Turistički business mijenjaju velike kompanije

Autor članka:
Podijeli:

Velike turističke kompanije postaju još veće

Turistički business je zanimljiv svima. Tvrtka Amazon ulazi u turizam na velika vrata. Kupuje Expediju jednu od najvećih „Online travel agencies“ – OTA. Amazon je krenuo vrlo lokalno prodajući avionske i autobusne karte u Indiji pomoću Amazon Pay cash. Izgleda da su bili zadovoljni pa su kupili susjednu kompaniju iz Seattlea Expediju koja se nalazi u problemima.

Početkom prosinca su otpustili glavne direktore i još nisu našli nove. Vrijednost dionica je pala pa ih je bogati Amazon jeftino preuzeo. Najveća konkurencija Expediji je Google Travel. Amazon se nosi sasvim dobro s Google konkurencijom pa se očekuje stabilizacija poslovanja i rast.

Turistički business
U isto vrijeme u turističkom businessu još jača kompanija Ctrip mijenja ime branda u Trip.com. Ako vam ime nije poznato sigurno znate njihov najpoznatiji brand vrlo popularan u našim krajevima – Skyscanner. Dakle Trip.com preuzima TripAdvisor. Najveća kineska kompanija tako izlazi na globalno tržište.

TripAdvisor ima dobre prihode od prodaje izleta, tura i rezervacija restorana. Dosta im slabije ide prodaja hotelskih soba i apartmana. Sadržaj te OTA agencije je poznat mnogima i nije tajna da je upravo to najvažnija vrijednost stranice.


Airbnb koji se suočio s ozbiljnim problemima lošeg imagea nastavlja konsolidaciju. Najavljena prodaja avio karata, još 2016. se i dalje nije dogodila, a kako stoje stvari niti neće tako brzo. Europa je za razliku od Amerike i Azije puno bolje regulirana pa su mnogi gradovi zaoštrili regulativu oko izmamljivanja stanova, a neki i zabranili. Zadnji primjer dolazi iz Beča gdje će se zabraniti iznajmljivanje stanova na dan kako bi omogućili divljanje cijena najma.


U hotelskom business dvije najveće kompanije i dalje kupuju manje iako manje nego prije. Mariott International je nakon spajanja sa Starwood grupom postao najveća hotelska kompanija na svijetu. Francuski Accor koji je to bio do tada nastavlja širenje. Zadnja akvizicija je bila Mövenpick Hotels & Resorts koja ima 90 luksuznih objekata diljem svijeta. Prije toga su kupili Swissotel, Raffles i Fairmont grupe. Priča se da bi Intercontinental ili Mariott rado kupili Accor. Problem je u broju brendova. Mariott ih ima 30, a Accor 39.

5 osnovnih savjeta za sigurno putovanje
Potrošnja je ono što najviše zanima sve koji se bave turizmom. Najbolji potrošači su putnici iz Srednjeg Istoka. Uglavnom putuju na skupe destinacije, borave u najboljim hotelima i lete poslovnom klasom. Prema statistici putnici iz Qatara potroše u prosjeku pije započetog putovanja na aranžman 5.000 USD. Emiraćani 4.753, a Kuvajćani 3.068 USD. Na destinaciji po posjetu (podaci iz Velike Britanije) potroše u prosjeku 2.040 USD. Za usporedbu Azijati potroše 1579 USD, a Amerikanci 1.091. Turistički business je ozbiljan posao i svi bi htjeli dio kolača.

Travel Advisorbusiness

Pretplatite se na naš YouTube kanal

https://www.travel-advisor.eu/airbnb-zeli-vratiti-povjerenje/

https://www.travel-advisor.eu/google-i-amazon-najbrze-rastu-medu-online-agencijama/

 

https://www.travel-advisor.eu/agencija-koja-se-bavi-organiziranjem-putovanja-na-maratone-o-svijetu/

 

Nove objave