Travel AdvisorTravel Advisor

TOP 5 skijališta Amerike

Činjenica jest da je skijanje u Americi drugačije i da o tome sanjanju mnogi.

Snijeg je drugačiji, no ne svuda nego poglavito u saveznoj državi Colorado. Između Pacifika i vrhunaca Stjenjaka u Coloradu se nalazi velika pustinja. Vlažan zrak koji stigne do Aspena i Vaila se osuši toliko da se za snijeg može reći da je suh i to je ta poznata razlika. Skijališta su i vrlo visoko između dvije i tri i pol tisuće metara pa je često hladno.

Aspen

Suhi snijeg i hladnoća su recept za idealno skijanje po netaknutom snijegu ili Powderu kako ga zovu u Americi. Skijališta, za razliku od Europskih, dio terena ne uređuju kako bi se moglo uživati u skijanju po dubokom snijegu. Razlika je i u ekskluzivnosti. U Europi je skijanje masovni sport za milijune ljudi iz svih zemalja, ne samo alpskih. U Americi je skijanje za bogati sloj društva, pa je i ponuda drugačija. Imam sreće pa sam već petnaestak puta skijao na raznim skijalištima Amerike. Ovo je moj izbor i ne nužno redoslijed.


AspenAspen Mountain Buttermilk, Highlands i Snowmass.

Vail

2) Vail – skijalište stvoreno pedesetih godina je prava slika modernog bogatog društva. Hoteli iz najboljih luksuznih lanaca, restorani, butici, mogli bi reći slično kao u Aspenu , a opet drugačije. Modernije i efikasnije, te više prilagođeno skijanju. Mjesto se nalazi u blizini glavne autoceste koja spaja istok i zapad Amerike pa mnogi dolaze automobilom. Od Denvera je Vail udaljen nekih dva sata vožnje i još nešto dalje do međunarodne zračne luke u koju slijeću avioni iz Europe. Skijalište je dio najmoćnije kompanije Vail Resorts koja posjeduje 37 skijališta i zapošljava više od 15.000 ljudi. Vail je nastao početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća i brzo se razvio u jedno od dva, tri najpoželjnija i najbolja skijališta u Americi.

Beaver Creek

3) Beaver Creek – je mlađi brat Vaila. Udaljen pola sata vožnje i također dio moćne Vail Resorts kompanije. To je bitno je za oba skijališta, kao i za obližnje Breckenridge i Keystone, vrijedi ista skijaška karta. BC je mondena zajednica „iza rampe“ u koju mogu automobilima samo oni koji u njemu borave. Svi ostalih, kojih niti nema puno, mogu autobusima velikog parkinga u dolini. Skijalište je sportašima poznato po legendarnoj spust stazi Bird of Prey koja je jedna od najstrmijih u svjetskom kupu. Mjesto je sagrađeno sedamdesetih godina i uglavnom se sastoji od time share i vlasničkih apartmana te mondenih hotela najviše kategorije. U središtu je klizalište, a u okolici butici i restorani.


Park City UtahWild West Deer Valley


Lake TahoeHeavenly Valley, sportski Squaw Valley, šminkerski Northstar i za frikove Boreal i KirkwoodOd San Francisca je autom potrebno oko četiri sata pa putnici z Europe koriste vikend u gradu i tjedan na skijanju.

Aspen Tree

Koje god skijalište odabrali od ovih ne možete pogriješiti. Svako je odlično. Vrhunska usluga, hoteli i restorani te odlično skijanje su nešto što treba doživjeti. Cijene su nešto više nego u Europi, no to ovisi o tečajnoj razlici između Eura i Dolara. Boravak u apartmanima van pune sezone se može naći po istim cijenama kao u Italiji ili Austriji, hrana u dućanima je nešto jeftinija, a avionske karte su oko 5.000 kuna iz Zagreba. Žičare nešto skuplje, ali ako se uzme paket aranžmana vrijeme preko agencije koja zna organizirati skijanje u Americi može se proći jeftinije.

Travel Advisor – skijanje

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Gdje kupiti najbolje skije u Zagrebu

10 najvećih skijališta svijeta

 

 

 

Previous articleZemlja zlatnih osmijeha, figurativno i doslovno.
Next articleBosanska tradicija na tanjurima