Travel AdvisorTravel Advisor

Vlašić – biser centralne Bosne

Vlašić – biser centralne Bosne

Priroda i zelenilo bosanskohercegovačke planine Vlašić svakodnevno privlače mnogobrojne turiste.  Ponekad ljetni dani podsjećaju na zimske kad se govori o posjećenosti. Da biste došli do Vlašića, prvobitno morate proći kroz Travnik, grad u dolini rijeke Lašve.

Što nam to može ponuditi Travnik? Pa ,to je grad velikog nobelovca  Ive Andrića. Travnički nacionalni spomenik je tzv. Plava voda koja se uz potok Hendek ulijeva u rijeku Lašvu. Plava voda je poznata po maloj kafani Lutvinoj kahvi  u kojoj kafu dobijete na tradicionalnom servisu.

Upravo na ovom mjestu počinje i završava se radnja Andrićevog romana Travnička hronika.  Taj prostor upotpunjava monumentalno turbe travničkog muftije Mehmed-efendije što predstavlja muzej na otvorenom. Ljubitelji panorame grada mogu napraviti najbolje fotografije s tvrđave Stari grad, najljepšeg i najočuvanijeg objekta  srednjovjekovne Bosne.  Kada govorimo o hrani, tu su nezaobilazni travnički, famozni ćevapi koji su preplavili ćevabdžinice i roštiljnice lašvanske čaršije. I, vrlo su ukusni! Najbolji! Naravno, naša usputna posjeta gradu upotpunjena je posjetom Zavičajnog muzeja tj. rodne kuće Ive Andrića. Mnogo toga se može vidjeti i saznati o književnom radu i stvaranju velikog književnika. Jedan dio kuće zauzima pivnica napravljena, opet, u ruhu Ive Andrića.

Pored ćevapa ono što nam nudi planina je čuveni Vlašićki ili Travnički ovčji sir. Moje viđenje Vlašića, iz perspektive amatera, je jako pozitivno. Pri samom dolasku na planinsko tlo, može se primijetiti razvijenost  seoskog turizma.

Srce planine čini Babanovac koji je postao centar zimskog turizma, a posjeduje skijaške staze, kao i ski-lift.  Cijene su dosta povoljne, a hrana obilna i ukusna. Noćno skijanje je dostupno nekoliko dana sedmično.

Visoka, ali pitoma planina Vlašić nudi osim prirodnih ljepota i mali zoološki vrt. Vlašić je najposjećeniji za Novu godinu što od stranih to i od domaćih turista. Vrhovi Paljenik i Galica, padine, izvori, vodopad Ugrić učinili su Vlašić neodoljivim pa mu se planinari, biciklisti i skijaši stalno vraćaju.

 

 

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorEuropa

Rumunjska – susjedi koje ne poznajemo II dio

Meteora – čarobne lebdeće stijene

Kristina je napisala kratki vodič za London

 

Previous articleGdje prezimiti? Donosimo popis najboljih otoka
Next articleLyon – što vidjeti ?