Travel AdvisorTravel Advisor

Saznajte sve što treba doživjeti na Malti

Mali otok s tisuću lica

S izvanredno sunčanim vremenom, atraktivnim plažama, uspješnim noćnim životom i 7000 godina intrigantne povijesti, Malta nudi mnogo toga za vidjeti i raditi.

Malta je dobar izbor u svako doba godine

Malta: što treba znati? Bez obzira hoćete li krenuti kroz par dana, na jesen, zimu ili proljeće – Malta je uvijek dobar izbor. Sredozemna klima je ugodna i ako vam ne smeta nešto vise vjetra zimi, nikada se nećete smrzavati. Od siječnja do travnja temperatura je od 15 do 22 stupnja;  svibanj i lipanj najčešće imaju od 22 do 27 ; u srpnju i kolovozu se penje preko 30 stupnjeva, a potom opet pada. Krajem travnja je stalno je bilo 22-25 .

Letjela sam iz Venecije, ali i ako krenete iz Zagreba, Budimpešte, Frankfurta ili Pariza, uvijek ćete sletjeti u istu zračnu luku, jer Malta i ima samo jednu! Nekada je postojao heliodrom s kojeg je letjela linija za Gozo, ali on je ukinut. Danas na Gozo možete hidroavionom, ali puno češće se koristi trajekt.

Prvi susret s Maltom gotovo svakoga iznenadi. Da ne znate kamo ste pošli, pomislili biste da ste greškom stigli  u neku od arapskih zemalja. Kuće su boje sepije, ravnih krovova, nema nebodera i općenito nema istaknute uobičajene moderne arhitekture.

Zato je promet kao pomahnitao – svi jure uskim ulicama bez previše prometnih znakova, a uz to se vozi lijevom stranom kao u Engleskoj. Još uvijek protrnem kada se sjetim prvog dana vožnje!

Što treba znati o Malti?

Republika Malta je  otočna država u Sredozemnom moru. Sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena.

Najveći otok je upravo Maltaveličine poput Krka. Ima oko pola milijuna stanovnika i stoga je, s obzirom na površinu od samo 315 kvadratnih kilometara, jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta.

Drugi otok je Gozo velik samo 67 kvadratnih km i njega pravi Maltežani nazivaju pravim ostatkom malteške tradicije. Koliko je Malta živa, ubrzana i turistički aktivna, toliko je Gozo usporen, polagan i šarmantan . Gozo je manji i ruralniji, okarakteriziran ribolovom, turizmom, obrtom i poljoprivredom. Glavni grad Victoria je prekrasno mjesto za čisti užitak i opuštanje. Još sam Zaljubljena u Gozo!

Otoci su povezani odličnom trajektnom linijom. Na Gozu ćete osjetiti veliki utjecaj kolonijalne Engleske, ali i susjednih mediteranskih zemalja, kako u arhitekturi, tako i u ponudi hrane.

Tu je i otok Comino od samo 3 kvadratna kilometra, poznat po prekrasnoj plaži na koju se odlazi brodom, ima jedan hotel i uglavnom je ne naseljen. Ostali otoci koji čine ovo otočje jesu: Cominitto, Filfa,  Hrid Fungus ,otok Manoel (dio grada Gzira s kojim je spojen mostom), te Otok sv. Pavla.

Malteško otočje nalazi se nedaleko od Sicilije, te manje od 300 km od obale Afrike.

Na Siciliju gotovo svaki dan možete otići na jednodnevni izlet s nekom od agencija. Iz trajektne luke u Valeti postoji redovita linija za Cataniju, tako da se možete organizirati i sami. Bitno je voditi računa da ako idete trajektom u svom aranžmanu, dobro proučite vrijeme polaska i povratka (ako želite doživjeti bar nešto sicilijanskog ugođaja, rezervirate smještaj i prespavate).

Zbog svog strateškog položaja, Maltom su tijekom povijesti vladale mnoge sile- Feničani, Rimljani, Fatimidi, Ivanovci i Britanci. Od 21.09.1964. Malta je neovisna od Velike Britanije i članica je Europske unije. Izrazito je katolička zemlja (98% katolika) s jednim od najvećih postotaka udjela rimokatolika u stanovništvu na svijetu. Kršćanstvo je na Maltu donio apostol sveti Pavao, koji je na ovom otočju doživio brodolom. Nigdje na svijetu nisam vidjela toliko crkvi, kapela, katedrala – kažu da ih ima oko 360.  Sve su odlično održavane, moguće ih je obići i doživjeti taj sakralni dio malteške tradicije.

Što treba doživjeti na Malti

Službeni jezici Malte su malteški i engleski, ali se dosta govori i talijanski koji je do 1934. bio službeni jezik. Glavni grad je Valletta (Il- Belt Valeta).

Maltu uz crkve obilježavaju kule i zidine, dvorišta i srednjovjekovne tamnice, iskopine i megalitske građevine od kojih su neke najstarije na svijetu, te stoga ne čudi da je često opisana kao muzej na otvorenom.

Gdje se smjestiti?

Izabrala sam Tas-Sliemu, turistički centar koji podsjeća recimo na Opatiju. Uz Sliemu je spojen San Gilijan i to su “najturističkiji” gradovi Malte. Mnoštvo restorana, kafića i ulica u kojoj se nalaze samo klubovi garancija su burne zabave za one koji to vole. Bila sam u ranoj sezoni i nije bilo ni gužve ni buke.

Odlično mjesto za smjestiti se je Bugibba – manje ribarsko/turističko mjesto, koje plijeni svojom jednostavnom ljepotom. Svakako moram napomenuti da je u Bugibbi sve – od smještaja, renta cara, hrane, suvenira dva do tri puta jeftinije nego u Sliemi (ili Valetti). Možete se smjestiti i u Valeti, Mdini, Marsaxlokku ili bilo kojem većem ili manjem mjestu na Malti – udaljenost nikada nje velika od onoga sto trebate i želite vidjeti. No meni se Sliema dopala i izabrala bih je opet (držim se one “zadovoljstvo i hir jednako se plaćaju”).

Malta ima brojne sadržaje koje treba doživjeti

Valletta (kolokvijalno: Il Belt = “Grad”) je glavni grad Malte. U gradu se nalaze brojne znamenite građevine od 16. stoljeća na ovamo,koje su izgrađene za vrijeme kada su otokom vladali Ivanovci. Grad diše različitim umjetničkim stilovima među kojima je dominantan barok. Nešto funkcionalne, neoklasične arhitekture sresti ćete u područjima obnovljenima nakon stradanja u Drugom svjetskom ratu. Valletta je upisana na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine.

Svakako posjetite Konkatedralu Sv. Ivana, u kojoj se nalaze najveća djela Caravaggia, a izgrađena je 1572. kao crkva malteškim vitezova. Također posjetite i muzej tj. sve što vidite a vezano je za vitezove – Malteški vitez – sinonim za Maltu! Palača Auberge de Castille, do koje svakako prošećite, bivša je rezidencija malteških vitezova, a danas zgrada predsjednika vlade. Utvrđenja koja su vitezovi sazidali da bi zaštitili grad od napada, sastoje se od brojnih bastiona, revelina i zidina visokih i do 100 metara. Posjetite sjedište Malteškog parlamenta i ured predsjednika Malte. Izgrađeno je oko dva velika dvorišta kojima dominira Neptunova skulptura. Prošećite do Kraljičinog trga (Piazza Regina), Nacionalne knjižnice, Nacionalnog muzeja umjetnosti; Kazališta Manoel ili jednostavno šećite i uživajte u onom što otkrijete.

Ono što je Valeta danas to je Mdina bila nekad – glavni grad Malte.

Mdina ili Citta Vecchia je srednjovjekovni grad okružen zidinama. Nalazi se u središnjem dijelu otoka i naziva se Tihi grad. To je zapravo utvrda u kojoj živi 300-tinjak ljudi , a ispred utvrde je stambeni i noviji grad Rabat. Poznata je po izradi stakla ( Mdina Glass Malta gotovo je jednako poznat  kao i Murano staklo). Promet gotovo i ne postoji i užitak je šetati gradom u gotovo potpunoj tišini.

 Marsaxlokk.

To je ribarsko selo koje se dojmi svakoga tko se u njemu zatekne. Ja sam se vraćala nekoliko puta. Atmosfera je idilična – šareno, slatko mjestašce kojim dominiraju vedro bojane barke koje nazivaju Luzzu. Na svakoj je naslikano Ozirisovo oko koje ribarima donosi sreću. Ribari svoje mreže šire i krpaju na samoj rivi i možete ih promatrati ili porazgovarati s njima. Svaku nedjelju duž rive je riblja tržnica, na kojoj možete kupiti svježe ulovljenu ribu (ako je imate gdje spremiti). Svud uz rivu su restorani i kafići, tako da kuhanje nije prioritet. Prioritet je čaša vina u suton u Marsaxlokku.

Prepoznatljivi azurni luk ili azurni prozor na Gozu koji je bio zaštitni znak Malte, srušio se nedavno u more uslijed erozije i jake oluje.

Modra špilja (Blue Grotto) je prirodni niz od nekoliko špilja , koji se nalazi nedaleko od mjesta Zurrieq. Obilazak brodom je prilično dojmljiv (ako se kao ja, ne bojite gumenih glisera koji najčešće voze ture za obilazak). Pogled s gornjeg platoa je jednako lijep.

Ako ste ljubitelj arheologije posjetite arheološki park Hagar Qim i Mnajdra. HagarQim je hramski megalitske kompleks, jedan od najstarijih religijskih hramova na svijetu u kojem se štovao kult plodnosti.U blizini je i Ghar Dalama – Špilja tame u kojoj su pronađene iskopine patuljastih slonova.

Idete li na put s klincima Popajevo selo (Popeye Village) je obvezno. I ako nemate klince – također je obvezno.

Za sve sto sam navela možete dakako koristiti automobil, ali isto tako i javni prijevoz , koji je odlično organiziran i jeftin. Turistički busevi “hop on hop off” također su svuda prisutni i voze na sve destinacije.

Zašto Malta ima odličnu hranu koju treba doživjeti.

Malteška kuhinja je većinom tipično mediteranska i temelji se na svježim lokalnim sezonskim proizvodima i plodovima mora. U većini restorana ponuda će biti vrlo slična kao i kod nas u primorskim gradovima. Puno ribe, rakova, školjkaša i svježeg povrća. No i u kulinarstvu je Malta spoj kultura koje su utjecale na razvoj zemlje. U lokalnoj kuhinji postoje brojna jedinstvena jela koja su nastala spojevima raznih kuhinja. Najveći je utjecaj talijanske kuhinje, posebno sicilijanske, kojoj štih daju tuniški začini, španjolska nacionalna jela, afrička berberska tradicionalna jela.

Malteški je specijalitet meso zeca pripremljeno na različite načine. U odličnom sjećanju je ostao zec u vinu (fenek-bit tevn u bil-inbid) mada je dojmljiva i pita od zeca i artičoka. Pojedini otoci također imaju svoje specijalitete. Popularna lokalna jela su ftira biż-żejt – jedna vrsta peciva punjenog povrćem, mesom ili ribom; bigilla – pasta od graha i češnjaka, aljotta – gusta riblja juha, ġbejniet, pastizzi i Ross il-Forn. Što god od navedenog pokušate naručiti na malteškom zvučati će grozno i potpuno nerazumljivo – uostalom meni se čini , da malteški ne bih naučila nikada!!!

Travel Advisor – Hrvatska

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

Previous articleKako su se kupaći kostimi mijenjali kroz povijest
Next articleSmaragdno srce Hrvatske