TOP 10 doživljaja u Lisabonu

Autor članka:
Podijeli:

Lisabon putovanje:

Lisabon je najzapadniji grad Europe. Smjestio se na  zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Šetnja Lisabonom nezaboravno je i prekrasno iskustvo. 

1. Vidikovci

Što se više popnete, to će pogled na Lisabon ljepši i dojmljiviji. S brojnih vidikovaca roof top barova užitak je gledati ovaj divan grad. Najljepši pogled je sa zidina utvrde Castelo de São Jorge, smještene na najvišem gradskom brežuljku i s vidikovca Miradouro da Nossa Senhora do Monte. Na vidikovce sa kojih se pruža pogled na gradski centar i rijeku Tejo najbolje je otići pred zalaska sunca.

Lisabon putovanje

 

2. Kip Krista

Pogledajte i veliki  kip Krista na  obali rijeke Tejo, a do tamo ćete doći preko mosta. Kip se nalazi na brežuljku, a pogled na Lisabon odavde je posebno lijep.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

3. Katedreala

Lisabonska katedrala najstarija je građevina u gradu. potječe 12. stoljeća, a dao ju je sagraditi prvi portugalski kralj, Alfonso I. nakon što je Lisabon oslobodio od maurske vlasti.Građena je u romaničkom stilu. Ulazom u katedralu dominira prekrasna rozeta.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

4. Četvrt i toranj Belem

Jedna od najposjećenijih znamenitosti u  Lisabonu, a možda i u cijelom Portugalu je toranj Belem u četvrti Belem. Sagrađen je početkom 16. stoljeća i rezultat je želje kralja Ivana II. za pojačavanjem obrane grada od opasnosti koje dolaze s rijeke Tejo. Portugalce je branio svega 50-ak godina, kada su ga 1580. osvojili Španjolci i pretvorili u zatvor.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

5. Vožnja tramvajima

Lisabon je najbolje obići polako zbog njegovog položaja na brežuljcima. Toliko je strm da podsjeća na San Francisco. Tramvajem ćete imati najbolji pristup do pojedinih gradskih područja i atrakcija, a i svojevrsna su atrakcija i obilježje ovog grada.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

6. Most – Pomte de abril

Duljina od preko 17 kilometara ga  čini najduljim europskim mostom. Građen je kako bi izdržao jake potrese poput onog koji je  1775. uništio gotovo cijeli grad. Rijeka Tejo u moderna vremena uvijek je predstavljala veliku prepreku onima koji su htjeli prijeći na njenu južnu obalu. Lisabon je svoj prvi most preko rijeke dobio tek 1966.

lisabon

7. Alfama

Najstarija četvrt u Lisabonu, na obronku brda između tvrđave São Jorge i rijeke Tejo. Gornji grad, sa spletom uličica ima vidljivo arapsko podrijetlo. Ovdje je i Rua Augusta, poznata kao glavna ulica grada u kojoj su barovi, restorani i trgovine.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

8. Oceanarij

Oceanarij je sa svih strana okružen vodom, a do njega se dolazi malim mostom. U njemu živi preko 500 vrsta. Na dvije je razine  tako da ga se  možete razgledati i odozgo i odozdo. Svugdje su ploče s tekstovima o vrstama koje se ondje žive. U Ocenariumu je i edukativna zona u kojoj maskota Vasco de Gamme poučava o ekologiji sve zainteresirane.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

9. Četvrt Mouraria

Mouraria i trg Martim Moniz oduvijek su lisabonska multikulturalna meka.  Alfama je jedno od najboljih mjesta za slušanje fada, ali Mouraria je mjesto gdje je fado nastao. Mouraria je nekada bila na zlu glasu, ali posljednje desetljeće je jedna od najzanimljivijih četvrti ovog grada.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

10. Hrana – probaj sve

Lisabon je pun izvrsnih restorana i poznat kao gastro raj za ljubitelje dobre papice. Riba je ono što prevladava u ponudi. Hrana je ovdje vrlo bitna i dio kulture grada je jesti po restoranima.  Najčešće se jede bakalar, pripravljen na mnoštvo  načina. Dok šetate gradom u restorane vas privlači  mirisi morskih specijaliteta. Posebno su popularne srdele.  Srdela je  m postala i svojevrsni zaštitni znak grada, te je možete vidjeti na svakom koraku u svim veličinama i materijalima.

Lisabon putovanje
Photo by Theodor Vasile on Unsplash

 

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave