Travel AdvisorTravel Advisor

Zašto vrijedi posjetiti Tallinn?

Autor: Jasmina Šokman Matulić

Tallinn sam zajedno s kolegicom posjetila sredinom lipnja, a do njega smo došle brodom iz Helsinkija. Jednodnevni izleti u Tallinn vrlo su popularni u Finskoj i brod (zapravo se radi o trajektu) je bio krcat. 

U Tallinnu smo se priključile Free Walking Tour koja svaki dan u 12 sati kreće ispred zgrade turističkog ureda, a vode ju lokalni vodiči. Naš vodič bio je student povijesti, pun volje da nam predstavi Tallinn. Napominjem kako Free ture nisu besplatne, nego po završetku svatko ostavlja napojnicu koliko želi. 

Upoznajte Estoniju i Tallinn

Glavni trg

Tallinn je glavni grad Estonije, male baltičke države na južnoj strani Finskog zaljeva. Estonija graniči sa Rusijom i Latvijom na kopnu, a Finskom i Švedskom na moru. 

Teritorij današnje Estonije bio je naseljen još u prapovijesti. Tijekom srednjeg i novog vijeka, u periodu od oko 800-900 godina, prostorom Estonije vladale su Danska, Švedska, Njemačka, Poljska i Rusija, a u periodu između dva svjetska rata Estonija je bila samostalna država. Nakon Drugog svjetskog rata Estonija ulazi u sastav SSSR-a, a od 1991. godine je opet samostalna. Od 2004. godine Estonija je članica Europske unije, a 2011. godine uveden je euro. 

No, po riječima našeg vodiča, ako pitate prosječnog stanovnika Estonije koja je najznačajnija godina u Estonskoj povijesti – odgovor će biti 2001. godina jer je tada Estonija pobijedila na Eurosongu!

Estonija ima 1,3 milijuna stanovnika, od kojih oko 450.000 živi u Tallinnu. Službeni jezik je estonski, koji pripada ugro-finskoj skupini jezika (ovu skupinu čine samo estonski, finski i mađarski jezik). Estonski je vrlo kompliciran jezik sa čak četrnaest padeža, nema rod niti buduće vrijeme, a čak ga ni svi stanovnici Estonije ne govore (oko 25% stanovnika nisu Estonci). Domaći ljudi obično govore i engleski, ruski, finski ili njemački.

Što možete vidjeti u Tallinnu?

Glavni trg

Povijesna jezgra Tallinna je Stari Grad, koji je 1997. godine upisan u UNESCO-vu listu svjetske baštine kao izuzetno cjelovit i dobro očuvan primjer srednjovjekovnog trgovačkog grada u sjevernoj Europi. Stari Grad je sagrađen u periodu od 13. do 16. stoljeća, a podijeljen je na gornji i donji dio koje povezuju ulice Pikk jalg (duga noga) i Luhike jalg (kratka noga).

Na gornjem dijelu, koji se zove Toompea, nalazi se dvorac koji je sagrađen u 18. stoljeću na ostacima istočnog krila tvrđave sagrađene u 13. i 14. stoljeću. U dvorcu se danas nalazi estonski parlament. Pored zgrade parlamenta je toranj Pikk Hermann (visoki Hermann), visok 46 metara, sagrađen u 16. stoljeću. Između srednjovjekovnih građevina na Toompei ističe se prekrasna pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskog koja je sagrađena 1900. godine, a karakteriziraju ju lukovičaste kupole. Na Toompei se  nalazi se i mali vidikovac, s kojeg se može promatrati grad.

Donji dio Starog grada opasan je dobro očuvanim bedemima s kulama, unutar kojih je kompaktna mreža ulica, uličica i trgova srednjevjekovnog trgovačkog grada. Tallinn (u srednjem vijeku Reval) bio je hanzeatski grad (hanza je srednjevjekovno udruženje trgovačkih cehova i trgovačkih gradova srednje i sjeverne Europe). To je vidljivo u njegovoj arhitekturi, a posebno u zabatima koji gledaju na ulicu i strmim krovovima, koje poznajemo iz njemačkih i nizozemskih gradova. 

Centar Starog Grada je Raekoja plats, Trg gradske vijećnice. Ovo je prostrani trg, obrubljen zgradama živopisnih fasada, na čijem se južnom rubu nalazi gradska vijećnica, sagrađena u gotičkom stilu početkom 15. stoljeća. To je nabolje sačuvana gotička vijećnica u sjevernoj Europi te je ona tijekom srpnja i kolovoza otvorena kao muzej. U prizemlju zgrada na trgu su uglavnom restorani, a po obodu trga terase, sve prekrasno uređene i pune ljudi. 

Gradska vijećnica

Glavni ulaz u stari grad je kroz ulicu Viru, na istočnoj strani starog grada. Viru je glavna trgovačka ulica u starom gradu. Povezuje Raekoja plats i trg Viru (Viru väljak), s istočne strane starog grada. Trg Viru je središte Tallinna. S južne strane starog grada je Trg slobode (Vabaduse väljak), popularni meeting-point, sa spomenikom estonskoj neovisnosti na jednoj te luteranskom crkvom svetog Ivana na drugoj strani.

Nakon obilaska grada s vodičem, prošetale smo krivudavim ulicama i uličicama starog grada

Ogromna većina zgrada je u odličnom stanju, izvanredno očuvana, odnosno obnovljena. Šetnja starim gradom je doista užitak. Zgrade su građene u raznim stilovima i različite su starosti, no sve je vrlo skladno. Posebno je zanimljiva zgrada Velikog ceha iz 15. stoljeća, s malim erkerom iznad ulaza, u kojoj se danas nalazi Povijesni muzej Estonije. Turistima se posebno sviđa mala crvena kuća u kratkoj pitoresknoj ulici sjeverno od trga u kojoj se nalazi suvenirnica.

Ljekarna

Zanimljivost Tallinna je i najstarija europska ljekarna koja je kontinuirano, od 1422. godine, na istoj lokaciji. Zapadno od trga je crkva Svetog Nikole, koja je prvobitno izgrađena u 13. stoljeću. Tijekom Drugog svjetskog rata je oštećena te je pažljivo obnovljena oko 1980. godine. Danas se u njoj nalazi Muzej religijske umjetnosti. Ljubiteljima moderne arhitekture biti će zanimljiva nova poslovna zgrada – trgovina u ulici Viru.

Crkva svetog Nikole

U ulicama i uličicama oko Raekoja platsa uglavnom se nalaze restorani i suvenirnice. Tipični suveniri su drveni kuhinjski uporabni predmeti, šareni štrikani puloveri, kape, šalovi i rukavice te nakit od jantara.  

Između starog grada, trga Viru i luke, u samom srcu Tallinna, smještena je četvrt Rotermann (Rotermann Quarter). To je gusto izgrađen kompleks nekadašnjih starih skladišta i industrijskih zgrada s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koji je u zadnjih 15-ak godina dobio novo lice i novu funkciju. 

Nova, jedinstvena arhitektura

Uz stare zgrade kamenih fasada koje se renoviraju i dograđuju modernim materijalima, grade se i nove te je nastao više nego atraktivan prostor jedinstvene arhitekture. To je dinamičan novi centar grada u kojem su trgovine, restorani, stanovi, hotel, uredi itd. Tu je i Muzej estonske arhitekture, smješten u preuređenom skladištu soli. Među renoviranim zgradama posebno se ističu zgrada stolarske radionice s tri tehno-futuristička tornja koja je bila u užem izboru za nagradu Europske unije za arhitekturu 2009. godine, zatim zgrada s dizalom te nadograđena zgrada skladišta brašna kojoj je dodana nova zgrada s fasadom od cor-ten čelika. Ova zgrada dominira trgom unutar Rotermann četvrti. U kvartu je i sklop od četiri nove povezane zgrade – crne, narančaste, bijele i smeđe – koje usprkos različitostima čine skladnu cjelinu, s karakterističnim nagnutim šetnicama između zgrada. Zbog fascinantnog spoja starog i novog šetnja uličicama Rotermanna doista je poseban, nesvakidašnji doživljaj.

Iz Tallinna sam otišla oduševljena koliko ljepotom i slikovitošću starog grada, toliko i sofisticiranošću i kontrastima novog gradskog centra. Tallinn doista vrijedi posjetiti.

Glavni trg

Autor naslovne fotografije: © Leo Roomets from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleLebby Eyres na vrhu ledenjaka od 4.000 metara
Next articleOtkrijte opuštajuću stranu prekrasnih Brijuna