Trst: Nekadašnja shopping meka Jugoslavije

Autor članka:
Podijeli:

Trst – grad koji oduševljava

Trst je grad na sjeveru Italije koji oduševljava poviješću, mediteranskom arhitekturom, pogledima od kojih zastaje dah, ljubaznim ljudima, kavom. Međutim, jednako fascinira i kontrastima koji čine njegovu magiju i duh. Na malim terasama punim cvijeća i danas ćete vidjeti robu koja se suši, ulicama se u nestrpljivoj prometnoj gužvi smjenjuju Smartovi i vespe te simpatični mini-automobili na tri kotača, a stanovništvo isijava životnom energijom. Onog trenutka kada stignete u Trst, uvjerit ćete se da sve šarmantne karakteristike svojstvene Talijanima – glasno, melodično pričanje, izražena gestikulacija, emocije ili brza vožnja – pripadaju i Tršćanima.

Ako krenete obalom prema središtu grada, duh Trsta možda se najbolje vidi kod putničkog dijela luke Trst, najveće teretne luke na Jadranu. Upravo je to jedna od posebnosti grada. Putnički terminal nalazi se točno nasuprot glavnom gradskom trgu – Trgu ujedinjenja Italije. Na centru samog trga je fontana kipara Mazzolenija izrađena u baroknom stilu koja priča o “stranama svijeta”, odnosno o do tada poznata četiri kontinenta. Ovo je centar Trsta, turisti uglavnom dođu ovdje, pa dalje prošetaju do doka na rivi gdje se pruža divan pogled na pučinu te na brda iznad grada.

Trst noću
© sovoque from Unsplash

Nekada se u Trst dolazilo u shopping

Ako vam ne odgovara gužva na najvažnijem i najvećem trgu u Trstu, prošetajte do Trga Ponte Rosso. Ponte Rosso se potpuno promijenio u odnosu na vrijeme kada se u Trst dolazilo u shopping. Nema više trgovina s mnogobrojnim, jeftinim proizvodima. Duž kanala su uglavnom skupe trgovine s garderobom poznatih marki, a sve jeftinije je izmješteno u velike trgovačke centre na periferiji Trsta.

Malo je onih na našim prostorima koji ne znaju i koji nisu zapjevali poznate stihove grupe Zabranjeno pušenje: “Bilo je to dobro vrijeme, sve na kredit, sve za raju, jarane, u auto naspi čorbe, pa u Trst po farmerke”. Mlađe generacije iz priča očeva i majki pamte kako se u vrijeme stare Jugoslavije nigdje nije pazarilo kao u Trstu. Međutim, danas nije tako.

Na jednom od mostova vidjet ćete kip James Joycea

Kip James Joycea
© Elly Ch. from Unsplash

Ovom piscu je spomenik podignut tek prije koju godinu, iako je jedan od pisaca koji je obilježio 20. stoljeće i koji je u Trstu proveo desetak godina. Naime, Joyce je sa suprugom Norom napustio Irsku 1902. godine i svom se gradu vratio još samo dva puta, i to nakratko. Kasnije, odvojen od Nore, žene koju je opsesivno volio, on piše pisma, dugo skrivana od javnosti. Piše: “La nostra bella Trieste (naš lijepi Trst), često sam to izgovarao ljutito, a sada osjećam da je to istina. Moja je duša u Trstu”. I baš ta rečenica “…la mia anima e a Trieste…” odnosno “moja je duša u Trstu”, napisana je na spomeniku.

U Trstu su boravili brojni strani pisci, a među najpoznatijima su već pomenuti Joyce te Rainer Maria Rilke, a među domicilnim piscima ističu se Umberto Saba te Italo Svevo koji kao i Joyce na divnim ulicama Trsta imaju svoje spomenike.

Kip dvije žene
© cheneil from Pixabay

Kada pričamo o kipovima, jedan posebno privlači pažnju turista, a na njemu su prikazane dvije mlade žene, koje sjede leđa uz leđa, šijući nevidljivu tkaninu. Čekaju muževe ili ljubavnike da se vrate s mora, što su žene iz Trsta radile kroz stoljeća – čekale svoje voljene. Poznata je i činjenica da su u ovom gradu, pored stranih, boravili i radili pisci s našeg govornog područja: Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš, Aleksa Šantić te Ivo Andrić.

Šarmantni gradić na samoj obali Jadranskog mora sačuvao je staru gradsku jezgru iz 18. i 19. stoljeća

Pogled na zgradu u Trstu
© Anatino Pergetti from Pixabay

Trst je po svom “sjevernjačkom” izgledu i pravilnoj uličnoj mreži potpuno drugačiji od drugih talijanskih gradova jer je bio pod velikim utjecajem habsburške arhitekture. Tako Trst više podsjeća na Beč nego na obližnje Veneciju ili Veronu. U gradu ćete primijetiti veliki broj trgova, crkvi, palača i spomenika.

Jedna od poznatijih građevina koja će vas ostaviti bez daha svojom impozantnošću je pravoslavna crkva svetog Spiridona. Crkva, koja se nalazi u istoimenoj ulici Via San Spiridone, na već pomenutom trgu Ponto Rosso, predstavlja raskošnu građevinu visoku 40 metara, u kojoj je centralnu kupolu oslikao milanski slikar Giuseppe Berini. Brojni narodi koji ovdje žive podizali su raskošne građevine, među kojima se ova crkva ističe ljepotom, dekoracijom i raskošnim položajem spram Tršćanskog kanala, kojim more ulazi u grad.

Autor naslovne fotografije: © Nikola Ristojević from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave