Gdje su vinske ceste Zagrebačke županije?

Autor članka:
Podijeli:

Ne treba putovati daleko da bi kušali dobra vina. Vinske ceste Zagrebačke županije su svuda oko grada.

Već nakon dvadesetak kilometara dolazimo do prvih vinarija.

Na samo tridesetak kilometara udaljenosti od Zagreba nalaze se neka vrlo ukusna I primamljiva mjesta. Bogatstvo okusa nas čeka. Samo treba odlučiti, naći vozača I upustiti se u otkrivanje vinskih cesta zagrebačke županije. Prema podacima, Zagrebačka je županija sa 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata. Vinogradi Zagrebačke županije pripadaju vinskoj regiji Bregovita Hrvatska.

 

Podregija Plešivica dijeli se na ova vinogorja:
1. Samoborsko (Samobor, Sv. Nedjelja, Brdovec, Pušća, Jakovlje, Hrušćevac Kupljenački),
2. Plešivičko-Okićko (Klinča Selo, Jastrebarsko – dio),
3. Svetojansko-Slavetičko (Jastrebarsko – dio),
4. Krašićko (Krašić, Sošice),
5. Ozaljsko-Vivodinsko (Ozalj).
Skladno povezanih klimom i tlom čine ovu podregiju jednom od najslikovitijih i najljepših vinogradarskih u Hrvatskoj.

Plešivica

vinske ceste Zagrebačke županije
Na južnim obroncima Plešivice je posljednjih desetak godina nastala prava vinska scena. Mogu misliti kako su u početku gledali na nadobudne vinare koji su popukali tradicionalne tudume I direktore te posadili plemenite sorte. Miješani sortiment tradicionalnih vinograda na malim parcelama je zamijenjen monokulturama poput rajnskog rizlinga, chardonnaya, graševine, zelenog silvanca I portugizca. Vinogradi se penju do 400 m nadmorske visine, tvoreći posebice u Plešivičko-okićkom i Svetojansko-slavetičkom vinogorju amfiteatre nezaboravne ljepote. Većina vinogorja ima veoma povoljne položaje, okrenute jugu.
Plešivica se smjestila na istočnim, zapadnim i južnim obroncima Žumberačke gore. Zaštićena od hladnih strujanja sa sjevera predstavlja idealno područje za uzgoj vinove loze. Klima s dosta sunca, ali I padaline te hladne zime je najbolja za bijele sorte poput rajnskog rizlinga I sauvignona. Poznat je I portugizec. Hrvatska verzija francuskog beaujolaisa tj. mladog vina koje se popije tijekom zime je vrlo popularna. Razne su svetkovine I događanja u doba rane zime u slavu ovog laganog crnog vina voćnih aroma.

Samobor

vino, grožđe i bačvica

Područje Samobora podijeliti na sljedeća Vinorodna područja: Palačnik (Gornji kraj), Dubrava samoborska, Otruševec samoborski, M.iV.Rakovica, Kladje, Molvice, Klake, Konščica, Samobor( Jelenščak), Podvrh (Vrnjak i Kozlaki) Sv.Martin, Cerje ,Manja Vas, Kotari, Bukovje, Prekrižje, Braslovlje i Rude. Na nešto više od 200 hektara se nalaze vinogradi na brežuljkastom području: graševina, rajnski rizling, zeleni silvanec, uvijek prisutni sauvignon te crne sorte portugizec i plava frankovka su najčešće. U Samoboru se održava niz vinskih manifestacija. Vincekovo, Ocjenjivanje vina, Dani vina I druge. Ipak najpoznatije piće iz ovog kraja je aromatizirano vino Bermet koje se pije kao aperitiv.

Zelina

vinske ceste Zagrebačke županije
Zelinska vinska cesta prolazi podregijom Prigorje. Vinari duž vinske ceste nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije svima koji žele upoznati ljepote zelinskog kraja. Posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja – kraljevini, autohtonoj sorti ovoga kraja. Kraljevina Zelina je i robna marka vina Zagrebačke županije, a vino je nježno, pitko, osvježavajuće i veselo. Idealno vino za ljetne gemište malo povišenih kiselina. Lokalni vinari proizveli su I zanimljive pjenušce. Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Zelinski kraj nudi puno toga.
Projekt “Vinske ceste Zagrebačke županije” određuje područje na kojem se veći broj gospodarstava bavi vinogradarstvom i vinarstvom te proizvodi i prodaje svoja vina, rakije i druge proizvode od grožđa i vina.

Pjenušac se toči iz boce. Plešivica, Jaska, Hrvatska
Osvojena priznanja plešivičkih vinara zasigurno su značajna za cjelokupnu sliku turističke ponude Zagrebačke županije koja se tako promovira i izvan granica Hrvatske.

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave