva obilježava dan Svih svetih na dan 01. studenog, dok pravoslavna crvka isti blagdan obilježava prve nedjelje nakon Duhova. Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga.

Travel Advisorlifestyle

Hoteli

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleAlhambra: palača koja oduzima dah
Next articleŠto obavezno vidjeti u Sevilji