Tri skrivena dragulja Dublina

Autor članka:
Podijeli:

Preporučujemo vam mjesta u okolici Dublina koja ćete teško pronaći u bilo kojem turističkom vodiču

Dublin je, igrom slučaja, ljubiteljima putovanja u Hrvatskoj i regiji postao vrlo popularna “city-break” destinacija. Najviše je tome, naravno, zaslužan Ryanair koji hrvatsku s irskom prijestolnicom spaja čak tri puta tjedno, pa oni malo strpljiviji i sretniji mogu letjeti zaista za mali novac. I zaista, u Dublinu se ima što za vidjeti. Još prije četvrt stoljeća prilično uspavani, čak i podosta dosadni grad, nevjerojatnim je irskim gospodarskim čudom postao vrlo vibrantno mjesto koje puca energijom, čak bi ga se usudili pomalo pretenciozno nazvati minijaturnim Londonom.

Glavne atrakcije Dublina dobro su poznate i samo ćemo ih kratko nabrojati: fantastična pivovara Guinness s obilaskom tvornice, Trinity College (mali tip: u okviru koledža je bar imena The Pavilion Bar, nalazi se kod parka, gdje su cijena piva prilagođene studentskom budžetu), dvorac Dublin… Nipošto ne propustite posjetu zatvoru Kilmainham Gaol gdje ćete naučiti štošta o irskoj povijesti te bolje razumjeti taj narod. Ako imate vremena provedite jedan dan u zoološkom vrtu koji se nalazi u najvećem europskom parku, Phoenix Parku. Već znamo da ćete provesti barem jednu večer u glasovitoj ulici pubova, Temple Baru. Mi ćemo vam, stoga, preporučiti tri mjesta za koja ćete teško čuti, čak i od odličnih poznavatelja Dublina i njegove okolice.

Johnnie Fox’s Pub

Johnnie Fox Pub

U brdima iznad Dublina, taman negdje tamo gdje završava grad i počinje Wicklow County, nalazi se Johnnie Fox’s pub. Navodno po nadmorskoj visini najviši pub u Irskoj (neki se ne slažu s konstatacijom, ali činjenica je kako je pogled impozantan) znatno je više od običnog puba. Osnovan 1798. godine, Johnnie Fox’s je ujedno i etnografski muzej, zaštitnik irske glazbene tradicije te mjesto gdje možete pojesti zaista sjajnu tradicionalnu hranu. Ovdje preporučujemo fenomenalni Fox’s Seafood Chowder (ništa lošiji od onog bostonskog), Beef & Guinness Pie ili janjeću koljenicu koja se kuha čak 12 sati. Vrijedi probati i sjajnu hladnu platu s plodovima mora.

Hrana u Johnnie Fox pubu

Naravno da sve spomenuto mora plivati u pivu, a moja je preporuka Guinessov lager Hop House 13. Živa je glazba doslovno svaku večer, a u određenim danima u najvećoj od nekoliko sala održava se predstava tradicionalnog irskog plesa imena Hooley Show. Mjesto se mora rezervirati, a ulaznica koja uključuje večeru košta 60 eura.

Mi ispred Puba

Victor’s Way

Malokad smo se toliko iznenadili nekom mjestu, kao što smo se iznenadili ovome. Na nekih 50 kilometara od Dublina, ili točnije u selu Mullinaveige koje je na putu obilaska Wicklow Mountines nacionalnog parka, nalazi se mjesto imena Victor’s Way. Riječ je o, vjerovali ili ne, prostoru za odmor i spiritualnu rehabilitaciju napravljenom na osnovi hinduizma. Usred ruralne Irske.

Victor's Way

Zapravo, ispričat ću vam cijelu priču. Čim smo parkirali prišao nam je stariji čovjek, pristojno pozdravio i rekao kako je ulaznica 10 eura. Malo smo počeli “njurgati”, pa nam je čovjek – onako ispod glasa – rekao neka odemo do dućana, pa od tamo prema ulazu, pa nas onda nitko neće vidjeti i ne moramo platiti ulaz. Vrlo brzo smo shvatili da je simpatični čovjek zapravo Victor, vlasnik ovog mjesta, a njegova benevolentnost prema novcu gotovo je nevjerojatna. U dućanu, gdje se mogu kupiti krasni komadi Indijom inspiriranog nakita, mirisni štapići, razne skulpture i slično, nema niti prodavača niti blagajne. Na svakom artiklu stoji cijena, a novac bi valjalo ubaciti u neku škrabicu. Nitko ne kontrolira jeste li ubacili ili ne, ali Victor je tip kojeg nitko s dušom ne bi volio prevariti.

Prostor je ogroman, s velikim proplancima, jezercima i šumom u kojoj je staza duga 2 kilometra, a svako malo naići ćete na kip nekog indijskog božanstva. Svaki je kameni i jednostavno fantastično napravljen u indijskom gradu Mahabalipuram na obali Bengalskog zaljeva. Sve je ovdje impresivno: od uređenja hortikulture do natpisa koji nas upoznaju sa svakim od božanstava. Obzirom da je cijena jedne skulpture oko 40 tisuća eura, a Victor baš i nije neki poslovni čovjek, bit će da je obiteljski vrlo bogat. Na onome što je ovdje napravio u posljednjih 30 godina, zaslužuje  samo respekt. 

Blackrock Market

Dublin ima odličnu lokalnu željeznicu imena DART. Ako subotom ili nedjeljom u središtu grada sjednete na onaj koji vozi od Howtha do Bray Daly, a vozi svakih desetak minuta, uputite se prema gradiću imena Blackrock i posjetite tamošnji sajam. Napravljen je u kući izgrađenoj još 1750. godine, i najstariji je na području Dublina, osnovan 1986. godine.

Malen je, ali ludo eklektičan. Ovdje možete kupiti starine, nakit, umjetnička djela s Orijenta ili rukotvorine iz Sjeverne Afrike. Proročica Gemma rado će vam prepričati budućnost ili baciti tarot. Kada ogladnite na izbor vam je neki od desetaka štandova s različitim izborom jela, uključujući korejski burito. Ako ste baš jako izbirljiva nepca možete otići u restoran imena Liath. Ne, naravno da nema Michelinovu zvjezdicu, on ima dvije Michelinovu zvjezdice. Izvana izgleda kao da tamo uopće nema restorana, ali je zato iznutra čudesan. Naravno, bez rezervacije nemojte niti probati ući. Sada vam je idealna prilika rezervirati za 2023. godinu, jer pomalo se već pune studeni i prosinac ove godine.

Restoran Liath

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave