Travel AdvisorTravel Advisor

Što je zapravo Halloween?

Noć vještica ili Halloween
Ova svetkovina je zapravo stari keltski običaj koji je zabilježen još u petom stoljeću prije nove ere. Krajem listopada se slavio Samhain što je doslovno značilo kraj ljeta.

Kelti su smatrali da u to doba duhovi umrlih i razni demoni lutaju više nego inače pa od tud poveznica prema vješticama i strašnim pričama. Kasnije su te običaje prihvatili Rimljani te se tako svetkovina nastavila do sedmog stoljeća.

Papa Bonifacije IV je paganski običaj pretvorio u crkveni tako da ga je proglasio danom Svih svetih u slavu kršćanskih mučenika. Više od tisuću godina kasnije pojavljuje se pojam Hallow Evening, a dolazi iz škotskog All Hallows Eve tj. Noć prije dana svetih.

Današnji običaj kostimiranih plesova i slavlja, poglavito u Americi i Kanadi, vuče porijeklo iz zemalja u kojima se govori keltski i galski kao što su Irska, Waels i Škotska. Na staro irskom Samhain dolazi od summer’s end.

Slavi se kraj ljeta i početak mračnog dijela godine. Vjerovali su da se na taj dan duše mrtvih vraćaju na zemlju pa su im bili ponuđeni hrana i piće kako bi pomogli živima da prežive zimu. Običaj je bio i da ljudi pod maskama obilaze kuće kako bi u zamjenu za pjesme dobili hranu.

Kršćani su u drugim dijelovima Europe pa kasnije i svijeta prilagodili ove običaje svojim dogmama, no mnogo toga je ostalo vrlo slično. Gozba u noći prije Blagdana Svih svetih 1.11. i Dušnog dana 2.11. je postala običaj. U Ameriku se običaj proširio tek nakon masovnog useljavanja Iraca i Škota.

Nigdje se posebno nisu spominjale, štovale ili bilo što slično, vještice. Današnji kostimi su pod velikim utjecajem Holivudskih filmova baš kao i kostimirane zabave koje nemaju puno veze s religijom. Konzumerizam je sve praznike uzeo pod svoje pa tako i ove. Suprotno od ovih običaja se slavi kraj zime i početak toplijeg vremena kao poklade i fašnik.

Neki kršćani tvrde da je naziv Dan mrtvih pogrešan te da bi se trebali upotrebljavati stari nazivi Svi sveti i Dušni dan.

Travel Advisor – lifestyle

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Orlando je glavni Halloween grad svijeta

Gdje na Halloween u Europi?

Dia de los Muertos

 

Previous articleKako što više doživjeti na Islandu za tri dana
Next articleZemlja osmjeha i slobode