Venecija za početnike

Autor članka:
Podijeli:

Venecija je poznata po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti neovisnog grada koji je bio središte Mletačke Republike. U to doba bila je poznata i kao Dominantna, Kraljica Jadrana i Grad vode.

Smatra se jednim od najljepših gradova svijeta. Sa 118 manjih otoka i nebrojenim kanalima među najpopularnijim je svjetskim atrakcijama. Jadransko more utječe na klimu ovog grada. Venecija ima klimu koja se drastično mijenja tokom  godine.  Zimi temperature znaju pasti ispod nule, a ljeti skočiti i iznad 35 ° C. Najtopliji mjesec je srpanj, a najhladniji je siječanj. Vlaga je zbog položaja grada uvijek vrlo visoka.  Jesen i zima često nose poplave, najviše u studenom. Ovaj fenomen je poznat kao Aqua Alta.

Vodič kroz Veneciju

Što se gradskog prijevoza tiče, položaja na vodi, Venecija je drugačija od bilo kojeg  grada na svijetu. Želite li istražiti grad prošetajte uskim uličicama i mostovima koji vode do pitoresknih malih trgova. Za prijevoz po gradu su na raspolaganju vaporetti (vodeni busevi), trajekti, vodeni taksiji i gondole.

Automobilima je nemoguć ulaz u grad. Javne službe kao što su odvoz smeč, policija i hitna služba koriste brodove. Biciklima i skuterima također nije dozvoljen pristup u centar Venecije.

U Veneciji morate uživati u tradicionalnoj hrani i piću. Probajte lignje s tjesteninom, crni rižoto, salate od rakova, carpaccio i mariniranu plavu ribu… Većina domaćih jela je od mesa i morskih plodova, ali tjestenine. Nakon večere probajte Tiramisu i zasladite se na talijanski način. Uživajte u čaši dobro rashlađenog prosecca.

Što vidjeti u Veneciji?

Trg Svetog Marka

Vodič kroz Veneciju

 

Glavni venecijanski trg. Uživajte u izravnom pogledu na Canal Grande i priuštite si panoramski pogled s tornja, morat ćete platiti, ali vrijedi svake stepenice i novčića. Ovdje je i Bazilika Sv. Marka, podsjetnik na vezu između Venecije i Bizanta, zatim Knežev dvor , nekada političko i pravosudno središte Venecije i Torre dell’Orologio, toranj sa satom izgrađen između 1496. i 1506. Ove tri znamenitosti su neke od glavnih atrakcija Venecije.

Knežev dvor

Vodič kroz Veneciju

Impozantna palača nekad je bila najvažnija zgrada u Veneciji, a danas je jedna od nezaobilaznih znamenitosti. U njoj su obitavali venecijanski vođe i bila je centar moći Mletačke republike.

Canal Grande

Vodič kroz Veneciju

Najveći vodeni put u gradu vijuga kroz Veneciju u obliku slova S. Vjeruje se da prati tok antičke rijeke. Okružen je zgradama izgrađenim u slavno doba Venecije, 13. i 18. stoljeća. Preko njega prelaze poznati mostovi Rialto, Ponte Degli Scalzi i Ponte dell’Accademia.

Most uzdaha

Vodič kroz Veneciju

Ponte dei Sospiri, jedan od najpoznatijih mostova u Veneciji, a i šire. Priča kaže da će ljubavnici zauvijek ostati zajedno ako se poljube ispod mosta na gondoli dok  zvone zvona na zvoniku Sv. Marka

Otok San Giorgio Maggiore

Vodič kroz Veneciju

Jedan od najljepših pogleda na središte Venecije i Duždevu palaču je baš s ovog otoka koji se nalazi na suprotnoj strani od trga Svetog Marka.

Crkva Santa Maria della Salute

Vodič kroz Veneciju

Grandiozna crkva koja dominira ulazom u Canal Grande. Omiljena je među domaćim življem, ako ih još ima. Sagrađena je 1681. da označi da je Serenissima preživjela kugu. U crkvi se nalaze slike Ticijana i Tintoretta.

Židovski Ghetto

Sama riječ geto dolazi iz Venecije. Prvi židovski geto datira iz 1516.godine. Tisuće židova je bilo prisiljeno premjestiti se u ovaj dio grada. Uske katnice, niskih stropova su građene tako da bi primile veliki broj stanovnika. U kvartu su dvije sinagoge koje još rade.

Travel AdvisorAlpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/za-posjetu-ovom-gradu-se-uvodi-naplata-ulaznica/

Krstarenje rijekama i kanalima Italije

7 dizajnerskih kafića

Nove objave