Travel AdvisorTravel Advisor

Najbolja mjesta za posjetiti zimi na Azurnoj obali

Koja su najbolja mjesta za posjetiti zimi na Azurnoj obali?

Odmah na početku da budem iskren, ona koja treba posjetiti zimi treba i ljeti. Nema neke razlike osim što su ljeti neka mjesta življa i ima puno više turista.

Menton

Menton je prvi grad između talijanske granice i Monaca na uskom dijelu obale između alpskih vrhova i Sredozemnog mora. Alpe počinju baš ovdje i obilježile su grad. Suptropska mikro klima je jedinstvena pa je grad pun vrtova. Zimi se organizira poznati festival citrusa – La Fete du Citron. Zimi je pun turista, sve radi i nekako se čini da je mjesto toplije nego drugdje u okolici.

© redcharlie

Monaco

Monaco je možda najluksuznija destinacija na Azurnoj obali. Razlika od francuskih gradova je u tome što je ovdje sve skupo i ekskluzivno. Kao samostalna država ima posebne zakone. Zanimljivo je da Francuzi iz Nice dolaze u šoping u monegaške trgovine jer kažu da su hrana i vino jeftiniji. Turisti, oni “obični”, provedu u gradu pola dana ili dan te odu dalje prema Nici.

© Julien Lanoy

Nica

Nica je glavni grad Azurne obale i jedan od najupečatljivijih na Mediteranu. Promenade des Anglais je šetnica uz more koja se nalazi na svim razglednicama. Kuhinja je divan spoj talijanske tradicije i novog francuskog vala. Morski specijaliteti i provansalski roze nepogrešivo idu zajedno. Muzeji Chagalla i Matissea su sami vrh kulturne ponude, a hotel Negresco je institucija. Mogli bi nabrajati još dugo što sve treba vidjeti, ali je najbolje da se odvoji barem dva dana za ovaj divan grad i sve obiđe.

© Matthew Deblieux

Antibes

Antibes je mjesto negdje na sredini između Cannesa i Nice. Poznato je po najskupljim vilama iza visokih zidova u kojima borave oni najbogatiji. Ipak, nije sve u tome. Stari gradić Antibes s uskim zavojitim ulicama i tržnicom Marche Provencal je doživljaj. Najbolja ponuda je upravo na ovoj tržnici, ali naravno i najviše cijene.

© V2F on Unsplash

Cannes

Cannes je sinonim za luksuz, bogate i slavne. Zahvaljujući filmskom festivalu ovaj negdašnji mali lučki gradić postao je poznat diljem svijeta. La Croisette je promenada koju jednostavno treba propješačiti. Luksuzni hoteli poput Martineza, Carltona, Majestica i drugih s jedne i velika pješčana plaža s druge strane, palme i cvijeće uz poneki ultra skupi automobil pružaju sliku nekog drugog svijeta. Ipak treba napomenuti da je grad vrlo ugodan za život i da u njemu borave ljudi čitave godine kao i u Nici.

© elisa on Unsplash

Saint-Paul de Vence

Ovaj pitoreskni srednjovjekovni gradić je nešto poput našeg Motovuna, ali veći, i mjesto je koje obvezno morate posjetiti. U njemu borave glumci i umjetnici, svaka kuća je trgovina, atelje ili restoran. Mjesto posebnog ugođaja u kojem pomislite: ovdje bih mogao/la živjeti. Na mjesnom groblju pokopan je Marc Chagall.

© Lea Stander

Eze

Eze se nalazi u brdima blizu Nice. Iz gradića se pruža prekrasan pogled na “pola” azurne obale. Posebna je atrakcija Jardin Botanique d Eze u srednjevjekovnoj utvrdi. Divno mjesto za šetnju uz divne poglede prema Mediteranu.

© Lidija Jakovljević

Auron

Auron je skijalište udaljeno osamdesetak kilometara od obale. Kao i Isola 2000 omiljeno je među stanovnicima ove pokrajine. Sa 135 kilometara staza prilično je veliko i dobro skijalište. Ima nešto više crnih i crvenih staza od Isole pa se smatra ozbiljnijim. Po mogućnosti izbjegavati vikende.

Tom Coomer

Isola 2000

Isola 2000 je na samo sat i pol vožnje udaljenosti od Nice. Idealan zimski odmor bi preko vikenda bili Nica ili Cannes, a zatim skijanje preko tjedna. Skijalište je idealno za obitelji s djecom. Nalazi se u nacionalnom parku Mercantour. Ukupno ima 42 staze.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleVal d’Isere i Tignes: poznata francuska skijališta
Next articleZnaš li koji su najbolji muzeji Europe? Odabrali smo TOP 10