Travel AdvisorTravel Advisor

Veličanstvene povijesne utvrde u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti

Utvrde u Hrvatskoj su nerijetka pojava. Ona naprosto vrvi prelijepim srednjovjekovnim utvrdama i tvrđavama na čijem je kamenu upisana naša bogata povijest. Iako imamo tendenciju maštati o egzotičnim destinacijama, jer je nadaleko poznata činjenica da je trava kod susjeda uvijek zelenija, prije nego se otisnete u daleke krajeve, posjetite neke od prelijepih znamenitosti Lijepe Naše koji pričaju priču o našoj impozantnoj arhitekturi, bogatoj povijesnoj baštini i veličanstvenoj umjetnosti.

Utvrde koje moramo posjetiti

Utvrda Stari grad Varaždin

Tvrđava stari grad Varaždin jedna je od najvažnijih znamenitosti, a smjestila se na Strossmayerovom šetalištu. Danas je u njoj smješten Gradski muzej Varaždin a u njemu su izložene prostorije koje kronološki prikazuju stilska razdoblja koja su je obilježila.

Dvorac je svojedobno bio središte plemićkog posjeda, a njegova je izgradnja trajala od 14. do 19. stoljeća. Za vrijeme ratova s Turcima pregrađena je u utvrdu, a njezinu renesansnu pregradnju izveli su talijanski graditelji u drugoj polovici 16. stoljeća. ‘Kula Stražarnica’ uspjela se očuvati do danas, a nalazi se na poleđini, danas nevažeće, hrvatske novčanice od 5 kuna.

Dvorac Miljana

Svega desetak kilometara udaljen od Kumrovca, u blizini rijeke Sutle, nalazi se dvorac stare plemićke obitelji Ratkaj. U njihovom je posjedu ostao sve do do 1793. godine kada je preminuo posljednji član ove obitelji, a nakon čega dvorac često mijenja vlasnike.

Široj javnosti je poznat kao mjesto radnje hrvatske televizijske melodrame ‘Ponos Ratkajevih, a smatra se jednim od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj u kojem se nalaze privatne zbirke slika, ali i vrijedne umjetnine koje sadrže astrološko značenje.

Veliki Tabor

Veliki Tabor je utvrda na sjeverozapadu Hrvatske, a smjestila se 8 kilometara zapadno od Predrage. UNESCO ga je proglasio prvorazrednim spomenikom nulte kategorije te je jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u hrvatskoj povijesti.

Utvrda je također bila u posjedu plemićke obitelji Ratkajevih, a ulaz u grad sa zapada branila je kula. Ulaz u dvorac oduvijek je bio na istome mjestu, a jedino što se promijenio tijelom vremena je njegov ulazni dio koji je najviše nadograđivan. Osim razgledavanjem, ovdje se možete zabaviti raznim aktivnostima i organiziranim srednjovjekovnim svečanostima što ga čini idealnim izborom za kvalitetno obiteljsko druženje.

Trakošćan

Dvorac Trakošćan jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj; nalazi se u Hrvatskom Zagorju, 23 km sjeveroistočno od Krapine, 40 km jugozapadno od Varaždina. S oko 40.000 posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca. Vlasnici su se često mijenjali do 1569. godine kada je Trakošćan preuzela plemićka obitelj Drašković.

Jedan je od rijetkih tvrđava s očuvanom vlastitom građom, a osim dvorca, ovaj kompleks čini perivoj, park šuma s jezerom i građevina uz dvorac. U dvorskom muzeju izložene su vrijedne kolekcije i zbirke namještaja, slika i ostalih predmeta koje vjerno pričaju priče njihovih vlasnika.

Nadamo se da ćete uživati kada posjetite ove utvrde!

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleJe li je Kruger najbolji safari u Africi ?
Next articlePutovanja i horoskop – koja je vaša idealna destinacija?