Turska: putovanje automobilom koje će vas ostaviti bez daha

Autor članka:
Podijeli:

Kakva je to predivna zemlja s 4 mora…

Crno, Mramorano, Egejsko i Mediteransko, 51 prirodno jezero i 14 akumulacijskih jezera i brana, zastava koje se posvuda vijore i njen ponosni narod, kultura, gastronomija i tradicija koja se prožima kroz vrlo moderan stil i način života. S obzirom na to da se najviše piše o Istanbulu, o njemu neću pisati, on je svakako priča za sebe.

10.000 kilometara

Dvije godine u nizu smo imali priliku provesti u Turskoj po 2 ljetna mjeseca, prošli sve ukupno oko 10.000 km automobilom i mogu reći da je posebno doživjeti Tursku iz te perspektive i isplati se definitivno tko god razmišlja o takvom putovanju.
Baza nam je bila u Ankari koja je jedan poseban dragulj koji nije nešto previše turistički atraktivan na žalost a u kojem itekako imate što za vidjeti. Sam njegov položaj je zanimljiv jer ste skoro u srcu Turske i relativno ste blizu jako zanimljivim lokacijama.

Baza u Ankari

Ankara

Ankara je grad iznenađenja za mene, milijunski grad u kojem ne osjetite ni u jednom trenutku opterećenje tolikog grada. Prometnice su odlično riješene, kolapsa i gužvi u prometu nema, grad je jako čist, moderan, sam po sebi specifičan geografski u kojem nema prepreka za gradnju na bilo kakvim terenima.

Neke od  znamenitosti koje bi svakako trebalo posjetiti su: Antıkabir ( mauzolej Mustafe Kemala Ataturka ), prepoznatljiv simbol Ankare smješten pored botaničkog parka toranj Atakule u kojem je tržni centar, restorani s prekrasnim pogledom na grad i vidikovcem na samom vrhu.

Ankara

Predsjednička knjižnica, najveća džamija u Ankari Kocatepe koja oduzima dah svojim interijerom, pregršt muzeja od kojih izdvajam Muzej Anatolijskih civilizacija koji svakako treba posjetiti. Sadrži eksponate koji se odnose na povijest i kulturu svih naroda koji su živjeli na prostoru Anatolije, jednoj od kolijevki civilizacije. Obavezno valja posjetiti stari dio grada te tvrđavu koja nosi miris i okus povijesti, kulture i tradicije sa svojim malim zanatskim obrtima koji su se smjestili ispod nje.

Predivna priroda

turska automobilom

Samo jedan sat od Ankare smjestilo se slano jezero, Tuz Gölü. Drugo najveće jezero u Turskoj a jedno od najvećih slanih jezera na svijetu. Najbolje ga je posjetiti početkom ljeta ili u ranu jesen kada je prisutna voda na glavnom turističkom ulazu kojem boja varira od svijetle do tamne roze koja ostavlja nevjerojatan optički dojam. Možete se šetati po plitkoj vodi kilometrima, uživati u njenim ljepotama i nikako ne propustite zalazak sunca.

Nacionalni park Göreme  Cappadocia

Capadoccia

Tri sata  od Ankare udaljen je još jedan fenomen prirode, Nacionalni park Göreme  Cappadocia, koji kao da nije s ove planete te opravdava veliku popularnost. Nudi sam po sebi toliko toga za vidjeti pa ako na to dodate i sve atrakcije poput vožnje balonima na vrući zrak uz prve zrake sunce, vožnje quadovima, jahače ture na konjima uz zalazak sunca, zasigurno imate što za raditi nekoliko dana pa i vraćati se opet i opet kako bi otkrivali sve ljepote. Preporuka za smještaj Ascension Cave hotel koji je pri vrhu jedne od panoramske lokacije s koje možete doživjeti najljepše poglede na grad, okolicu te podizanje balona u rane jutarnje sate prije izlaska sunca.

Pamukkale

Pamukkale

Na otprilike pet sati od Ankare, na putu prema Bodrumu, smjestilo se još jedno čudo prirode. Uz grad Denizlı pronaći ćete jedinstven kompleks mineralnih izvora, mjesto Pamukkale ili Pamučna palača uz koju se nalaze i drugi zanimljivi lokaliteti, Hierapolos, Necropolis, Cleopatrin bazen, Amfiteatar… Zbog ljudskog faktora i narušavanja prirodnih ljepota tog mjesta puštena je voda na samo jedan dio kaskada, ali unatoč tome je itekako vrijedno posjetiti ovo mjesto. Moj savjet je biti tamo rano ujutro u vrijeme otvaranja blagajni.

Jezero Salda

Salda, Turska

Samo malo više od jedan sat od Pamukkalea još je jedno manje poznato mjesto koje nazivaju Turskim Maldivima, jezero Salda koje oduzima dah svojom ljepotom. Jezero je u biti vulkanski krater ispunjen tirkiznom vodom okružen bijelim pijeskom pa nije ni čudo što je dobilo takav epitet.
Svakako bih spomenula put od Ankare do Antalye na kojem se samo nižu prirodne ljepote jedna za drugom, nepregledna polja žita i suncokreta, Eĝidir jezero, Yazılı kanjon, Karacaören jezero i brana u sklopu kojih su jedni od najvećih vodopada Turske. Moja preporuka je da si uzmete vrijeme, zadržite se na tim lokacijama neko vrijeme i istražite ih.

Turska, zemlja u kojoj obavezno morate unajmiti automobil i provozati se njenim fenomenalnim cestama, u kojem god smjeru krenuli, kroz ljepote koje samo možete mentalno utisnuti negdje duboko u svoju memoriju i jednostavno uživati na svakom kilometru jer to niti jedan objektiv ne može dostojno prenijeti.

Tekst i fotografije: Jelena Lušić Sav

Pretplatite se na naš YouTube kanal
Zapratite moj Fb s live objavama iz svih krajeva svijeta Vlado Šestan

Nove objave