Travel AdvisorTravel Advisor

Zagorje: kako provesti zanimljiv dan

Ideja za izlete u Zagorje nikad dosta

Zagorje, osim prirodnih ljepota, dvoraca i toplica krije mnoge poslovne pothvate koje je moguće posjetiti i upoznati se s ljudima koji ih stvaraju. 

Znate li gdje se i kako uzgajaju poznati zagorski purani?

Znaju li to vaša djeca? Većina ne, stoga smo se uputili u OPG Slivonja u selu Slivonja Jarak pored Krapinskih toplica. Kod njih se može vidjeti i naučiti sve o puranima. Robna marka „Puran zagorskih brega“ znači da su uzgojeni tradicionalnim načinom na seoskom gospodarstvu.

 

Gđa. Slivonja nam je ispričala kako se bavi time već preko 50 godina te se okitila raznim odličjima i plaketama već bezbroj puta na regionalnim i državnim smotrama i natjecanjima u uzgoju peradi sa svojim jedinstvenim sivim sojem zagorskog purana. Purani žive na otvorenom i hrane se domaćim žitaricama. Osim purana uzgajaju još krave i kokoši. Kod njih se mogu i naručiti purani za blagdane.

Imamo priču i o tome da je postojalo pismo Winstona Churchilla u kojem zahvaljuje na zagorskom puranu koji je nekad bio obavezan na Božićnom stolu imućnih Engleza. A donedavno je postojala otvorena ponuda kroz nagradnu igru za one koji donesu ovo pismo ili tragove ovih navoda, da će biti nagrađeni s tisuću eura! – tako je stajalo u dopisu bivše Poljoprivredne zadruge Puran zagorskih brega. Riječ je o Churchillovu pismu braći Schicketanz iz 1946. godine.

Što najbolje odgovara nakon gledanja purana?

Naravno, purica s mlincima i to u Vuglec bregu. Uz njihove odlične pjenušce i vino te obavezne zagorske štrukle uživa se u pogledu i spokoju zagorskih brega. Imanje na vrhu brdašca u kojem se može prespavati u autohtonim, a odlično uređenim, zagorskim hižama je vrhunac ponude ovog kraja. Vuglec breg mnogi poznaju, ali i vračaju što je znak kvalitete usluge, hrane, vina i smještaja.

 

Inače i zagorski mlinci su certificirani kvalitetom kako nam je pojasnio g.Gulija, jedan od četiri proizvođača brenda „Zagorski mlinci“.

Mljekara Veronika Desinić

Najbolja i najpoznatija privatna mljekara Zagorja, a šire, je upravo po tome što inzistira na otkupu mlijeka samo od domaćih kooperanata koji hrane krave na svojim OPG gospodarstvima na tradicionalan način, prirodnom ishranom. Šteta da nemaju svoju kušaonu i prihvatni centar za posjetitelje jer njihovi proizvodi to zaslužuju. Nadam se da će to ubrzo promijeniti. Kušanje i prodaja na kućnom pragu je danas obavezni dio turističke ponude svakog kraja što su vinari davno shvatili. Mljekara ima 52 trgovine otvorene širom Hrvatske, a najviše njih u Zagrebu. Jedan od poznatijih sireva Veronikina legenda, odlično se sljubljuje s crnim vinima! Veronika.

Biti u Zagorju , a ne kušati vina bi bio grijeh

Vinarija Zdolc

Obiteljsko gospodarstvo i vinarija Zdolc nalazi se u Klenicama, vinogorje Pregrada, vinogradarska podregija Međimurje – Zagorje. Uzgoj vinove loze kod Zdolca se temelji na ekološkim načelima proizvodnje, što znači da ne koriste mineralna umjetna gnojiva, ni insekticide u prskanju vinograda, ni sistemične, kontaktne i druge pesticide.

Hrvatski pjesnik Janko Leskovar iz Pregrade upravo je u ovim, tada njegovim vinogradima pronalazio inspiraciju. Po završetku pisanja, u potpunosti se i posvetio proizvodnji vina i vinogradarstvu. “Ovamo doći, otvoriti vrata klijeti, pak pri pragu, otkud puca vidik na stotine zagorskih brežuljaka, sjesti na izvrnute škafice, izvaditi sira i kruha, a u čaše utočiti svježega, iskrećeg se vina” iz Novele Propali dvori.

Vinarija Trs Sever

Nalazi se podno Cesargradske gore u Klanjcu. Postoje od 1989.god. te su s nekad tradicionalnog prešli u potpuno profesionalnu proizvodnju vina s distribucijom u Zagreb po vrsnim restoranima i trgovinama. Najprepoznatljivija je sada obnovljena i spašena stara autohtona zagorska sorta Sokol, finog muškatnog okusa i miomirisa, za koju će se vjerujemo itekako još čuti! Sorta je spašena od nestajanja. Iz dvadesetak preostalih trsova se raširila na nekoliko vinograda. Sokol je vino kojeg treba kušati. Vinarija Trs Sever

Zagorje je lako obići autom. Još je lakše angažirati agenciju koja će za manje ili veče grupe organizirati posjete raznim lokacijama te prijevoz. Može se opustiti i popiti. Nama su organizirali ovaj izlet bez zamjerke i svakako bi preporučio agenciju Incredible tours. Ponudu baziraju na obilascima prirodnih ljepota, vinskih podruma, kletima te gastronomski bogatim seoskim turizmima i restoranima, izletištima i smještajem u autohtonim drvenim hižama. Posjetite njihove stranice i sami se uvjerite.  uZagorju.com Sanja R.Končevski, dipl.oec

INCREDIBLE TOURS Gredice 2, HR – 49 210 Zabok M: +385 99 450 3009

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleHintertux – Zimska čarolija u Zillertalu
Next articleLes deux Alpes