Travel AdvisorTravel Advisor

Vinski raj Goriška brda

Kako provesti ultra zanimljivi dan u Goriškim brdima?

Goriška brda su blizu. Iz Zagreba treba manje od tri sata do Gorice na talijanskoj granici. Dalje vodi cesta koja je u vrijeme bivše Juge bila okružena visokim zidovima jer je vodila kroz dio Italije do Goriških brda. Nakon par zavoja se dolazi bajkovite regije u kojoj su mala sela i zaseoci okruženi vinogradima. Neki drugi svijet u kojem se treba ponašati kako dolikuje stoga odmah u vinariju na degustaciju.

Klet Brda

Klet Brda je najveća vinarija, ne samo u ovom kraju nego i šire. Priča je zanimljiva i jedinstvena. Četiri stotine obitelji zajedno sudjeluju u radu i vlasništvu ovog uspješnog projekta. Obrađuju svoje vinograde, drže se najviše kvalitete i dostavljaju grožđe u zajedničku vinariju. Najveći su slovenski proizvođač i izvoznik vina.

Gotovo da je jedinstveni projekt u kojem toliko sudionika procesa zajednički stvara vrhunsku i prepoznatljivu kvalitetu. Ljubiteljima vina su dobro poznati njihovi brendovi Quercus, Bagueri, i A plus. Kao dobrodošlicu u Brda, a nakon razgleda podruma, smo kušali osam vrsta predobrih vina. Nakon dugog puta iz Zagreba legla su baš kako treba uz odličan kraški pršut i par vrsta sireva. Taman za gablec i ugrijavanje.

Dobrovo

Nakon gableca, a prije ručka se valjalo prošetati. Iznad vinarije je lijepo uređeno selo Dobrovo u kojem se nalazi utvrda ili mali dvorac, kako je kome draže. U njemu se smjestio Goriški muzej, a u podrumu još jedna kušaonica vina Klet. Sjajan prostor. Goriška brda su puna takvih malih mjesta s povjenim šarmom.

Medana i Belica

U Brdima se lako ogladni pa smo otišli na ručak u Medanu u restoran i hotel Belica. Prije nekoliko godina sam spavao u tom objektu na putu za skijanje u Italiji i bila je odlična večera pa je valjalo ponoviti iskustvo. Objekt koji podsjeća na meksičke hacijende je smješten na vrhu brda. Pogled na vinograde koji se pružaju sve strane pa i do mora u daljini je baš melem za dušu.

Hrana, kao i svuda u ovom kraju je takva da ne ostane ni mrvice na tanjuru iako, priznajem, nismo umirali od gladi. Probali smo delicije koje sami rade, a posebno su ukusne bili pršut i panceta koje sami proizvode. U objektu se može i spavati u udobnim sobama s pogledom na vinograde.

U istom selu, skoro preko puta smo pronašli zanimljivu Alminu hižu. Vlasnici se trude održati dah prošlosti uz umjetničke instalacije. Kuća se može unajmiti, a može biti i muzej prošlih vremena. S ponosom su nas proveli kroz sve prostorije u kojima smo otkrili neke predmete koje su nas podsjetili na djetinjstvo.

Wine safari

Nakon mirnog dijela dana krenuli smo u avanturu. S pravim Landroverom i nabrijanim vozačem smo se uputili u vinograde. Putevima kojima može proći samo znalac u pravom terencu smo došli do mjesta na kojem je valjalo popiti rakiju za smirenje, ali i micati palo stablo s puta. Sve je mirisalo na scenu iz filma zamku, no pljačkaši se nisu pojavili, a dečki su uz Lucijinu pomoć brzo uklonili pokušaj balvan revolucije. Organizira Kontrabant.

Doživljaj wine safarija koji inače uključuje i piknik je za preporuku. Drugačiji doživljaj prirode. Stali smo i u divnom mjestu Šmartno. Uske popločane ulice mjesta na vrhu brda vode među lijepo obnovljenim kućama s apartmanima i vidi se da mjesto živi za turizam. Poput Motovuna i brojnih sličnih gradića u Italiji.

Maslinova ulja se također uzgajaju u ovom kraju. Neki su proizvođaći vrlo uspješni. Posjetili smo jednog od njih i poslušali zanimljivo predavanje o tome kako se određuje kvaliteta i kako se kuša maslinovo ulje. Ulja Bose treba kušati i kupiti, kako kaže vlasnik.

Vinarija Erzetič

Smiraj dana smo dočekali u divnom podrumu obitelji Erzetič. Za okruglim stolom u prostoru koji liči na ložu nekog tajnog društva smo uživali u vrhunskim vinima i specijalitetima koje pripremila mama Erzetič. Kušali smo glasovito vino Amfora te pogledali kako i gdje nastaje. Mladi gazda Andrej nas je proveo kroz podrum i predstavio nove planove širenja poslovanja. Jedna od top vinarija u Goriškim brdima s vrhunskim vinima.

Vila Viplože

Spavali smo u Vili Viplože koja je najljepša renesansna vila u Sloveniji. Nakon opsežnog renoviranja od strane republike Slovenije, ovaj objekt je ponovo otvoren za javnost. Ogromne sobe u venecijanskom stilu s pogledom na vinograde te dvorane za sastanke čine ovu vilu idealnom za održavanje raznih političkih i poslovnih događanja.

Zaključak

Vinarija Erzetič

Dan ispunjen od jutra do mraka raznim delicijama, vrhunskim vinima, kušali smo, recimo, dvadesetak vrsta (nisam vozio) i uživali u divnim pogledima. Goriška brda su uz susjedni Collio u Italiji, za mene, najbolja regija za bijela vina u ovom dijelu Europe. Sve tamo do Burgundije na zapad i Alsacea na sjever te naravno Slavonije i Baranje na istok. Goriška brda su divan kraj u kojem valja ostati nekoliko dana te uživati u okusima i bojama. Može se svratiti i do Udina, nekog od šoping outleta ili do mora. Kad god odem iz Brda odmah se poželim vratiti.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleCaesars Palace Hotel
Next articlePosjeti Vodnjan