Travel AdvisorTravel Advisor

Zašto volim Pulu?

 

Volim Pulu iz više razloga

Pulu je tako lako voljeti. Možda je to razlog zašto se pojavljuje u gotovo svim bajkama, znate ono govore o gradu iza sedam gora i sedam mora – e to vam je Pula. Okej, nije baš iza sedam gora i sedam mora, ali nastala je na sedam brežuljaka i nalazi se tik do najljepšeg mora. Ovaj stari grad pravi je istarski biser, poznat još kao „Hrvatski Rim“.

Hrvatski Rim

Taj počasni naziv dobio je zbog brojnih rimskih ostataka koji još uvijek krase Pulu i čine važan dio hrvatske kulture i povijesti. Prije svega, tu treba spomenuti Arenu. Gradnja Arene počela je početkom prvog stoljeća za vrijeme vladavine cara Augusta, istovremeno kad se gradila i njena „sestra“ u Rimu. Sagrađena je zbog zabave, da bi se u njoj odvijale gladijatorske borbe pred velikim brojem gledatelja. U svom najvećem izdanju mogla je primiti čak 23 tisuće gledatelja. Izgrađena je od domaćeg vapnenca u toskanskom stilu, a sastoji se od četiri etaže, s najvećom visinom od 33 metra. U središnjem dijelu su se, osim gladijatorskih borbi, odvijale borbe sa životinjama i javna suđenja. Ulaz je uvijek bio besplatan, no raspored sjedenja bio je strogo hijerarhijski određen. Prvi redovi bili su rezervirani za one najvažnije i najimućnije, a siromašni puk uvijek je bio smješten na zadnjoj etaži gdje se zapravo malo toga moglo vidjeti.

Arena i danas živi

Danas Arena može primiti 5 tisuća gledatelja. Ulaz se naplaćuje po simboličnoj cijeni. Za odrasle je to 70 kuna, a za djecu i studente 35 kuna. U cijenu je uključen i posjet posebnoj izložbi koja se nalazi u podzemnim prostorijama Arene. Funkcija podzemnih prostorija danas je pružiti posjetiteljima dašak rimskog razdoblja, no nije oduvijek bilo tako. Podzemni prostori koristili su se za spremanje kaveza sa životinjama koje su sudjelovale u borbama te su se u njih odnosili ranjeni i poginuli gladijatori. Nije nimalo ugodno šetati tim prostorom imajući tu činjenicu na umu. U podzemlju je postavljena stalna izložba Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici. Ispunjena je raznim alatima i spravama koje su se koristile pri izradi maslinovog ulja i vina, ali i brojnim amforama. Upravo Pula je najveće svjetsko nalazište amfora. SVJETSKO, ako ste slučajno propustili pročitati. Pronađeno ih je više od dvije tisuće. Amfore su specifične posude koje su služile kao ambalaža za prijevoz maslinova ulja, vina i drugih prehrambenih proizvoda. Više o tome može se pročitati na dobro osmišljenim pločama i ekranima koji čine dio izložbe.

Pula Superorvm

Van sezone je odlično vrijeme je za posjetiti ovakve poznate turističke atrakcije jer možete uistinu doživjeti to što posjećujete. Ne trebate se zamarati gužvama, brinuti za osobne stvari te da ne izgubite djecu i slično. No ako ipak odlučite posjetiti Arenu u ljetnim mjesecima, neka to bude lipanj jer tada možete doživjeti tisućljećima staru antičku povijest Pule koju pruža manifestacija Pula Superorvm – Dani antike. Možete gledati borbe gladijatora, probati hranu kojom su se častili bogati rimski patriciji i još mnoštvo toga.

Volim Pulu jer je grad idealan za život.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleNa ovaj otok se ide na slobodno penjanje
Next articleZnaš li gdje je u Hrvatskoj pao meteorit?