Zašto je Lisabon popularan među putnicima ?

 

Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje – potiče od rimskog imena Portus Cale,moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači “Lijepa luka”.I Portugal je uporavo to- lijepa zemlja i luka.

https://www.travel-advisor.eu/kako-se-zivi-na-ibizi/

 

Portugal sam obišla kružno, što znaci cesta i automobil većinu vremena.

Teško da u jednu priču mogu smjestiti sve što sam otkrila i zavoljela u ovoj prelijepoj zemlji. Već ste mogli primjetiti da sam sklona “švrljati” uzduž i poprijeko kada nekamo odem, a u Portugalu sam se zbilja “zadržala”.

Krenula sam od Lisabona, Sintre, Obidosa, Nazarea, Porta, Coimbre, Beje, Fara , pa nazad do Lisabona uz skretanja u Fatimu i mnoštvo drugih gradova , gradića i sela.

Let iz Zagreba za Lisabon, ugodan i kratak – taman da se jos jednom utvrdi plan i razmisli sto želiš vidjeti a sto zaobići.

Jedno smo vrijeme uživali u Lisabonu. To je jedan od gradova u koje ću se uvijek rado vraćati. Volim uske uličice, nagužvano trgove, zvuk tramvaja, hranu koja je odlična i vina – fina i jeftina.

https://www.travel-advisor.eu/kako-se-zivi-na-ibizi/

Lisabon. Već sami spomen imena kod mnogih izaziva čežnju, bilo zato što bi ondje željeli otputovati ili su već bili i zaljubili se u ovaj grad. Najzapadnija prijestolnica na europskom kopnu impresivan je grad koji će svojim posjetiteljima ponuditi gotovo sve – bogatu povijest, znamenitosti, bogatu gastronomiju, ugodnu klimu i, možda najvažnije, poznatu portugalsku gostoljubivosti.

Lisabon je naseljen od neolitika, a veliki su utjecaj ostavili Kelti i Fenicani. Grci, Germani, Mauri, Arapi Rimljani, Španjolci .

1879., otvorena je Avenida da Liberdade, na lokaciji ranijeg javnog parka i ta je avenija i danas sinonim Lisabona. Luksuzni dućani, ulični umjetnici, ugodni kafići , ali i beskućnici noću okupljeni ispred izloga Armanija ili Marca Jacobsa.

Osim raskošne starogradske jezgre, Lisabon se ponosi i svojom modernom arhitekturom, izgrađenom uglavnom povodom EXPO Svjetske izložbe 1988.  Treba posjetiti i Lisabonski oceanarij jedan od najboljih svjetskih akvarija. U tom dijelu grada nalazi se i najduži europski most Vasco da Gama – pravo arhitektonsko čudo.

Meni je osobito draga četvrt četvrt Belem u zapadnom dijelu Lisabona. Obvezno treba otići do tornja Belem jednog od najpoznatijih gradskih spomenika. U blizini se nalazi je i Spomenik otkrićima i Jeromitski samostan. Muzej kočija je “usput” i treba ga vidjeti.

 

Zašto je Lisabon popularan među putnicima

 

Belem je dobro poznat i svim sladokuscima, koji ondje rado zalaze u najpoznatiju gradsku slastičarnicu. Kolačići punjeni kremom ” Pasties de nata” mogu se naći u svimdijelovima Portugala , ali kažu da su u Belemu naj ukusniji – tamo je i smišljena receptura.

Radi se o košaricama ispunjenima kremom od jaja i vanilije, koje se na kraju pospe cimetom i šećerom.  Najbolje ga je isprobati na mjestu gdje se i počeo komercijalno proizvoditi – u slastičarnici ” Antiga Confeitaria de Belem”, no ja ga nisam tamo probala jer je red pred slastičarnicom bio kilometarski. Bio je dobar i u nekoj nepoznatoj kafeteriji. Kažu da je originalni recept još uvijek tajna.

Zašto je Lisabon popularan među putnicima

Što još pojesti i popiti, a da nisu kolačići? 

Najčešće jelo ovdje je bakalar, pripravljen na desetke različitih načina. Šećući ulicama često će vas mamiti i mirisi drugih riba.

Često su na jelovniku puževi i zečetina. Svakako morate probati i crnu svinju. Pata negra je specijalitet poznat u raznim kombinacijama. Mene je oduševila kombinacija sa školjkama u jednom restorančiću u Beji, gdje nas je vlasnik pozdravio zamotavši se u zastavu Hrvatske!
Vino je i u Lisabonu omiljeno piće. Svakako morate probati sveprisutni Porto, ali možete isprobati i vina s Madeire ili muškat iz setubalske regije Moscatel de Setubal, dakle vina proizvedena u lisabonskom južnom ‘susjedstvu’. Ako ne želite vino, može i pivo- obično ćete bez problema naći dvije najpoznatije nacionalne marke – Super Bock i Sagres.

Lisabon ima vrlo ugodnu klimu.  Temperatura se ljeti prosječno kreće od 17 do 27 Celzijusa , ali nije rijetkost i da pređe daleko preko 30.

Zašto je Lisabon popularan među putnicima

Grad se nalazi na rijeci Tejo, a vrlo blizu centra je ušće u Atlantik i kilometarske oceanske plaže. Najpopularniji je Cascais u kojem je lako uživati, a u blizini je i jednako lijep Estoril.

Portugal je gotovo jednako popularan u sva godišnje doba. No, “nekako s proljeća” postaje meka putnicima sa svih strana.

Zašto je Lisabon popularan među putnicima

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Gaudi u Barceloni

Gdje u Madridu uživati u hrani, piću i kulturi?!

Kako se živi na Ibizi