Travel AdvisorTravel Advisor

Madrid: Što vidjeti u glavnom gradu Španjolske?

Madrid – jedan od najmoćnijih gradova svijeta

Kad se spomene Španjolska, obično se prvo pomisli na Barcelonu i Andaluziju, no zašto ne posjetiti i španjolsku prijestolnicu? Madrid je grad pun iznenađenja, ulica i kutaka za istraživanje. Glavni grad stoga za mnoge bude iznenađenje. 

Ima nešto više od tri milijuna stanovnika, a sa širom okolicom oko pet milijuna. Smješten je u središtu Pirinejskog poluotoka, na visoravni Meseti na 635 metara nadmorske visine. Glavnim gradom Španjolske postao je u 16. stoljeću, a danas je sjedište španjolske kraljevske obitelji budući da je Španjolska parlamentarna monarhija. U nastavku otkrijte što sve treba vidjeti u ovom prekrasnom gradu.

Gran Vía

© Florian Wehde from Unsplash

 

Glavna ulica u Madridu građena je po uzoru na New York. Gran Vía je ulica koju je teško vidjeti praznu, a mnogi se dive njenoj arhitekturi. Uvijek je prepuna automobila i ljudi, najviše turista.

Palacio Real

© Eduardo Rodriguez from Unsplash

 

Kraljevska palača je službena je rezidencija španjolske kraljevske obitelji, ali koristi se samo za državne svečanosti. Radi se o najvećoj kraljevskoj palači u zapadnoj Europi.

Muzej Prado

© Ester Lamberti from Unsplash

 

Španjolski nacionalni muzej smjestio se u parku Prado de San Jerónimo, po kojem je i  dobio ime. U zgradi muzeja nalazi se jedna od najvrjednijih svjetskih zbirki slikarstva i kiparstva.

Puerta del Sol

© Alejandro Cartagena from Unsplash

 

Ovdje se nalazi simbol grada Madrida – medvjed. U njegovu čast je podignut brončani spomenik El Oso y El Madrono.

Katedrala Almudena

© Hernan Gonzalez from Unsplash

 

Katedralu je 1993. godine blagoslovio papa Ivan Pavao II., a sjedište je madridske nadbiskupije.

Plaza Mayor

© Eduardo Rodriguez from Unsplash

 

Glavni madridski trg poznat i kao Madrid de los Austrias. Sagradili su ga Habsburgovci, a posebno se ističe središnji kip Filipa III. U blizini Plaze Mayor nalazi se i Kilometro cero, nulti kilometar koji simbolično predstavlja centar Španjolske.

Plaza de Toros de las Ventas

© Mark Neal from Unsplash

 

Ovo je veličanstvena arena za tradicionalne borbe s bikovima. Smatra se jednom od najvažnijih arena takve vrste na svijetu. Kapacitet Torosa je oko 25.000 sjedećih mjesta sa središnjom kraljevskom ložom.

Tržnica San Miguel

© Victor from Unsplash

 

Tržnica se nalazi u samom centru Madrida, a nezaobilazno je mjesto kada upoznajete grad. Ovdje se malo odmorite, uživajte u bogatoj ponudi španjolskih delicija i svakako probajte pršut.

Parque del Retiro

© Sara Riano from Unsplash

 

U Madridu možete pronaći preko četrdeset parkova, a onaj najpoznatiji je Parque del Retiro koji ima jezero na kojem možete iznajmiti brodić na vesla. Park je uvijek pun ljudi, i domaćih i turista, a odlično je mjesto za odmor nakon cjelodnevnog obilaska grada.

Santiago Bernabeu

© Jonathan Francisca from Unsplash

 

Madrid je ipak grad nogometa pa ne smijete propustiti posjetiti stadion kraljevskog kluba Real Madrida. Ako ste ljubitelj najvažnije sporedne stvari u životu svakako odite i na neku utakmicu.

Gdje jesti u Madridu?

Madrid City Break


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNoćni život u Europi: Gdje se najbolje partija?
Next articleSova uči djecu jezike te se prilagođava uzrastu i interesima