Travel AdvisorTravel Advisor

Turopolje: Obišli smo predivne drvene crkve i kapelice u okolici Zagreba

Turopolje, povijesna mikroregija u blizini Zagreba, krije brojne skrivene ljepote. Po tome nije puno drugačija od drugih simpatičnih mjesta u Hrvatskoj, ali ono po čemu je posebna su drvene crkve i kapele koje kriju tajne višestoljetne hrvatske drvene arhitekture.

Ako niste to znali, nemojte se kuditi, nismo ni mi. Turopolje dobro skriva svoje tajne, tako da smo i mi sasvim slučajno naletjeli na te ljepotice istražujući što posjetiti uzduž Zagrebačkog zelenog prstena. I čim smo ih vidjeli, odlučili smo napraviti jedan Tour de Turopolje.

Nevjerojatno je da se tako rijetko piše o ovim baroknim crkvicama, njihovim drvenim reljefima koje su izrađivale težačke ruke kroz stoljeća i predivnoj okolnoj prirodi. No, zato smo mi tu, da to popravimo.

TZVG

Ovih crkvi je nekada bilo četrdesetak iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća, posebno na području rasta hrasta lužnjaka, no danas ih je nažalost ostalo samo oko deset. U većinu je moguće ući, a i napisat ćemo vam kako.

Nažalost, mi ih nismo sve stigli obići jer smo imali drugog posla (čitaj: pili sumanute količine kafeina i raspravljali o glupostima), ali nipošto nemojte napraviti istu grešku i ne obići Turopolje kako spada.

Turopolje, drvene crkve i kapelice za obilazak:

Kapela sv. Barbare, Velika Mlaka

Na putu prema Velikoj Gorici, prva drvena kapela na koju smo naletjeli je kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaci. Čim smo je vidjeli, kako smo išli autom, gotovo pa smo upali u kanal kraj ceste jer smo se zabuljili u nju. Odmah smo filmski zakočili uz cestu i odlučili u obilazak.

Josip Škof

Moram reći da fotografije, iako govore tisuću riječi, ipak ne mogu do kraja opisati kako izgledaju uživo. Ne mogu ni fotografije, ali niti naša ograničena zbirka pridjeva, tako da preporučamo samostalan posjet za potpun doživljaj.

Kapela Sv. Barbare je izgrađena 1642. godine od tesanih hrastovih planjki vezanih nemškim vuglima. U unutrašnjosti je sve oslikano, i tabulat i zidovi obloženi daskama.

arhiv TZVG

Uz predivnu ornamentiku, na zidovima su prikazane i scene iz života sv. Barbare i prikaz sv. Kummernisse, što je vrlo rijedak prikaz bradate svetice u Hrvatskoj.

Sv. Kummernisse, ako niste znali, je ljepotica i kćer jednog kralja koja je po legendi željela posvetiti svoj život Bogu i postati časna sestra. Međutim, njezin otac je imao druge planove i za nju je dogovorio brak.

Sv. Kummernisse, ne znajući što napraviti, se pomolila Bogu da je učini takvom da ju nijedan muškarac ne želi. Nakon nekog vremena, Bog joj je uslišio molitve i njoj je narasla bujna i gusta brada. Njezin nesuđeni supružnik je potom odustao od ženidbe, a njezin ljutiti otac ju je prikovao na križ na kojem je i umrla. Po svojoj smrti je postala mučenica i svetica.

Arhiva TZVG

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Župni ured, tel. 01/6234 761, zupnik@barka.com.hr

Drvena kapela Ranjenog Isusa, Pleško polje

Ova kapelica je isto turopoljski starosjedilac, u tome da je podignuta daleke 1758. godine. Izgradnju je financirala Rozalija Plepelić, udovica plemića Ladislava Plepelića Ladislava Plepelića, generala i vrhovnog zapovjednika u Banskoj krajini. Ako volite povijest, ovo vam je zgodna stanica za turu.

Nalazi se južno od Plesa, na prostranom polju nedaleko od zračne luke. Gradili su je domaći majstori iz Posavine, a financirali lokalci svojim dobrovoljnim prilozima. Ono što je čini uistinu krasnom su reljefi i ukrasi na pročelju.

Josip Škof

Temeljne su grede, isto tako i stijene, piljene i spojene na nemški, odnosno njemački vugel. Streha je optočena zubcima u obliku kapljica, koje su kao i drugi ornamenti obojeni bojama hrvatske trobojnice. Zidove interijera krasi Križni put izvornog umjetnika u drvu Mate Mihinice iz Obrezine.

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele: Župni ured Blaženog Alojzija Stepinca,
Tel. +385 1 6222 170, župnik Josip Ružman.

Drvena kapela – Sv. Ivana Krstitelja, Buševec

Ova ljepotica je sagrađena negdje tijekom druge polovice 17. stoljeća, prvobitno posvećena Sv. Apostolu, a potom Sv. Ivanu Krstitelju. Oltar je ukrašen bogatom baroknom rezbarijom lišća akantusa (da, i mi smo morali guglati što je akantus).

U kapeli je i krasan prostor sa svim rustikalnim slikarstvom još sačuvanim na svodu i zidovima. Svod je oslikan scenama Rastanka Apostola, a na zidovima su naslikani Evanđelisti – Sv. Matej i Sv. Ivan na sjevernom, te Sv. Marko i Sv. Luka na južnom zidu.

Arhiva TZZŽ

Sve te scene nisu radili nekakvi vrsni renesansni umjetnici, već lokalni žitelji. Po tome, ovo slikarstvo spada u vrlo rijetko sačuvano pravo pučko slikarstvo.

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele uz najavu: Katica Detelić, Dolenec 23, Buševec,
Tel. +385 1 6255 822.

Drvena kapela Sv. Antuna Padovanskog, Gustelnica

 

Sadašnja je kapela, na mjestu prve kapele iz druge polovine 17. st., sagrađena 1888. g., a posvećena je 1889. g. Svojim izgledom i specifičnim načinom gradnje na žale razlikuje se od domaćeg tradicionalnog načina gradnje. Upravo zbog toga izgleda kao nešto iz filma. Samo je pogledajte:

Arhiva TZZŽ

Kao da je iz nekog spaghetti-westerna, samo je još i ljepša! Unutrašnje stijene obložene su daskama višebojno oslikanim ornamentikom geometrijskih i stiliziranih vegetabilnih motiva koji podsjećaju na motive s narodne nošnje. Nacrt kapele izradio je dr. Hermann Bollé, a gradila ju je družina različitih majstora iz Štajerske, Mađarske, Njemačke i Hrvatske.

Arhiva TZZŽ

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele: Župni ured Dubranec, Dubranec 3,
Tel. +385 1 6267 407, župnik Ivan Lovrić, obavezno uz prethodnu najavu.

Drvena kapela Sv. Roka, Cvetković Brdo

Sadašnja je kapela, na mjestu stare iz druge polovine 17. stoljeća, sagrađena 1867. godine, a posvećena 1888. godine. Raskošno je obložena sitnim i tankim daščicama. Planjke (debele daske) su, kao i kod drugih, spajane na nemški, a prozori se zatvaraju na starinski način drvenim pločama izvana.

Josip Škof

Glavni oltar je posvećen svecu zaštitniku Sv. Roku, a pokrajnji desni oltar posvećen je Sv. Vidu. Te oltare je izradio Josip Markuz, samouki kipar iz Roženice.

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele: Župni ured Dubranec, Dubranec 3,
Tel. +385 1 6267 407, župnik Ivan Lovrić, obavezno uz prethodnu najavu.

Drvena kapela Sv. Ivana Krstitelja, Lukinić Brdo

Prva drvena kapela sagrađena je vjerojatno prema natpisu na zvonu još u drugoj polovini 17. stoljeća, a današnja kapela je iz 1908. godine. Kapelu je podigla tesarska družba Marka i Jure Jankovića iz Čičke Poljane, a glavni oltar djelo je domaćeg majstora Pospišila iz Buševca.

Josip Škof

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele: Župni ured Dubranec, Dubranec 3,
Tel. +385 1 6267 407, župnik Ivan Lovrić, obavezno uz prethodnu najavu.

Drvena kapela Sv. Jurja, Lijevi Štefanki

Jedna je od najstarijih i najvrednijih drvenih kapela, podignuta je 1677. g. na mjestu prijašnje kapele, a 1704. g. prenesena je na današnje mjesto. Po konstrukciji i po elementima se potpuno približava rustičnom tipu drvenih kapela. Samo pogledajte kako izgleda, baš je jedinstvena.

Arhiva TZVG

Posebnost je i kovani željezni pijetao na vrhu stožastog tornjića. Interijer ima barokni sklad boja, dominantan je ornamentikom i biljnim ukrasom bogato urešen oltar iz 1725. g. sa slikom Sv. Jurja i likom Majke Božje u medaljonu.

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele uz najavu: Gđa. Božica Hrvojić, Lijevi Štefanki 94,
Tel. +385 1 6264 768

Drvena kapela Sv. Petra i Pavla, Cerje Pokupsko

Najsličnija je kapeli u Lukinić Brdu, iako je znatno manja. Podigli su je 1932. godine majstori tesari Orečići iz Lijevih Štefanka. Ornamentika je ista kao i ona na drvenim, obiteljskim kućama u Pokupskom koje su također gradili. U kapeli je skroman oltar iz 17. stoljeća koji ukazuje na starije porijeklo kapele.

Josip Škof

Nalazi se na predivnom i zelenom proplanku u Cerju Pokupskom, savršenom mjestu za sjesti, popiti pivu i uživati u panorami. Vidjet ćete da Turopolje ima puno takvih mjesta.

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele uz najavu: Zdravko i Ana Sučec, Cerje Pokupsko 29,
Tel. +385 1 6266 150

Drvena kapela Presvetog Trojstva, Gladovec Pokupski

Podignuta je 1847. godine na brijegu izvan naselja. Najstariji dio inventara je ovalna slika Svih Svetih i mali bočni oltar. U kapeli se isto tako nalazi i vrlo zanimljiva i vrijedna slika posvećena Sv. Ivanu Nepomuku, zavjetna slika iz 1743. godine, prikaz bitke s Turcima u krajoliku kroz koji protječe rijeka ispred utvrđenog grada. Na slici je i darovatelj prikazan na konju u jeku bitke.

Miroslav Maršan

Druga oprema interijera crkve je iz razdoblja rokokoa, vjerojatno djelomično prenesena iz izgorjele crkve Sv. Trojstva u Slatini. Također super mjesto za sjesti i popiti pivo, jer se u blizini nalazi velik broj klupica s kojih možete uživati u njezinoj jedinstvenoj atmosferi.

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele uz najavu: Slavica Zaluški, Gladovec Pokupski 9,
Tel. +385 1 6266 428

Drvena kapela Svetog Duha, Lučelnica

Spominje se 1668. godine, srušena je i podignuta nova 1704. godine. U 19. stoljeću građena je nova kapela na mjestu stare. Današnja kapela potječe iz 1935. godina. Komplicirana povijest, jelda? Sačuvan je oltar manjih dimenzija pučkog baroknog stila iz 1749. godine s dva kipa i slikom Krunidbe B.D. Marije. Križni put, djelo domaćeg autora Mate Mihinice iz Obrezine, krasi zidove kapele.

TZVG

Ovu drvenu ljepoticu ćete naći na ovoj adresi.

Informacije:
Ključ od kapele: Caffe bar «Sunčev zračak», Lučelnica 39,
Tel. +385 1 6277 541.

Kraj

Mi ćemo sigurno još jednom proći kroz Turopolje i obići sve crkve i kapelice kako spada, bez žurbe i pretjeranih unosa kafeina. U okolici Zagreba, a pogotovo u Zagrebačkom zelenom prstenu, ima toliko lijepih mjesta i šteta je ne uzeti si vikend ili dva mjesečno i uživati u obližnjim ljepotama, ljepoticama, krasotama i krasoticama.

Nema isprika, sljedeći vikend đir kroz Turopolje!

Ovaj tekst je napravljen u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije.

Previous articleMoslavina je odlično odredište za izlete
Next articleLjubljana: nadohvat ruke, a tako neotkrivena