Travel AdvisorTravel Advisor

Val d’Isere i Tignes: poznata francuska skijališta

Val d’Isere i Tignes: svjetski poznata francuska skijališta u Savojskim Alpama

Val d’Isere i Tignes smjestili su se u Savojskim Alpama, u kompleksu skijališta L’Espace Killy na nadmorskoj visini između 1.550 i 3.450 metara koja omogućava skijanje tijekom cijele godine. Ovo skijalište postalo je jedno od najposjećenijih u Europi nakon što je vodstvo preuzeo olimpijski šampion Jean Claude Killy, a prosječni broj ostvarenih godišnjih noćenja u posljednim sezonama bio je oko 1,6 milijuna.

Val d’Isere

U dolini rječice Isere, na 1.850 metara nadmorske visine nalazi se jedno od najljepših planinskih gradića – Val d’Isere. U drevno su doba, na putu između Rimskog carstva i bogatih francuskih dolina, prolazile legije i trgovci svih vrsta. Od 1930-ih pa sve do danas, njome prolaze skijaši sa svih strana svijeta. Iako je Val d’Isere svjetski poznato skijalište, za razliku od mnogih drugih, mjesto je ostalo šarmantno i očuvalo je prepoznatljivu arhitekturu kamenih kuća i uskih ulica. 

Restorani i barovi

U mjestu ima vrlo dobrih restorana u kojima možete jesti sve – od svježe morske hrane do savojskih specijaliteta od sira poput fonduea i raclettea. Restorane za večeru uvijek treba rezervirati unaprijed jer je teško dobiti slobodan stol. Što se tiče eno-ponude, lokalno bijelo vino apremont može se usporediti s našom graševinom, a izbor crnih vina je na nivou Francuske. 

Ove godine su se jedini noćni klub u Val d’Iseru La Doudoune Club i après-ski bar Cocorico spojili u jedan prostor – Cocorico’n Co koji je otvoren od 14 do 4:30 sati. Ovaj živahni objekt prostire se na 900 m2 i ima dva kata, vanjsku terasu, dvije DJ kabine (jedna vanjska), pet barova (dva vani), dvije pozornice za živu glazbu (jedna vani) i blagavaonicu. Zanimljivost je da Cocorico’n Co nudi uslugu posudbe cipela, pa možete svoje pancerice ostaviti u garderobi kako biste cijelu noć uživali u plesanju.

Smještaj i prijevoz

Oko stare gradske jezgre postoji mnogo hotela i apartmanskih kuća za sve vrste gostiju. U mjestu možete pronaći bogatu ponudu smještaja od chaleta s uslugom, hotela, privatnog smještaja, do kampova i hostela za mlade. Kroz mjesto voze skijaški autobusi tako da do žičara nije potrebno dugo hodati. Žičare i skijaški tereni čine Val d’Isere jednim od najljepših skijališta svijeta. Žičare koje vode iz samog mjesta idu do glavnih skijališta na planinama Solaise i Rocher de Bellevarde. Spojena su i s dijelom skijališta u susjednom Tignesu (2.100 metara). 

Izvor: skitotal.com

Tignes

Susjedni Tignes je, za razliku od starog šarmantnog Val d’Isera, potpuno novo mjesto s modernim, visokim neboderima i velikim zgradama. Sagrađen je šezdesetih godina, pa arhitektura dosta podsjeća na naš Novi Zagreb. Iako nije toliko atraktivan izgledom, privlači nižim cijenama i jednakim užitkom skijanja kao u Val d’Iseru zbog povezanosti sistema žičara. U sistemu su i dva ledenjačka skijališta Le Grande Motte (3.456 metara) iznad Tignesa te Pissaillas (3.360 metara) iznad Le Forneta. Oba su lako dostupna skijama i dio su dnevnih skijaških ruta.

Skijaške staze

Staza ima svih vrsta i težina – od blagih za početnike do off piste ruta po dubokom snijegu daleko od civilizacije. Staze i žičare su vrlo dobro označene tako da se nije lako izgubiti usprkos ogromnom prostoru i desetak vrhova na koje vode žičare. Međutim, zbog daljih ruta koje je potrebno poznavati i zbog čestih proljetnih lavina, preporučuje se unamljivanje lokalnog vodiča. Legendarna staza na kojoj je održan olimpijski spust je Face de Bellevarde. Tu je još i staza Solaise te staze OK i Orange koje završavaju u La Dailleu, predgrađu Val d’Iserea, na kojima se svake godine voze razne utrke.

Aktivnosti

U Val d’Iseru nudi se više od 250 različitih aktivnosti. Osim skijanja, klizanja i skijaškog trčanja, moguće je unajmiti helikopter ili iskusiti ULM i paragliding iznad Alpa. Zanimljiva je vožnja saonicama s vučom te penjanje po ledu i ValKids područje. Također, organizira se i poseban program za osobe s invaliditetom.

Kako biste se odmorili od skijanja, možete se opustiti u wellness i spa centrima, u shoppingu, na kuglanju ili u kinu, igrajući šah ili bridge. Iako je ova i godina neizvjesna, u planu je održavanje brojnih događanja: The Magic of Christmas, The Napoleons, Classicaval i International Adventure & Discovery Film Festival neki su od kulturnih, a FIS Alpine Skiing World Cup, Avaline Trax, La Scara, Altigliss i Leo’s Invitational (Acrobatics and Ski Show) neki su od skijaških eventa.

Što je novo ove zime?

Dva bliska susjeda, Val d’Isère i Tignes, službeno su usvojili naziv “Tignes – Val d’Isère” koji predstavlja njihov novi identitet brenda. Danas je njihov cilj posvetiti se ova dva brenda i proširiti njihov ugled izvan zajedničkog skijališta.

Što je još novo ove zime? Talijanska kuhinja prešla je granicu i došla do Val d’Isèrea, a to znači da su se otvorili novi restorani: Gigi, Loulou i La Cucùcina. U selu se nalaze i trendy mjesta kao što su Val d’Isère Café, Poya, Altiplano 2.0, Le Jean Michel, La Charpenterie i Alpin.

Otvaraju se i novi smještajni kapaciteti. Ovo će biti prva zima za hotel K2 Chogori s 5*, a završena je i renovacija hotela The Val d’Isère. Novost je i planinska koliba Alaska Lodge sa 6 apartmana, hotel Victoria Lodge s 3* i novi Spa Sisley koji se otvorio u hotelu Les Barnes de l’Ours. Vrijedi napomenuti i kako je Kongresni centar Henri Oreiller bogatiji za novi co-working prostor.

Val d’Isere je zapravo skijalište koje svaki skijaš treba posjetiti barem jednom u svojoj skijaškoj karijeri. Neki će reći da je neko drugo skijalište bolje ili ljepše, ali svaki će zaljubljenik u ovaj bijeli sport doživjeti posebno iskustvo koje se godinama prepričava. Zbog čega morate posjetiti Val d’Isere i Tignes? Jedno od najboljih skijanja na svijetu, odlični lokali, vrhunska gastronomija i dobra après ski ponuda!

Kako doći?

Idete li iz Zagreba preko Trsta i Torina, kroz tunel Frejus i Albertvilla, proći ćete oko 980 kilometara. Planirate li putovati iz Rijeke, krenite istim putem.

Fotografije:
  • Turistički ured Val d’Isera

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleČarolija adventa u Budimpešti
Next article15 prirodno najljepših zemalja svijeta