Tajna receptura banjalučkih Trapista

Autor članka:
Podijeli:

Samostan Marija Zvijezda

Prvi naziv sira Maria Stern

Tako je i prvobitni naziv banjalučkog sira bio trapist Maria Stern, a poslije trapist Marija Zvijezda. Tajnovitost u načinu izrade sira je čuvana tako što je u njegovoj izradi sudjelovalo desetak specijaliziranih stručnjaka. Pojedini proizvodni zahvat radio je samo jedan sirar. Svaki sirar znao je do perfekcije samo svoj dio posla, dok je posao ostalih za njega bila tajna. Sir su pakirali i otpremali željeznicom naručiteljima po cijeloj Austro-ugarskoj monarhiji, ali i van njenih granica. Također, bili su i službeni opskrbljivači sirom kraljevskog dvora u Beogradu.

Ponovo pokrenuta proizvodnja

Proizvodnja originalnog Trapist sira bila je krajem XX. stoljeća potpuno zamrla, ali su je krajem 2008. godine banjalučki trapisti ponovo pokrenuli, i to po tajnoj originalnoj recepturi. Trapist sir “Marija Zvijezda” pripada grupi polutvrdih sireva za rezanje, oblika niskog koluta s glatkom i suhom korom. Konzistencija mu je mekana, nježna, elastična i plastična. Boja tijesta mu je žućkasta, prerez gladak i sjajan bez ili s malo okašaca veličine zrna leća. Miris mu je čist, specifičan po mlijeku, a okus slatkast i umjereno slan. Zbog tajnovitosti izrade, ne postoji opis proizvodnje izvornog banjalučkog Trapista, tako da se ona može samo nagađati.

Preneseno s prijateljskog portala BH Putovanja

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave