Kako online platforme utječu na organizaciju putovanja?

Autor članka:
Podijeli:

Online platforme su važan izvor informacija

U svijetu je mnogo različitih vrsta putnika. Od onih najtradicionalnijih, pa do modernih generacija digitalnih putnika.

Kod nas je najvažniji portal Travel Advisor (Savjetnik za putovanja).

Do 2000. koristile su se isključivo za putničke agencije kada ste željeli isplanirati putovanje. Slijedom toga, putničke agencije bile su osobni savjetnici, uvijek tu da pomognu korisnicima u potrazi za izradom savršenog plana za odmor.

Utjecaj online platformi na organizaciju putovanja

Gdje otputovati? U Egipat? u Singapur? U London? Cijeli svijet je bio dostupan i agent vas je vodio kroz proces odabira kako biste bili sigurni da ste odabrali savršeno mjesto. Ili ste možda već imali na umu odredište, a agent vam ga je približio i pomogao da od svog putovanja dobijete upravo ono što želite.

Danas putničke agencije te aranžmani koje nude više nisu ključni za odluke putnika o odabiru destinacije i načina putovanja.

Internet je preuzeo ulogu savjetnika, organizatora i prodavača putovanja.

Stranice popu Tripadvisora ili Bookinga postale su jedan od glavnih izvora informacija za putnike. Svaki dan se pojavljuju i nove. Hotelski smještaj se sve više pretražuje preko stranice Trivago koja nudi paralelne cijene s nekoliko pretraživača. Za avio karte je u našem dijelu Europe bio glavni Skyscanner, a danas je google flighst

Ovakve platforme odgovorne su za pojavu novih načina putovanja. Pomaže korisnicima u procesu kupnje, a mišljenja i komentari podijeljeni na njima presudni i utječu konačnu odluku. Njihova nepristrana i jasna povratna informacija daje svakom korisniku jasnu viziju što očekivati.

komp i kava

Danas se planiranje putovanja sastoji opregeldavajući različite online platforme kako bi se pronašlo upravo ono što želite od svog putovanja. Bilo da se radi o destinaciji, načinu putovanja ili smještaju.

Prosječni korisnik posjeti 38 web stranica kako bi isplanirao putovanje. Dodatna prednost je i sve veći broj mobilnih aplikacija koje omogućavaju da sve radnje vezane uz planiranje i organizaciju putovanja obavite putem svog mobilnog telefona.

Prema izvješću Phocuswrighta, Sjedinjene Države i Europa doživljavaju veliki rast  rezervacija preko mobilnih uređaja. U Kini taj je porast najveći. 60% putnika iz Kine svoje putovanje  rezervira online, a oko 35% rezervacija ostvaruje se  putem mobitela.

online platforme

Utjecaj komentara putnika

Komentari i recenzije koji se mogu pronaći na platformama za organizaciju putovanja i društvenim mrežama imaju sve veći utjecaj na korisnike. Na jednom mjestu može se pronaći sve što vas zanima o određenoj destinaciji i to iz prve ruke, iz iskustva putnika što informaciju čini kvalitetnom i često ključnom za donošenje odluke gdje, kako i kada otputovati.

Uzimajući u obzir utjecaj koji internet ima na odluku kupaca, turistička industrija prisiljena je mijenjati strategiju. Hoteli, agencije i zrakoplovne tvrtke sve se više bave pogledom na iskustvo korisnika i nadogradnju usluga koje su budno praćene online povratnim informacijama koje su uvijek i svakom  dostupne.

povezani ljudi

Studija o španjolskom putniku koju je izradio Travelport pokazuje da 85% Španjolaca koristi web stranice kada planiraju svoje putovanje. To čini  Španjolsku po ovom pitanju  jednom od naj digitaliziranijih zemalja Europe.

Online platforme su glavni izvor informacija.

Ipak još uvijek 75 posto europskih putnika konzultira i agencije prilikom organizacije putovanja. To dokazuje da internetski svijet još nije zamijenio tradicionalno tržište, ali zauzima bitan dio i sve je  prisutniji u procesu donošenja odluka putnika. Ljudi koji rade i nemaju vremena ili volje baviti se organizacijom putovanja će i dalje koristiti usluge profesionalaca koji bi trebali imati više znanja od putnika amatera. Također korištenjem lokalnih agencija se može doći do boljih ponuda hotela i izleta. Uostalom večina stranica na internetu su OTA tj. Online Travel Agencies.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Instagram

Nove objave