Travel AdvisorTravel Advisor

Zlatni otok Kvarnera

Krk – zlatni otok Kvarnera

 Kvarner, regija raznolikosti… od obale sa sunčanim otocima do svježih planinskih vrhova…

 

Još u 19. stoljeću europska aristokracija odabrala je ovo klimom bogato i vegetacijom obdareno mediteransko područje kao mjesto svog odmora. Ne čudi da je tome tako jer Kvarner je regija različitih svjetova, od bajne i kraljevske Opatije i Crikvenice, pomorskog grada Rijeke, Zlatnog otoka Krka, ljekovitog otoka Lošinja, netaknute prirode otoka Cresa, sretnog i zabavom ispunjenog otoka Raba pa sve do oaze mira i tišine nadomak mora, Gorskog kotara.

Doživljaj Kvarnera

 

Otmjene opatijske vile, hoteli, raskošni vrtovi i parkovi uz prekrasnu šetnicu uz more, oduševiti će vas na prvu, a jednako će vas fascinirati i Rijeka, grad otvoren moru sa zavidnim kulturno-umjetničkim životom i najvećom karnevalskom manifestacijom u zemlji.

Sasvim poseban doživljaj čeka vas na predivnim zelenim predjelima netaknute prirode Gorskog kotara na svega desetak kilometara od mora, no ukoliko žudite za morskim bespućima i šarmom otoka, otisnite se ka kvarnerskom plavetnilu i posjetite otoke Krk, Cres, Lošinj i Rab.

Insula Aurea

Samo je jedan među njima zlatni, Insula Aurea, još u antici nazvan Zlatni otok Krk, a zlatni su ovdje zalasci sunca, priroda, pješčane plaže, šume, kamenjar i krš, maslinovo ulje, med, vino…

Doslovno svi putevi vode na otok Krk; s kopna – preko Krčkog mosta, s mora – brodovima u luke ili lučice, te trajektima u trajektna pristaništa, iz zraka – zrakoplovom u međunarodnu zračnu luku Rijeka smještena kod Omišlja.

Upravo je to prvo i jedno od najstarijih mjesta otoka na koje ćete naići prelaskom krčkog mosta, smješten na uzvisini od 85 metara nad morem, važno glagoljaško i kulturno središte, dok su Njivice kao sastavni dio općine Omišalj, nekoć mirno ribarsko mjesto, danas popularno turističko odredište.

Ukoliko ste željni najugodnije klime na otoku, posjetite Malinsku na sjeverozapadnoj obali otoka, karakteristična po brojnim plažama duž obale  , lijepim šetnicama,  odličnim hotelima, dok su naselja u okolici prilagođena obiteljskom turizmu.

Grad Krk, nekad rimski municipij, danas administrativno, religijsko i gospodarsko središte otoka, ali i jedno od značajnijih kulturno povijesnih ishodišta neće vas ostaviti ravnodušnima.

Nedaleko od Krka nalazi se Punat, jedno od najvećih hrvatskih nautičkih središta sa najstarijom marinom na Jadranu, ali i otočni centar maslinarstva gdje možete iz prve ruke vidjeti i doživjeti kako se proizvod masline pretvara u zlatno ulje.

 

Neizostavna destinacija pri posjetu otoka jest Baška, a ono što ju čini jedinstvenom je jedna od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu, duga 2 kilometra, zove na opuštanje i zabavu. Baška je i poznata outdoor destinacija.

Oduševiti će vas i Vrbnik, gradić isprepleten labirintom uskih uličica zbijenih oko zvonika i opasan gradskim zidinama koji je stoljećima davao veliki broj duhovnih zvanja i inspiracija je mnogim umjetnicima, ali i ljubiteljima dobre kapljice, autohtone sorte Vrbničke žlahtine.

Dobrinj, gradić muzeja, smješten na brijegu 200 m iznad mora, unatoč civilizacijskim tekovinama, gaji život i običaje davnih vremena dok je za svaku preporuku u naporednoj blizini, uvala Soline, karakteristična po ljekovitom blatu.

Jedan od najvećih otoka Jadrana može se otkrivati u svim godišnjim dobima, a mi vas pozivamo da nas posjetite u proljeće jer je tada otok Krk u punom cvatu a poseban je i doživljaj Uskrsa.

Najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja otoka Krka.

Tako možete uživati u prelijepim proljetno uskrsnim dekoracijama i ovjekovječiti trenutak na nekom od photopoint-ova uz obilje cvijeća i velikih pisanica koje krase naša mjesta te pohoditi tradicionalna misna slavlja, posebice na Uskrsni ponedjeljak kad se u većim mjestima spravlja Uskrsni doručak. Na stolu se mogu nerijetko naći tradicionalna uskrsna jela poput pince, sirnice, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama… a sve popraćeno  vrhunskom kapljicom vrbničke žlahtine, pjesmom i plesom lokalnih folklornih društava.

Osim što ćete ugoditi svom nepcu i upoznati stare uskrsne običaje, kulturu i tradiciju otoka Krka, Uskrs je idealna prilika za uživanje u mnogobrojnim outdoor aktivnostima koje ovaj otok pruža.

Aktivan odmor

Upoznajte naša raznolika naselja pješice ili pak biciklom kroz romantične šetnice uz more i divljim pastirskih stazama kamenjara s kojih se pruža veličanstveni pogled na obližnje brežuljke i susjedne otoke.

Otok Krk nudi više stotina km uređenih i umreženih pješačkih i biciklističkih staza, jedinstvenih za pješačenje za one koji vole laganijim tempom uživati u zaista  zapanjujućim pogledima na more, otoke i netaknutu prirodu. Za one odvažnije, željne adrenalina tu je vožnja biciklom.

Otok Krk razvija  održivi i odgovorni turizam i naglasak na eko  je izuzetno važan  u brendiranju  otoka Krka kao eko destinacije.

80-tak električnih bicikala su na raspolaganju  za korištenje na cijelom otoku , a stanice za iznajmljivanje izgrađene su u gradu Krku i u svim općinama Omišlju, Malinskoj, Puntu, Baški, Dobrinju i Vrbniku.

Događaje  koje nudimo  za ljubitelje outdoora ovog proljeće su :

KRK BIKE STORY lijepo zaokružena priča koja se proteže kroz tri vikenda i tri programa, a vožnja biciklom obuhvaća  prostorno sedam općina:

KRK MTB FAMILY STORY  16.-17.04.2022.  – interaktivan doživljaj na dva kotača za cijelu obitelj,  ukupne dužine 25 km. Tijekom dva dana uz vođene biciklističke ture od Krka do Punta prilika je za upoznati  gastronomiju i povijest otoka Krka, ali  i krenuti u potragu  za blagom  knezova krčkih  Frankopana

KRK BIKE ROMANTIC STORY 23.-24.4.2022. –  romantična je  MTB vođena  tura, a vikend je  stvoren za sve MTB entuzijaste i aktivne parove koji žele upoznati romantičnu stranu otoka Krka uz bogatu povijest, bio raznolikost i eno-gastro ponudu otoka, prolazi kroz  Malinsku- Njivice i Čižiće  ukupne dužine  37 km.

KRK BIKE ADRENALINE STORY  07.- 08.5.2022. – najavljujemo jedinstveni  vikend stvoren za sve MTB entuzijaste i ljubitelje atraktivnih spustova. Iskusni, ali i rekreativni brdski biciklisti, željni dobre i uzbudljive vožnje, pronaći će odličnu zabavu na Krku početkom svibnja. Atraktivna kružna vožnja    prolazi od Baške kroz polja  žlahtine do  Vrbnika, ukupne  dužine 40 km .

Pokrovitelji svih programa su  turističke zajednice otoka Krka, koje će se pobrinuti i za bogate nagrade, ugodno druženje, gastro ponudu  i nezaboravan doživljaj.

Otok Krk oduševit će  vas i bogatom ugostiteljskom ponudom

Svježa riba, škampi, rakovi, školjke, mnoge vrste  priloga i povrća i danas su  nezamjenjivi u domaćoj kuhinji otočana. Sve se priprema sa krčkim maslinovim uljem izvrsne kakvoće.

Blagdanski  objed gotovo uvijek će uključiti jela od domaćeg  tijesta – šurlice- valcići, makaruni te njoki s različitim umacima (žvacetom).

Posebno je ukusna  i cijenjena krčka janjetina, domaći ovčji sir, krčki pršut koji nosi oznaku  izvrsnosti.

Sva ta krčka jela možete probati u otočnim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima koja pripremaju jela i internacionalne kuhinje. Gastro ponuda jedan je od najjačih aduta krčkog gostoprimstva turizma.

Popijte i čašu dobrog vina,  a preporuka je izvorno suho bijelo vino – Vrbnička žlahtina. Tu su i domaće rakije s aromatičnim biljem  ili bez njega, koju prema običaju otočani uz suhe smokve nude i  kao znak dobrodošlice.

Od brojnih predsezonskih i  ljetnih programa  izdvajamo  nekoliko na koje vas radosno  pozivamo da se pridružite

 

 

Otok Krk, Cres, Lošinj, Rab MTB utrka „4 islands“

Međunarodna brdsko biciklistička utrka s jedinstvenim doživljajem vožnje u samo 4 dana na 4 različita kvarnerska otoka

19.-23.04.
Otok Krk ADVENTURE RACE CROATIA & BAŠKA

Kružni tip utrke duge 550 km sa startom i ciljem u Baški kao centralo mjesto zbivanja pustolovne Svjetske lige. Natjecatelji prolaze kroz pet općina; Baška, Vrbnik, Dobrinj, Punat i grad Krk, kreću se biciklima, kajacima i trčeći bez točne trase koja ostaje tajna sve do samog starta.

14.-21.5.
Grad Krk  Krk Music Fest

– trodnevni  festival kojim se obilježava  Svjetski dan  glazbe

18.-21.6.
Grad Krk 66. Ljetne priredbe

festival s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali  sa velikim brojem  glazbenih i dramskih sadržaja

lipanj, srpanj,  kolovoz
Grad Krk 494. krčki sajam – Lovrečeva

trodnevni povijesni spektal uz mnoštvom različitih zbivanjima na nekoliko pozornica s tradicijom koja seže u daleku 1524 godinu

08.-10.8.
Omišalj Klasika na Mirinama, kultni je glazbeni status ljetnih manifestacija na otvorenoj pozornici povijesnog lokaliteta  Mirine-Fulfinum, a gostuju renomirani hrvatski i strani  glazbenici i ansambli  srijedom  u srpnju
Omišalj Antički dani, trodnevna  manifestacija  koja se održava na lokaciji Mirine Fulfinum a kojom se  uprizoruje život u doba antike   na lokalitetu   gdje se nalaze ostaci rimskog grada Fulfinuma iz 1. st. 21.-23.7.
Omišalj Stomorina ili Vela Gospoja blagdan uznesenja Blažene Djevice Marije  kojoj je i posvećena župna crkva, a  sadržava uz tradicionalne, sportske, koncertne i  zabavne   programe 15. i 16.8.
Malinska-Dubašnica Sensa- Dani sira

stari narodni običaj vezan uz  blagdan Uzašašća – Spasovo, natjecanje  u trčanju dubašljanskih pastira za sir

26.5.-29.5.
Malinska-Dubašnica Malinska Beerfest

prezentacija najboljih hrvatskih craft pivovara uz bogati gastro i glazbeno zabavni program

24.-25.6.
Malinska-Dubašnica Homo na jidra“-

smotra i regata tradicijskih barki na jedra, revijalna noćna  plovidba, izložbe, eko etno sajam i gastro ponuda

09.09.-        11.09.
Punat Daddyhood festival &biciklijade, „Đir po Puntu

sportsko rekreativni vikend za obitelj, edukativne i sportske radionice za djecu i odrasle, uz bogatu gastro ponudu i zabavni program

30.4.-1.5.
Punat Festival vina „IN VINO VERITAS& REGATA CROATIA CUP & downhill natjecanje Vela Draga ,

  festivalska ponuda vina s  područja Baranje, Erduta i Iloka uz sportska  događanja

27.-29.5.
Punat MIX MAG CROATIA DJ NIGHT – Medane beach bar 10.6.
Baška Crna ovca 

festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta u Baški. U ponudi su specijaliteti autohtone bašćanske janjetine, a program uključuje koncerte, izložbe i bogatu gastronomsku ponudu

20.5.22-05.
Baška „Ribarski dan

tradicionalna manifestacija koja se održava još od 1910. godine i prvih natjecanja u povlačenju mreža.  Uključuje zabavni  i glazbeni  program uz mnoštvo edukativnih aktivnosti za sve generacije

05.-07.08.
Baška BIG FEST

tradicionalna gitaristička manifestacija  koja se održava  u Baški i na povijesnom lokalitetu u Jurandvoru, a ugošćuje eminentna gitaristička imena domaćih i svjetskih izvođača  klasike i  jazz-rock, fusion struje.

 

17.-19.8.
Dobrinj, plaža Meline LANDART

radionice za izradu skulptura iz ljekovitog blata  na plaži  Meline

Krajem lipnja
Dobrinj-, Šilo Jazz festival

– nastupi renomiranih jazz umjetnika

28. -29.7.
Dobrinj Misa Mediterana

– prva pop misa na svijetu napravljena po svim postulatima liturgijske mise, spoj je mjuzikla i klasičnog crkvenog obreda

22.7.
Vrbnik
Vrbnik Dani šurlica

manifestacija posvećena  omiljenoj ručno pripremljenoj tjestenini šurlicama, koje se mogu kušati na glavnim trgovima i ugostiteljskim objektima uz glazbeno zabavni program i autohtonu ponudu  

Sredinom srpnja
Vrbnik Vrbnička zvona  

glazbena svetkovina u čast blagdana Velike Gospe. Svečani glazbeni -scenski program i projekt temeljen na baštini  grada Vrbnika, zavičajnoj i glazbenoj  kulturi i umjetnosti

Vrbenske užance

uprizorenje drevnih običaja i načina života u staroj jezgri mjesta

Sredinom kolovoza
Vrbnik Dani vina

eno gastro manifestacije koja promovira lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripreme hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje, stručne, zabavne i muzičke izraze

26.-27.8.

 

Fotografije su iz arhiva TZG Krka, TZO Omišalj, TZO Malinska-Dubašnica, TZO Punat, TZO Baška, TZO Dobrinj  i TZO Vrbnik

TURISTIČKA ZAJEDNICA OTOKA KRKA

Tel: 00385 51 221 359

E mail:  tz-otoka-krka@ri.t-com.hr

#VisitKrkIsland

www.krk.hr

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleZemlja najboljih parfema
Next articleNowruz: iranska Nova godina