Travel AdvisorTravel Advisor

Vrijeme je za istraživanje Kvarnera

Jesen je najbolje doba za istraživanje raznolikosti Kvarnera

Ime Kvarner nije nastalo slučajno, naime potiče od latinskog Quaternarius. Označava mjesto u kojemu se spajaju četiri strane svijeta. Geografski se sastaju i četiri prirodno različita kraja: planine sa sjevera, otoci s juga, krševita obala s istoka i veliki poluotok sa zapada. Mjesto je na kojem se sastaju narodi različitih civilizacijskih tekovina.  Kvarner je jedinstveno područje ne samo u Hrvatskoj nego i na Mediteranu. Za istraživanje Kvarnera se dobro pripremiti jer je puno puteva na kojima se može skrenuti i ostati negdje drugdje.

Jezero Bajer, Fužine

Zahvaljujući prometno-geografskom položaju Kvarnerski zaljev i njegovo zaleđe oduvijek su bili najkraća veza središnje Europe s Mediteranom. Ti su krajevi osobito tijekom 19. stoljeća bili izloženi europskim utjecajima koji su bitno mijenjali njegovo obličje i način življenja. Marija Terezija osniva 1778. Processus montanus regiju koja se danas zove Gorski kotar. Grade se ceste Karolina, Jozefina te, tada najmodernija planinska cesta, Lujzijana koje povezuju more s Karlovcem. Ceste slijedi  željeznica koji financira kapital iz Budimpešte. Pruga do Rijeke je za Mađarsku bila važna kao što je za Austriju bila ona prema Trstu. Bečka kompanija Južne željeznice je spojila Rijeku krakom iz Pivke. Tako su se mađarska i austrijska pruga spojile uz more što je ubrzo značilo početak organiziranog turizma. Prije 170 godina je počelo iatraživanje Kvarnera. Ono što je Nica bila za zapadni Mediteran, Opatija je bila za srednju Europu.

Opatija

Primorsko-goranska županija, turistički poznatija kao Kvarner, je jedna najzanimljivijih regija Hrvatske. Tu se susreću planinska i mediteranska klima, utjecaji Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Gastronomija poznaje masline i škampe, ali i divljač te samoniklo bilje i medun iz gorskih šuma. Raznolikost koja postaje najvećim magnetom za gurmane i istraživače. Da ne zaboravimo na Kvarneru postoje i bogate vinorodne lokacije iz kojih nam dolazi odlična Žlahtina koja nadopunjuje ponudu.

Plaža Zala na otoku Krku

Regija Kvarner je ušla u 2020. godinu noseći jednu od najvećih turističkih titula: nagradu „Best in Travel 2020“ te proglašenjem kao jedne od „must go“ destinacija u 2020. godini i uvrštenja na popis „Top 10 regija“ prema izboru svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet Magazina. Lonely Planet je proglasio Kvarner jednom od svjetskih top turističkih regija koje treba posjetiti u 2020. godini i to u svom godišnjem najnovijem izdanju „Lonely Planet’s Best in Travel 2020“ – u turističkom smislu najtraženijem vodiču s izborom najboljih destinacija te preporukama trendova, putovanja i doživljaja.

HNK Rijeka

Na Kvarneru se može doživjeti sve što nudi Mediteran. Velika luka Rijeka, šminkerska Opatijska rivijera, turistički Crikvenica I Novi Vinodolski, povijesni Bakar, Kraljevica te još mnogo manjih mjesta koje nismo naveli samo zato što ne bi prestali nabrajati. Toj bisernoj nisci dodamo otoka I dobijemo pravu krunu koja je zasigurno jedna od najzanimljivijih regija na Mediteranu. Prošao sam ih većinu pa dobro znam o čemu govorim.

Otoci su poseban svijet. Povezani su trajektnim linijama s Krka. Iz Valbiske voze za Merag na Cresu I Lopar na Rabu. Cres je također povezan trajektnom linijom Brestova – Porozine. Katamaranske linije spajaju Rijeku i Zadar s većim mjestima na velikim otocima te mnogo manjih poput Silbe, Ilovika, Suska I Unija. Dobra povezanost je ključna za istraživanje otoka.

Lako se može isplanirati ruta koja u nekoliko dana obilazi Krk, Rab, Lošinj I Cres. Za to je potrebno najmanje četiri dana kako bi se po barem jedan proveo na svakom otoku, ali bitno bi bolje bilo minimalno dva. Računamo s osam kao optimalnim brojem dana.

Krk

Grad Krk

Prva dva dana se boravi na Krku. Smještaj je najbolje potražiti u nekom od Kvarner Family obiteljskom domaćinstvu. Na otoku Krku treba posjetiti Omišalj, Krk, Vrbnik, Punat I Bašku. Naravno tu su I druga manja zanimljiva mjesta. Ono što me posebno dojmilo su bile male uske ceste poput one od Punta prema Staroj Baškoj I nekih od najljepših plaža, lutanje kroz uske ulice Vrbnika I kušanje Krčkog pršuta u mjestu Vrh. Povijesno središte Krka je važno za hrvatsku povijest. Poznata obitelj Frankopani su krenuli iz ovog otoka na put slave.

Rab

Trajektom do Lopara na Rabu nije daleko. Grad Rab je zasigurno jedan od najljepših otočkih gradova na Jadranu. U gradu ima odličnih restorana. Najbolje provjeriti brošure Kvarner Gourmet I Kvarner Food te pronaći odgovarajuće mjesto ra obrok. Pješačke I biciklističke staze na otoku su izazov za svakog aktivnog putnika. Dvije lijepe biciklističke rute od grada Raba na poluotoke Lopar I Kalifront su poseban doživljaj. Iz Raba se moramo vratiti na otok Krk kako bi se prebacili na Cres. Malo komplicirano, ali je dobro imati auto kako bi mogli sve obići.

Rab

Cres I Lošinj su spojeni mostom. Nekad je to bio jedan otok. Rimljani su prokopali kanal pored mjesta Osor kako bi skratili plovni put. Malo mjesto Osor je u neko doba bilo središte Jadrana i trgovačkih puteva pa zaslužuje razgled. Nama u Hrvatskoj je donijelo ime za novac Kunu koja se koristila kao sredstvo plaćanja.

Kuna u Osoru na Cresu

Lošinj

Lošinj je otok vitalnosti, divne prirode idealan za opuštanje. Veli Lošinj je poput bombonijere šarenih praline. Nekad bogati pomorski grad sačuvao je autohtonost bez divlje gradnje kasnijih naraštaja. Pravo mjesto za selfije u maloj luci. Mali Lošinj, koji je zapravo velik, je moderan gradić koji živi čitave godine. Ima sve što treba za udoban život I uvijek ga rado posjećujem. Kao I drugdje na Kvarneru ovdje se mogu pojesti odlični škampi I svježa riba.

Cres

Otok Cres je uz Krk najveći otok na Jadranu. Pomalo je divlji prirodom I malo je naseljenih mjesta. No ona koja jesu su morski biseri. Lubenice na samom rubu planine s pogledom na Istru, Beli mu je sličan, ali s druge strane s pogledom na Krk. Mala mjesta Valun, Martinščica, Punta Križa su leti za kupanje dobar izbor. Meni je, osim Osora, najdraži grad Cres. Izgleda poput mjesta u okolici Venecije. Pravi talijanski gradić s odličnim restoranima.

Cres

Sve nabrojano ne izgleda puno, no osam dana brzo prođe i malo ostane vremena pored takvom ambicioznog itinerera. Za kraj valja dodati točku na te ostati barem jedan dan u Opatiji kako bi se pomalo vratili u druge brzine urbane sredine. Jesen je odlično doba za istraživanje Kvarnera, stoga put pod noge ili kotače.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

 

Previous articleLES TROIS VALLÉES (Tri doline)
Next articleNa Kvarneru znaju kako brendirati ponudu