Znaš li koji su najbrži vlakovi na svijetu?

Autor članka:
Podijeli:

Vrijeme je da otkriješ koji su najbrži vlakovi na svijetu

Zanima te koji su najbrži vlakovi na svijetu? I dok naslovi proglašavaju japanski L0 Maglev između Tokija i Nagoye najbržim vlakom ikada, s prosječnom brzinom od 503 kilometara na sat koja skraćuje vrijeme putovanja između gradova gotovo za pola, planirano je da počne prometovati tek 2027. godine.

Znači da iako prema testiranjima postoje brži vlakovi od onih koji će se naći na ovom popisu, odabrani su samo oni brzi vlakovi koji trenutno prometuju i kojima se možete voziti upravo sada.

1. Shangai Maglev: 431 km/h

Najbrži vlak na svijetu nije ujedno i najnoviji, najsjajniji, pa čak ni onaj s najskupljim kartama. Naplaćujući 50 juana (oko 8 dolara) po osobi za vožnju (ili duplo više za “VIP” kartu u maloj prostranijoj kabini), Maglev prijeđe gotovo 50 kilometara od međunarodne zračne luke Pudong u Šangaju do stanice metroa Longyang na periferiji Šangaja. Vlak, kojemu je potrebno nešto više od sedam minuta da završi putovanje, ne ide do centra grada. Zbog toga većinu njegovih putnika čine oni koji su na putu do i iz zračne luke.

2. Fuxing Hao CR400AF/BF: 400 km/h

Kina ponovno pobjeđuje jer je dom još jednom najbržem vlaku na svijetu koji trenutno prometuje. Naziv “Fuxing Hao” prevodi se kao “pomlađivanje”, a svaki od vlakova označen je nadimcima: CR400AF je “Delphin Blue”, a CR400BF je “Golden Phoenix” (“CR” označava kinesku željeznicu). I jednom i drugom vlaku potrebno je nešto manje od pet sati da prevezu do 556 putnika svaki između Peking Southa i šangajske stanice Hongqiao. Tako je prepolovljeno 10-satno vrijeme potrebno za vožnju konvencionalnom, paralelnom željezničkom prugom između ova dva megalopolisa. Tijekom posljednjih nekoliko godina linije kojima prometuju ovi vlakovi su se uvelike proširile, uključujući novije rute Jinan-Qingdao i Guangzhou-Zhuhai te najdužu željezničku rutu na svijetu za velike brzine koja iz Pekinga u Hong Kong dođe za devet sati, a u prometu je od 2018. godine.

3. Shinkansen H5 i E5: 360 km/h

Kao pionir vlakova-metaka, Japan je debitirao s brzim vlakom Hikari koji je davne 1964. godine pokrenut između Tokija i Osake, čime je vrijeme putovanja između ova dva najveća grada u zemlji smanjeno s gotovo sedam na samo četiri sata. Serije H5 i E5 Shinkansen upravljaju uslugama Tohoku i Hokkaido, a radi se o dva novija brza vlaka na japanskim prugama. Očekuje se da će svoj međunarodni debi imati na prvoj indijskoj željezničkoj pruzi za velike brzine, povezujući Mumbai i Ahmedabad, a to bi se trebalo dogoditi 2026. godine.

4. Italo i Frecciarossa: 354 km/h

NTV i Trenitali su talijanski željeznički operateri koji su ujedno i konkurenti, a svaki se razmeće brzim vlakom koji se navodi kao najbrži u Europi. Sposobni su prevoziti putnike po velikom dijelu zemlje i to daleko brže nego automobilom. Međunarodna ruta od Milana do Pariza, koja traje šest sati, pokazala se toliko popularnom da je Trenitalia povećala svoje dnevne frekvencije. Frecciarossa ili “crvena strijela” predstavljena je tijekom Expo 2015. koji je održan u Milanu. Vlak je izvanredan po svojoj brzini, ali i po svojoj konstrukciji jer su njegove komponente gotovo 100 posto obnovljive i održive.

5. Zapadna željeznica Haramain: 349 km/h

Brza veza između najsvetijih gradova Saudijske Arabije – Meka-Medina – dugačka je 452 kilometara i u potpunosti je završena 2018. godine. Putovanje ovom rutom traje dva i pol sata, a automobilom treba čak pet sati. Međutim, brzina nije potpuno opravdanje za izgradnju ove željeznice. Haramain prevozi milijune putnika godišnje, uključujući mnoge koji hodočaste na Hajj i Umrah te se tako ublažavaju prometne gužve. Saudijska Arabija je 2019. objavila planove za utrostručenje svoje željezničke mreže dodavanjem gotovo 8.000 kilometara nove pruge, iako neće sve biti brze.

6. DeutscheBahn ICE: 329 km/h

DeutscheBahn ICE brzi vlak
© Daniel Abadia from Unsplash

Izrazito futuristički bijeli i srebrni Inter-City Express, ili ICE, u kombinaciji s njegovom oštrom crvenom linijom, čini impresivan prizor koji juri kroz slikovitu njemačku prirodu. S obzirom na to da ih Deutsche Bahn naručuje sve više i više, postat će uobičajen prizor do 2030. godine, kada će europskim tračnicama prometovati oko 450 ICE vlakova. Sličan španjolskom vlaku Renfe AVE, najbrži njemački vlak je dizajn kompanije Siemens, Velaro, i napravljen je tako da prolazi kroz Channel Tunnel. Ova je činjenica važna jer DeutscheBahn ima dugoročne planove za prometovanje ovih vlakova od Frankfurta do Londona.

7. Eurostar e320 i TGV: 320 km/h

I TGV i Eurostar e320 vlakovi su izjednačeni na popisu, ali je Eurostar e320 2015. godine prošao redizajn. Nazvan po svojoj najvećoj brzini od 320 km/h, serija e320 prvi je redizajn nekog Eurostar vlaka od vrha do repa u 22 godine postojanja kompanije. Brži vlakovi – 20 km/h brži od prethodne serije e300 – mogu vrijeme putovanja smanjiti za dodatnih 15 minuta za već brza putovanja Eurostarom od oko dva sata između Bruxellesa, Pariza i Londona te skratiti relativno dugu vožnju od Londona do Amsterdama na manje od četiri sata.

8. Al Boraq: 318 km/h

Nazvan po krilatom konju iz islamske predaje, Al Boraq stavlja Afriku na popis najbržih vlakova s prometom od 186 kilometara na sat između Tangiera i Kenitre, u Maroku. Od Kenitre mora usporiti da bi putovao redovnim prugama do terminala Casablanca. Međutim, trajane cijelog putovanja je još uvijek prepolovljeno, s gotovo pet sati na nešto više od dva sata. Debitirajući 2018. godine, odredišta vlaka se šire kako dolazi do unaprjeđenja željezničke infrastruktura za velike brzine, a Rabat je sljedeći na popisu.

9. Renfe AVE: 310 km/h

Najbrži vlak u Španjolskoj je Velaro E kompanije Siemens, a koristi se za međugradske prijevoze do velikih španjolskih gradova i šire. Od Barcelone do Pariza sada se može doći brzom željeznicom, a putovanje traje šest sati.

10. Korail KTX: 305 km/h

Južnokorejska željeznička mreža za velike brzine možda nije najnovija (KTX, ili “Korean Train Express”, 2004.) ili najsjajnija, ali drži svoj rang među najbržim. 2018. godine vlak je omogućio sportašima i gledateljima da izravno iz međunarodne zračne luke Incheon stignu na Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu, skraćujući putovanje sa šest sati na manje od dva. Najnovija ruta, na liniji Jungbunaeryuk koja povezuje Bubal i Chungju, prolazi kroz središte zemlje kako bi stigla do regije cijenjene po svojim planinama, špiljama i prirodnim izvorima.

Izvor: Condé Nast

Autor naslovne fotografije: © Alistar MacRobert from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave