Postoji vodič po neobičnim mjestima koja nisu za svakoga

Autor članka:
Podijeli:

 

Vodič po neobičnim mjestima

Putnici uvijek traže još nešto posebno, neko mjesto gdje nisu “svi” bili kako bi se mogli pohvaliti. Za takve postoji vodič po neobičnim mjestima i događajima.

Vodič po neobičnim mjestima zaista postoji. Nedavno sam u jednoj knjižari na nekom aerodromu naišao na opskurnu knjigu istog naslova „Atlas obscura“. Prelistao sam ar stranica, odložio je i otišao na sljedeći let. Privukao me naslov te sam potražio njihovu web stranicu i otkrio more informacija.
U svijetu u kojem živimo zagađeni informacijama koje želimo i još više onih koje ne želimo još uvijek postoji nazovimo ga paralelni svijet mjesta, događaja i zanimljivosti koje nisu Top za Fbook ili Instagram. Čini se da je već sve otkriveno i da se sve zna. Atlas Obscura nudi drugačiji pogled na svijet. Drugačiji u biti nije drugačiji nego je udaljen od svjetla kamera i selfi stikova.
Ako vas zanimaju neobična mjesta, kurioziteti i različitosti lokalnih kultura onda je ova stranica pravo mjesto za vas, baš kao i za mene.
U svijetu još uvijek postoji mnogo toga za otkriti. Kad nađete nešto slično slobodno kontaktirajte stranicu i pošaljite svoja saznanja.

Nekoliko zanimljivosti koje su me zabavile i naučile nečem novom:

vodič po neobičnim mjestima
Amerika ima isto svoj „Stonehenge“ i to ne jedan već nekoliko. Tko ih je sagradio se ne zna, ali se vjeruje da potječu iz doba prije nego su zabilježena u sjećanju lokalnih indijanskih plemena. Indijanci ih štuju kao sveta mjesta. Najveći se nalazi u Wyomingu. Oko 25 metara u promjeru Bighorn Medicine Wheel je orijentiran prema izlasku sunca za ljetnog solsticija te položaju nekih zvijezda. Potpuna misterija.

 

vodič po neobičnim mjestima
U svibnju ove godine će malo Španjolsko mjesto Villanueva na glavnom trgu dobiti spomenik. Naime oni tvrde da je tradicionalno jelo tortilla de patatas nastalo upravo kod njih te otuda krenulo u svijet i postalo popularno u svim zemljama u kojima se govori Španjolski i šire. Stoga su odlučili sagraditi spomenik. Trebao bi biti gotov do početka Tortilla Festivala.

krampusi
Početak prosinca je doba kada se dijele pokloni. Sveti Nikola daruje dobru djecu, no ne izgleda sve tako idilično. Pogotovo ne u Alpama, u Tirolu. Situacija je obrnuta. Običaji stariji od kršćanstva koji se i dalje njeguju su Krampusi. Strašna bića odnose u noć zločestu djecu u košarama i vrećama. Krampusi obučeni u životinjske kože i s užasnim drvenim maskama, rogovima i lancima obilaze sela i plaše sve koje sretnu. Legenda kaže da su nastali kao zaštita od vještica zbog čega su možda preživjeli i uklopili se u kršanske običaje pa su aktivni i danas.

vietnamski propali park
U Vietnamu zemlji ubrzanog razvoja se lako dogode greške. Tako je 2004.otvoren Ho Thuy tien zabavni park. Otvoren je prije nego što je završen pa je ubrzo propao ostavši kao kulisa za horor filmove. Tropsko raslinje polako preuzima nazad sve što je sagrađeno. Tome još odolijeva zgrada sa zmajem na vrhu u kojoj je treba biti akvarij na tri kata. Park je napušten, no i dalje privlači mnogo posjetitelja i lokalca pa lokalna vlada osmišljava kako bi od njega mogli napraviti turističku atrakciju. Nalazi se pored grada Hue.

vodič po neobičnim mjestima
Pored malog mjesta Chichicastenango u Guatemali postoji jedno od najšarenijih groblja. Turisti ga rijetko dožive. Prema tradiciji Maja boje su vrlo bitan element zagrobnog života te označavaju status i ulogu koje je pokojnik imao za života. Redovi šarenih nadgrobnih spomenika pokazuju vjerovanje i odnos lokalnih Maja prema smrti koja je samo faza u životu naših duša. Na dan mrtvih se groblje pretvori u mjesto slavlja jer se donosi tekila, hrana, pleše se i pjeva na grobovima.

povečalo i olovka
Posjetite stranicu i naći ćete mnogo zanimljivosti. Možda pronađete i neku ideju za sljedeće putovanje. Živio sam u Beču i dalje ga često posjećujem, ali nisam znao za Narreturm bivšu ludnicu u kojoj se nalazi Anatomsko patološki muzej ili recimo muzej falsifikata (Faelschermuseum) u kojem nema niti jednog originalnog umjetničkog djela. Izloženi su Klimt, Rembrandt i Matisse.
Svijet je velik i uvijek se može naučiti nešto novo.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Instagram

Nove objave