Travel AdvisorTravel Advisor

Turist ili putnik

 

Turist ili putnik
Svako malo se povede diskusija oko toga da li je bolje biti putnik ili turist, da li je status putnika nešto više u odnosu na turista? Tko dodjeljuje taj status, i slične varijante istih dilema.
Kad dođete u neki grad prvi puta onda uglavnom znate zbog čega ste došli i što treba vidjeti. U Parizu treba vidjeti Eiffela i Mona Lizu, (kao i još puno toga). To rade turisti, ali to rade i putnici jer je normalno da svi žele vidjeti ono što je “best of”. Naravno, u Parizu ima dovoljno toga za vidjeti pa ni mjeseci ne bi bili dovoljni. Da li bi se radije zapili u nekom opskurnom bistrou u Latinskoj četvrti umjesto vidjeli atrakcije? Možda, ovisi o afinitetima, no da li se po tome razlikuje putnik od turista? Teško.
Sasvim je u redu željeti vidjeti sve najveće turističke atrakcije. Toga se ne treba sramiti niti vas to čini manje vrijednima od “putnika”. U biti putnici i turisti se ne razlikuju po ničemu osim po možda vremenu potrošenom na putovanje. Ako imate dovoljno vremena boraviti u Parizu pa osim posjeta svjetski vrijednim atrakcijama i muzejima imate vremena lutati kroz St.Germain i tražiti lokalne bistroe, onda je to odlično. Ako ne, onda za to kratko vrijeme treba vidjeti ono zbog čega ste došli u Pariz. Ili bilo koji drugi grad ili državu.
Slično je s brojenjem država, mladi “blogeri” prvo u svom opisu,  napišu koliko su država posjetili. Kome je to važno i što li to uopće znači? Nita posebno. Biti u New Yorku i reći da ste bili u Americi, je samo teoretski točno. Putovanje po Americi je puno veće iskustvo potrebno za razumijevanje zemlje od posjete jednom gradu, kolikogod nekome bio atraktivan.
Putujte i uživajte.
Putovanje nije za svakoga. Upoznao sam ljude kojima ne bi bio financijski problem putovati bilo gdje, no nikad ih to nije zanimalo. Putovanja su stvar ukusa. Netko voli automobile, zlato, cipele Ili bilo koja druga materijalna dobra, a netko voli putovanja. Oni koji ne vole reći će onima koji putuju da od nečega bježe. Slažem se s time i čitav život bježim od rutina svakodnevice. Znatiželja i želja za učenjem je uvijek bila jača jer svako putovanje je škola. I kad sam se deseti puta vratio u Pariz ili dvadeseti u Ameriku opet sam vidio nešto po prvi put i naučio nešto novo. Na putovanjima oko svijeta sam proveo više od deset godina života, pa imam neko iskustvo. Ne znam koliko je to zemalja i nije mi bitno jer u neke se zemlje rado vratim više puta i nije mi ih dosta, a u nekima sam bio jednom i nemam se želju vratiti.
Jer – putovanja su život.
Kad vidite i doživite neku destinaciju sami, nitko vam više ne može soliti pamet o tome. Ni drugi putnici, ni reportaže ni video jer svatko ima svoj doživljaj i nekome se neko mjesto može sviđati, nekome ne. O tome se ne može raspravljati, a pogotovo osuđivati druge.
U školama sve uče iz iste knjige, na putovanjima svatko čita svoju knjigu iskustva koja nas oblikuje u osobe kakve smo danas.
travel_advisory
Turist ili putnik ? Nema razlike.
Sve je to isto. Glavno da se putuje
Previous articleZašto se obratiti putničkom agentu?
Next articleSavršena večera na Azurnoj obali