Travel AdvisorTravel Advisor

Vidjeti Napulj i umrijeti!

Vedi Napoli e poi muori!

 

Nakon dolaska u Napulj (Ryanair Zagreb-Napulj), uzeli smo taksi. Druga opcija bila je bus koji vozi do Piazze Garibaldi, ali budući da smo bili smješteni u Španjolskoj četvrti, odlučili smo se za opciju taksija. Cijena je bila 30 eura.

Španjolska četvrt

Iako mnogi imaju predrasude o Španjolskoj četvrti, moram priznati da je mene oduševila. Definitivno je četvrt s najviše duše. Smještaj smo rezervirali preko Bookinga i svima ga od srca preporučujem (O Vascio di Rosa). Domaćin je i više nego ljubazan, dočekao nas je sa šampanjcem, čokoladom i doručkom. Kuća je mala, ali izrazito uredna, čista i moderna. Idealna je za dvoje. Moram priznati da se, bez obzira na zloglasne priče o mafiji i Španjolskoj četvrti, ni u jednom trenutku nisam osjećala nelagodno ili preplašeno. Bez problema šećete sami noću. Stanovnici su izrazito ljubazni i spremni pomoći. Moram napomenuti da je kuća za odmor izvrsno pozicionirana. Par minuta šetnje od Toledo stanice metroa, par minuta pješke od Piazze Plebescito i do mora, tj. šetnice Lungomare. Praktički ste u žarištu svih zbivanja u Napulju. Iako su restrikcije dosta stroge, moram priznati da sam se iznenadila brojem turista. Doslovno su ulice vrvjele ljudima.

Što smo posjetili u Napulju?

Piazza del Plebescito, Palazzo Reale/Kraljevska palača, Papinska bazilika, Teatar San Carlo, Castel Nuovo/Novi dvorac, Piazza Garibaldi, metro stanica Toledo, Nacionalni arheološki muzej

Castel San’t Elmo, Muzej San Martino, Castel dell ‘Ovo/Jajoliki dvorac, Santa Lucia i Lungomare, Fontana del Gigante

Stadion Diego Maradona, Katedrala Duomo di San Gennaro/Napuljska katedrala, Muzej i kapela Sansevero, Crkva San Lorenzo Maggiore, crkva i ulica San Gregorio Armeno, crkva Santca Chiara, crkva Gesu Nuovo

Capri

Jedan dan posvetili smo odlasku na jedan od najljepših otoka. Svaki dan na Capri iz Napulja možete doći trajektom/katamaranom iz luke Calata di Massa. Povratna karta je cca 35 eura (cijena varira o vremenu polaska i dolaska jer ćete možda na Capri ići trajektom, a vraćati se katamaranom). Nakon dolaska u luku Capri uspeli smo se do centra koji se nalazi na vrhu otoka. Mi smo se odlučili za varijantu pješačenja (ne znam koliko ih je, ali ima jako puno stepenica do gore), ali postoji i mogućnost da se popnete uspinjačom ili autobusom.

U samome centru Caprija nalazi se predivan vidikovac (vrijedi svake prijeđene stepenice). Nakon razgledavanja centra spustili smo se ponovno do pristaništa i odlučili se na izlet brodom oko otoka Caprija. Cijena je 18 eura, a uključuje vožnju brodom i vodiča koji priča na talijanskom i engleskom jeziku. U sat vremena vožnje Capri doživite na poseban način (špilje, tirkizna boja mora, stijene, skrivene plaže, hotel u kojem noćenje stoji cca 2000 eura, vilu Giorgia Armanija. Smatram da je šteta doći u Napulj, a ne posjetiti Capri.

Pompeji

Nakon Caprija, logična je odluka bila da posjetimo i Pompeje i popnemo se na Vezuv. Iz Napulja do Pompeja stvarno je lagano doći. Na Piazzi Garibaldi ukrcali smo se na vlak Circumvesuviana, a izašli na stanici Pompei de Scavi. Vožnja je trajala malo više od pola sata, a cijena je cca 3 eura u jednom smjeru (ne sjećam se točno jer smo u isto vrijeme kupovali i karte za metro).

Sam ulaz u Pompeje nalazi se dvije minute pješice od stanice. Budući da nam je u planu bio i Vezuv, došli smo malo prije 9 sati ujutro i ušli među prvima. Cijena ulaznice je 16 eura, a kupili smo ih na ulazu. Osim ulaznice, kao i svugdje u Napulju i na Capriju, potreban vam je green pass. Predivni Pompeji odišu prošlošću, ali su u meni izazvali i neki neopisivi osjećaj tuge zbog sudbine koja je zadesila ovaj grad duhova.

Nakon skoro tri sata razgledavanja Pompeja (ako nemate vodiča, dobro je da na ulazu uzmete kartu jer su sve ulice jako slične i lako zalutate), vratili smo se do stanice i u turističkom uredu pitali za vozni red autobusa do Vezuva i ulaznice za sam park. Gospođa koja je jedva natucala engleski objasnila nam je da se ulaznice mogu kupiti samo online. Budući da se prodaju po vremenu kada ulazite (iako su svi dolazili u vrijeme u koje su došli), ulaznice smo kupovale doslovno dok smo čekale autobus. Cijena ulaznice je 12 eura. Autobusna stanica doslovno je preko puta izlaska iz turističkog ureda/željezničke stanice. Imali smo sreće pa je bus stigao za nekoliko minuta. Nakon malo više od pola sata vožnje, stigli smo pred ulaz na Vezuv. Ulaznice za bus ne kupuju se nigdje nego vam vozač na izlasku iz busa naplati 3,10 eura u jednom smjeru. Druga opcija za odlazak gore jest taxi.

Na ulazu morate pokazati kod koji dobijete na mail nakon što kupite ulaznice i opet green pass. Budući da smo mi karte kupili u busu i potvrda nam nije odmah stigla na mail, došlo je do problema. Logično je da gore uopće nema signala, ali postoji čovjek koji doslovno prodaje WiFI lozinku za 2 eura. On vam ukuca šifru i da vam internet tek toliko da skinete kod ulaznice. Bilo je puno posjetitelja koji su došli gore, ali na kraju nisu uspjeli ući jer je gospodin s WiFijem otišao.

Vezuv

Slijedilo je uspinjanje do vrha Vezuva. Cijelim putem pruža se predivan pogled na more, Napulj, Capri i ostale otoke. Osjećaj je neopisiv kada dođete do vrha Vezuva. Vrijeme potrebno da se uspnete do vrha ovisi o tempu i fizičkim mogućnostima. Gore na vrhu, ali i putem, imate suvenirnice i restoran/kafić s hranom i pićem. Nakon nekog vremena provedenog na vrhu i uživanju, vratili smo se do ulaza. Suočili smo se s činjenicom da nam je bus otišao prije pet minuta, drugi smo čekali sat vremena. Potrebno je voditi računa o tome kada ćete se spustiti s Vezuva jer postoji mogućnost da će vam otići zadnji bus. Ispunjeni ponosom i srećom vratiti smo se u Pompeje, ukrcali na Circumvesuvianu i vratili u Napulj.

Iako ga mnogi nazivaju prljavim i gradom punim smeća, Napulj je grad u koji ću se definitivno vratiti. To je jednostavno grad s dušom pun predivnih ljudi i poznatih i manje poznatih mjesta, prava Italija. Svakome željnom avanture i nečega što možda nije toliko razvikano i mega popularno preporučujem od srca.

Sad znam zašto je Goethe rekao Vedi Napoli e poi muori!/ Vidjeti Napulj i umrijeti!

Travel Advisor – Alpe Adrija

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleMojih šest preporuka za sadržajan boravak u Šibeniku
Next articleDani janjetine na Cresu