Travel AdvisorTravel Advisor

Talijanski otok koji je bliže Africi nego Europi

Lampedusa

Kažu da je rekao Dalai Lama “Jednom godišnje otiđite gdje nikad niste bili.”

Lampedusa je otok na kraju Europe

Vođena ovom mišlju, ovo sam ljeto odlučila da posjetim Lampedusu. Ovo malo ostrvo, prečnika 20 km, nalazi se u Sredozemnom moru. Najveće je od talijanskih ostrva Pelagi. Iako pripada talijanskoj grupi, udaljeno je 113 km od Tunisa i bliže je afričkoj obali nego talijanskoj.

Lampedusu karakteriše polusuha klima, sa vrlo blagim zimama i sušnim i vlažnim ljetima. Prema riječima lokalnog stanovništva, kiša jako rijetko pada. Kada se osvrnete oko sebe, imate utisak da se nalazite u nekoj arapskoj zemlji. Mogu se primjetiti tragovi Grčke i Rimske kulture. Ovo malo ostrvo je poznato u svijetu po lovu spužve.

Ljudi su veoma ljubazni i gostoprimljivi, a hrana je fantastična. Cijene tokom sezone nisu niske, ali su prihvatljive. Nakon sezone, npr. u oktobru mjesecu, cijene su mnogo niže. Za smještaj je najbolje iznajmiti kuču i po mogucnosti auto, ako je plaža udaljena od mora. Međutim, treba imati u vidu da se do nekih plaža može doći samo pješice. Zaista vrijedi svakog koraka. Plaže su uglavnom pjeskovite, voda kristalno čista, nebo plave i tirkizne boje.

Najpoznatija plaža je Rabbit Beach (Zečja plaza) do koje možete doći jedino pješke jer je zastičena, odnosno ona je prirodno stanište mnogobrojnih vrsta riba, ali i morskih kornjača koje ovdje polažu jaja. Od ostalih plaza koje sam obišla mogu da izdvojim Cala Croce i Cala Pisana, koje su također odlične.

Noćni život je također sadržajan

 

Ono sto bih ja voljela da izdvojim i toplo preporučim je cjelodnevno krstarenje brodom Adriana. Imat ćete osjećaj kao da se nalazite na pravom gusarskom brodu, u stilu filma Pirati s Kariba. Mario koji izgleda kao Jack Sparrow je zadužen za mnogobrojne akrobacije i za slikanje s papagajem Giacominom. Ostatak posade je zadužen za hranu, muziku i vrhunske koktele. Za ovaj doživljaj za koji ćete izdvojiti svega 25 eura, ali ćete obići vrhunske plaže, plivanje u nestvarno nebo plavoj boji mora, vidjet ćete delfine i još mnogo toga sto će Vam ostati urezano do kraja života. Meni jeste.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article8 OTOKA U 8 DANA – Luksuzni brod Paradis
Next articleKako proći 8.000 km po SAD-u s djecom