Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li da i tuneli mogu biti turističke atrakcije

Tuneli – turističke atrakcije

 

Posjetili smo pet starih tunela koji su dugo vremena bili nedostupni, a od nedavno su otvoreni za posjet i značajno obogaćuju našu turističku ponudu. Kroz povijest, razne vojske su diljem Hrvatske gradile tunele, podzemna skladišta i skloništa. Danas su tuneli prepoznati kao atraktivne destinacije koje turističkoj ponudi donose novu dimenziju. Krenimo u mračno hrvatsko podzemlje!

 Antički vodovod u Novalji.

Ovo je jedini od ovih pet tunela koji nije imao vojnu namjenu već je služio kao podzemni akvedukt. Prokopan je prije 2000 godina s ciljem da se voda s izvora u Novaljskom polju dovede do antičke Novalje. Ukupna dužina je 1200 metara, a za posjet je otvoreno oko 75 metara. Ovog ljeta, prije nego se uputite u lude zabave na Zrću, osjetite malo drugačiji adrenalin šećući uskim tunelom iz doba Rimljana. Ulaz u Antički vodovod se nalazi u Gradskom Muzeju. Obilazak se naplaćuje, a više informacija potražite na: https://gradskimuzejnovalja.hr/

Zerostrasse je impozantan tunelski sustav koji se prostire ispod Pule. Ukupna dužina prelazi nevjerojatnih 10 km, a izgradila ga je austrijska vojska u vrijeme kada je Pula bila njihova glavna ratna luka. Posebno je zanimljiva središnja dvorana gdje se sastaju svi tuneli. Ukupno je uređeno za posjet četiri tunela, a u ovu vrhunsku atrakciju moguće je ući kroz četiri ulaza. Obilazak Zerostrasse se naplaćuje, a više informacija potražite na http://www.ppmi.hr/hr/lokacije/zerostrasse/

TUNELRI

Obilazak naših tunela nastavljamo u riječkom tunelu TUNELRI. Rijeka je između dva svjetska rata bila pod talijanskom upravom i stalnom prijetnjom ratnih sukoba. Zbog toga su Talijani izgradili nekoliko tunelskih sustava u gradu, ali i oko njega.

Dio tog riječkog podzemnog svijeta, pod nazivom TUNELRI, otvoren je za posjetitelje. Dužina tunela iznosi 330 metara, a proteže se između katedrale Sv. Vida i ulice Dolac. Ulaz je besplatan.

Tunel Grič

Zagreb također ima podzemni prolaz koji se zove Tunel Grič. Izgrađen je za vrijeme Drugog svjetskog rata, a proteže se između Mesničke i Radićeve ulice.

Glavni ulazi su iz ove dvije ulice, a postoje još tri ulaza iz Ilice i Tomićeve ulice. Ukupna dužina tunela je 350 metara. Posebno je, zbog svoje veličine, dojmljiva središnja dvorana u kojoj se povremeno održavaju izložbe, performansi i koncerti. Ulaz je besplatan.

Kako bi posjetili najmlađi od ovih pet tunela potrebno je potegnuti do NP Paklenica. Na ulazu u kanjon Velike Paklenice, uređen je centar za posjetitelje u podzemnim tunelima koje je izgradila Jugoslavenska vojska pedesetih godina prošlog stoljeća. Nekadašnja vojna skladišta preuređena su u konferencijsku dvoranu, penjalište, suvenirnicu i izložbeni dio posvećen sportskom penjanju i planinarenju. Ulaznica u Podzemni grad Paklenice je ujedno ulaznica za Nacionalni park. Više informacija pronađite na: https://www.np-paklenica.hr

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

Previous articlePutovanje na Santorini: Otok pustinjskog zraka i odlične musake
Next articleJeli ovo najbolji sladoled koji je osvojio Svjetski kup?