Vinska prijestolnica kontinentalne Hrvatske

Autor članka:
Podijeli:

Kontinentalna Hrvatska ima posebnu  destinaciju koja očarava sve posjetitelje svojom prirodom, vinogorjem i poznatim vinima, u toj mjeri da je glavni gradski trg u počast ukusnoj kapljici nazvan Trgom graševine.

Vinska prijestolnica kontinentalne Hrvatske – upoznajmo Kutjevo

Dobro došli u Kutjevo,  prelijepi gradić smješten između brežuljkastih obronaka Krndije koji mnogi s pravom nazivaju vinskom prijestolnicom Kontinentalne Hrvatske.
Gotovo svaka parcela na pitomim brežuljcima pretvorena je u rodni vinograd, a graševina kao najzastupljenija sorta grožđa ovoga podneblja ovdje ima gotovo kultni status.
Stoga nije neobično da se glavni gradski trg zove Trg graševine, a u čast „kraljice vina“ kako je ovdje zovu održava se i Festival graševine koji uz kulturni i zabavni program svake godine okuplja i stručnjake u vinogradarskoj proizvodnji s raznih strana svijeta.

Povijest graševine u Kutjevu i legenda o ljubavnom susretu

Prve trsove graševine u Kutjevo su donijeli Cisterciti ili „bijeli fratri“ koji su ovdje obitavali daleke 1232. godine,
iz koje je i čuveni vinski podrum, nezaobilazna točka gradske turističke ponude.
Vino se u bačvama ovdje čuvalo stoljećima, a zidine podruma prema legendi čuvaju i ljubavnu priču slavonskog baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije.

Izletnici – posjetite vidikovac vile Vinkomir

Izletnicima koji tijekom vikenda posjete Kutjevo nezaobilazna točka je Vidikovac vile Vinkomir na istoimenom brdu, s panoramom pitomih obronaka uređenog vinogorja, koju mnogi smatraju za jedan od najljepših pogleda na okoliš u ovome dijelu Slavonije.

Tradicija uživanja u zlatnoj kapljici kroz atraktivne manifestacije

Tradiciji uživanja u vinu podređene su u Kutjevu gotovo sve gradske priredbe i proslave tijekom godine. Obilježavanje blagdana sv. Martina ili popularno Martinje na Trgu graševine svake godine okupi nekoliko tisuća planinara i rekreativaca iz cijele Hrvatske kao i susjednih država. Nakon cjelodnevne šetnje stazama Krndije i vinskim cestama Kutjevačkog vinogorja s obilaskom klijeti i podruma domaćih vinogradara, slijedi okupljanje na Trgu graševine uz svečani mimohod sudionika proslave i tradicionalnu zabavu krštenja mošta u vino.

Uz ovu manifestaciju održava se i Noć otvorenih podruma brojnih kutjevačkih vinara, što je za posjetitelje prilika da upotpune vinsku priču s osobnim upoznavanjem pojedine vinogradarske obitelji i degustaciju vrhunskih vina.
Kutjevačko Vincelovo  još je jedna u nizu vinskih priredbi povezana uz blagdan sv. Vinka što se obilježava u drugoj polovici siječnja. Vincelovo se u ovim krajevima slavi od davnina, jer se smatra da njime počinje rezidba loze kao i drugi radovi u vinogradu.

kut-33

Sveti Vinko slavi se pored gotovo svake vinogradarske klijeti posvetom vinograda, vješanjem suhomesnatih proizvoda o žicu u vinogradu i zalijevanjem čokota prošlogodišnjim vinom kako bi i nova vinogradarska godina bila barem podjednako rodna kao prethodna.

Središnje slavlje u Kutjevu održava se ponovo na Trgu graševine, gdje se uz kulturno zabavni program nudi i bogata eno-gastronomska ponuda za koju su karakteristične „vincelovske vatre“ na kojima svaki posjetitelj može na štapu ispeći domaće kobasice, slaninu i luk. Posjetiteljima je kupnjom „vincelovske čaše“ omogućeno kušanje vina na svim postavljenim štandovima, a poput svih ostalih proslava na kutjevačkom jedinstvenom Trgu graševine i Vincelovo se slavi do duboko u noć.

Vinoljpci, gurmani, izletnici i putnici, ako već niste, čim prije posjetite vinsku prijestolnicu kontinentalne Hrvatske. Dobro došli u Kutjevo!

Izvor i fotografije:

Turistička zajednica Grada Kutjeva

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Preneseno iz Explore Croatia

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal

Požeško – slavonska županija – raj za hedoniste

 

https://www.travel-advisor.eu/misticnim-stazama-pozesko-slavonske-zupanije/

 

Nove objave