Znaš li gdje je u Hrvatskoj pao meteorit?

Autor članka:
Podijeli:

270 godina hrašćinskog meteorita

Jeste li znali da je prije 270 godina u Zagorju, kod sela Hrašćina, pao meteorit?

Ne bi to samo po sebi bilo ništa čudno jer meteoriti povremeno padaju na Zemlju, no ako se uzme u obzir povijesni i znanstveni trenutak, onda ovaj meteorit gledamo u sasvim drugom svjetlu. U to vrijeme još uvijek se vjerovalo da meteoriti dolaze sa Zemlje, a ne iz Svemira. Hrašćinski meteorit je značajan jer je njegov pad vidjelo jako puno ljudi, jer je o njegovom padu provedena temeljita istraga i jer su ga proučavali mnogi znanstvenici.

Car Franjo I predvodio istragu

meteorit

Svemu je zaslužan austrijski car Franjo I Lotarinški, muž čuvene carice Marije Terezije. Car se iznimno zanimao za znanost te je saznavši za pad meteorita naredio da se provede istraga i da mu se donese meteorit. U Hrašćinu su stigla dva zagrebačka kanonika koji su ispitali sve očevidce te sastavili iscrpno izvješće. Seljaci su prethodno iskopali iz zemlje meteorit težine 40 kg koji je bio sastavljen od legure željeza i nikla. Meteorit i izvješće poslani su caru u Beč i kako će se kasnije pokazati na veliku znanstvenu avanturu. Zbog veličine i prateće dokumentacije meteorit je postao, a to je i danas, temeljni izložak bečke mineraloške zbirke. Niti jedan pad meteorita do tada nije imao toliko svjedoka i tako provedenu istragu koja je bila lišena praznovjerja. Bio je to veliki korak ka promjeni znanstvenih pogleda. Za konačni dokaz da meteoriti dolaze iz svemira zaslužan je znanstvenik Alois von Beck Widmanstatten koji u strukturi hrašćinskog meteorita otkriva crte koje se pravilno križaju. Dokazao je da takvu strukturu nije moguće stvoriti na Zemlji već samo u međuplanetarnim uvjetima. Te crte su u znanstvenim krugovima poznate kao Widmanstattenove figure.

U Hrvatskoj je zaboravljen

meteorit

Dok je sve ove godine meteorit itekako poznat znanstvenicima u Hrašćini je bio gotovo zaboravljen. Prašinu sa ove velike znanstvene priče je 1991. godine počela skidati esperantska spisateljica Spomenka Štimec. Ona te godine počinje obnovu hrašćinske kurije pl.Belošević i paralelno pokreće Susrete hrašćinskog meteorita. To je manifestacija koja svake godine u malu zagorsku Hrašćinu dovodi zanimljive goste i na taj način čuva od zaborava sjećanje na pad meteorita. Zaslugom općine Hrašćina i gospođe Štimec na mjestu pada meteorita postavljen je odljev meteorita u prirodnoj veličini.

Hrašćina

Šijan

Iskoristite ovu veliku obljetnicu i posjetite Hrašćinu, malo zagorsko selo koje nudi puno zanimljivosti. Osim spomen obilježja na mjestu pada meteorita, svakako posjetite metalni vidikovac na brdu Šijan, koje se uzdiže odmah iznad sela. Sa vidikovca se pruža prekrasan pogled na zagorske brežuljke i mističnu planinu Ivanščicu.

Ukoliko poželite nešto pojesti tu je već lijepo brendiran restoran i vinarija Bolfan. Vidikovac sa njihove terase ostavit će vas bez daha.

vinarija Bolfan

Prespavati možete u sobama sa etno ambijentom kurije pl. Belošević. U sobama je toliko eksponata i detalja da ćete slobodno moći reći da ste spavali u muzeju. U dvorištu kurije pl.Belošević će se povodom 270 obljetnice održati čak dva događanja. Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina planira 22. svibnja 2021. predstaviti lijepu monografiju “Hrašćinski meteorit – od legende do znanosti”, a esperantsko društvo Trixini organizira 29. svibnja 2021. tradicionalni Susret hrašćinskog meteorita.

Kurija pl Belošević u Hrašćini

Ukoliko nikad niste bili u Hrašćini eto prilike da uz porciju kulture i znanosti kušate delicije restorana Bolfan, uživate u ugodnom zagorskom ambijentu i pogledima koji se ne zaboravljaju. Dobro došli u Hrašćinu na 270. obljetnicu pada meteorita!

Za sve informacije oko događanja i noćenja u kuriji pl.Belošević nazovite gđu. Štimec na 091/461 7550.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube i Tik Tok.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave