Travel AdvisorTravel Advisor

Zašto morate odmah posjetiti Brač

Lokalci znaju najbolje

Brač je opjevan u mnogim lijepim pjesmama, puno je vodiča, blogova i savjeta upravo o ovom inspirativnom otoku. Ali, malo je skrivenih mjesta koja će vam lokalci otkriti, pokazati i s kojima će vas upoznati. Jer, priča se da su Bračani škrti.

Ovaj se otok popeo na sam vrh ljestvice najljepših hrvatskih otoka, ne samo zbog svoje visine od 778m, već i zbog svjetskog glasa top destinacije koju morate posjetiti.

PLAŽE & more

Ako ste se planirali okupati na obali predivnog Zlatnog rata, onda će vam nakon gužvi odgovarati malo privatnosti u prirodi. Predivna plaža Murvica samo je osam minuta vožnje autom od Zlatnog rata, a kamen, stijene, borovina i plavo more ostavit će vas bez daha. Vozeći u istom, zapadnom smjeru, otkrit ćete skrivene uvale u kojima su se smjestile slične plaže s još manje ljudi. Mjesto koje je na prvi pogled toliko magično da se poželite stopiti s njime je uvala Osibova pored Milne. Kristalno čisto more, škrape i mala crkva koja čuva ovaj dragulj Brača postat će vaša otočna oaza. Pored istog mjesta pravi mir i netaknutu prirodu možete pronaći i u uvali Salbunara.

Milna

Jeste li spremni za picigin?

Ogulite tenisku lopticu, stavite sunčane naočale i krenite prema sjevernoj strani Brača. Do pješčane plaže Lovrečina možete doći brodom, biciklom, pješice ili autom. Ako idete makadamom, odnosno „starim putem“ iz Postira, pored uživanja u predivnom pogledu, možete se zaustaviti na plaži Trstena i „uhvatiti“ pravu insta fotku na ljuljačkama u moru ili dodatno aktivirati svoje mišiće na avanturističkom penjalištu.

Nakon što ste se nakupali, pocrnili i nagradili želudac morskim delicijama u Lovrečini, možete otkriti prema kome je navedena uvala dobila ime i posjetiti ostatke ranokršćanske bazilike svetog Lovre. Planirate li posjet klesarskom mjestu Pučišća gdje se nalazi i autohtona klesarska škola, napravite pauzu od putovanja i osvježite se u Konopljikovoj, Bračuti i drugim manje poznatim bračkim uvalama. Osim ovih plaža, zalutajte na neku još neotkrivenu i otkrijte ljepote bogatog bračkog mora i škrtog dalmatinskog krša.

PROŠLOST & SADAŠNJOST

Najstarije mjesto u srcu otoka Brača, tamo gdje je vrijeme stalo i gdje je najljepši vidikovac na bračke doline, upoznat će vas s povijesti Bračana. Šetajući Škripom, otkrit ćete kako su na otoku živjeli stari Rimljani, ugledne obitelji i vrijedni težaci. Ovo malo skriveno mjesto ima čak dva muzeja – Muzej otoka Brača i zanimljivi Muzej uja, koja obavezno morate posjetiti. Život kakav je bio nekad, a živi se i sada, možete pronaći u etno-eko selu Dol i u mjestu Ložišća koji se sramežljivo skrivaju od turista, a vrijedi ih posjetiti.

Znate li da na Braču postoji pustinja? Pustinja Blaca, iako nepoznata osmanlijskim neprijateljima, upoznat će vas sa životom vrijednih svećenika-pustinjaka. Oni su snalažljivo otvorili školu, čuvali knjige, promatrali zvijezde astronomskim instrumentima i sagradili samostan skoro pa uklesan u kamenu. Do Pustinje treba pješačiti nekih sat vremena, bilo da dolazite s morske ili kopnene strane.

Ložišća

Brač ima bogatu povijest koju možete započeti i u Zmajevoj špilji iznad Murvice. Tamo se u 15. stoljeću živjelo redovnički i mirno, daleko od slavenskih mitova o vilama, vješticama, vukodlacima i legendi o divu Orkomarinu koji je navodno živio u ovoj špilji. Kulturu otoka skrivaju i ostaci kasnoantičke vile na Mirju kod Postira. Predivan pogled, arhitektura vile iz Dioklecijanovog vremena i mističnost mjesta zainteresirat će vas za prošlost ove ljepotice. Smještena je na strateškom položaju koji povezuje Dioklecijanovu palaču u Splitu i tadašnji carski kamenolom kod  Škripa, a kasnije je prenamijenjena kao samostan. Ako ste zaljubljenik u povijest umjetnosti i dalmatinsku prirodu, onda je Mirje lokalitet kojeg  morate posjetiti.

HRANA & VINO

Brač nudi savršen spoj ribe i domaćeg vina teško će nadmašiti ikakva delicija. Ipak je moguće! Na Braču je poznato da morate probati janjetinu. Čak se četvrtkom organizira i Večer bračke janjetine u konobi Kopačina, gdje možete probati različite delicije u čak pet slijedova koje će začiniti prava dalmatinska pisma. Za degustaciju vina, posjetite neku od poznatih vinarija Stina i Senjković ili pokucajte u neku od lokalnih konoba gdje će vas rado dočekati ljudi koji su uzgajali ono što jedemo i pijemo.

GDJE JE FEŠTA?

Ako svoje ljeto želite provesti na Braču, dobro pogledajte na kalendar jer fešte nikad dosta. Nikako nemojte propustiti „fjere“ svakog malog mista, borbu Bračana i Šoltanjana u potezanju Mrduje, ribarske fešte, natjecanje u branju maslina, ljetni karneval, dnevne i noćne regate.

Predivne plaže, povijesne znamenitosti, ukusna hrana zaokružena vrhunskim vinom i sa začinom dobre fešte više su nego dovoljan razlog da istražite otok Brač !

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleIsland kao da nije na našoj planeti
Next articleGradi se novi luksuzni resort samo za najbogatije