Travel AdvisorTravel Advisor

Utjecaj online platformi na organizaciju putovanja

U svijetu je mnogo različitih vrsta putnika. Od onih najtradicionalnijih, pa do modernih generacija digitalnih putnika.
Do 2000. koristile su se isključivo za putničke agencije kada ste željeli isplanirati putovanje. Slijedom toga, putničke agencije bile su osobni savjetnici, uvijek tu da pomognu korisnicima u potrazi za izradom savršenog plana za odmor.

Gdje otputovati? U Egipat? u Singapur? U London? Cijeli svijet je bio dostupan i agent vas je vodio kroz proces odabira kako biste bili sigurni da ste odabrali savršeno mjesto. Ili ste možda već imali na umu odredište, a agent vam ga je približio i pomogao da od svog putovanja dobijete upravo ono što želite.

Danas putničke agencije i preporuke više nisu ključne za odluke putnika o odabiru destinacije i načina putovanja.

Internet je preuzeo ulogu savjetnika, organizatora i prodavača putovanja.

Stranice popu Tripadvisora ili Bookinga postale su jedan od glavnih izvora informacija za putnike.

Ovakve platforme odgovorne su za pojavu novih načina putovanja. Pomaže korisnicima u procesu kupnje, a mišljenja i komentari podijeljeni na njima presudni i utječu konačnu odluku. Njihova nepristrana i jasna povratna informacija daje svakom korisniku jasnu viziju što očekivati.

Danas se planiranje putovanja sastoji od konzultiranja različitih platformi kako bi se pronašlo upravo ono što želite od svog putovanja. Bilo da se radi o destinaciji, načinu putovanja ili smještaju.

Prosječni korisnik posjeti 38 web stranica kako bi isplanirao putovanje. Dodatna prednost je i sve veći broj mobilnih aplikacija koje omogućavaju da sve radnje vezane uz planiranje i organizaciju putovanja obavite putem svog mobilnog telefona.

Prema izvješću Phocuswrighta, Sjedinjene Države i Europa doživljavaju veliki rast mobilnih rezervacija, ali u Kini taj je porast najveći. 60% punika iz Kine svoje putovanje  rezervira online, a oko 35% rezervacija ostvaruje se  putem mobitela.

Utjecaj komentara

Komentari i recenzije koji se mogu pronaći na platformama za organizaciju putovanja i društvenim mrežama imaju sve veći utjecaj na korisnike. Na jednom mjestu može se pronaći sve što vas zanima o određenoj destinaciji i to iz prve ruke, iz iskustva putnika što informaciju čini kvalitetnom i često ključnom za donošenje odluke gdje, kako i kada otputovati.

Uzimajući u obzir utjecaj koji internet ima na odluku kupaca, turistička industrija prisiljena je mjenjati strategiju. Hoteli, agencije i zrakoplovne tvrtke sve se više bave pogledom na iskustvo korisnika i nadogradnju usluga koje su budno praćene online povratnim informacijama koje su uvijek i svakom  dostupne.

Studija o španjolskom putniku koju je izradio Travelport pokazuje da 85% Španjolaca koristi web stranice kada planiraju svoje putovanje. To čini  Španjolsku po povom pitanju  jednom od najdigitaliziranijih zemalja Europe.

Ipak još uvijek 75 posto europskih putnika konzultira i agencije prilikom organizacije putovanja. To dokazuje da internetski svijet još nije zamijenio tradicionalno tržište, ali zauzima bitan dio tržišta i sve je  prisutniji u procesu donošenja odluka putnika.

Travel Advisor – business

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Influenceri – nova snaga hotelskog marketinga

Znate li da u nekim gradovima postoje električni bicikli i romobili za najam ?

Na što paziti kod rezervacije smještaja preko Airbnb-a?

Previous articleIstanbul me nije pretjerano oduševio
Next articleKoliko vikenda i praznika do kraja godine možemo spojiti u duži odmor?