Znate li gdje je najveća kavana na svijetu?

Autor članka:
Podijeli:

Najveća kavana na svijetu nalazi se u centru Padove

Kavana Pedrocchi (Pedrocchi Café), po izgledu prije palača nego kavana, smještena u predivnoj neoklasicističkoj zgradi u centru Padove, od 1831. godine, kada je otvorena, pa do današnjih dana, je najveća kavana na svijetu! U vrijeme kad je otvorena, bila je prava senzacija!

najveća kavana u Padovi

Središte društvenog života

Tijekom 18. stoljeća među europskom buržoazijom rasla je popularnost kave, time i njena potrošnja. Kao rezultat toga, Francesco Pedrocchi iz Bergama, otvorio je 1772. godine, u Padovi, u blizini Sveučilišta, gradske vijećnice i tržnice, vrlo uspješan coffee shop, koji je u vrlo kratkom vremenu postao središte društvenog života grada. Godine 1831., Francescov sin Antonio proširio je kafić na čitav blok, angažirajući venecijanskog arhitekta Giuseppea Jappellija za redizajn prostora. Jappelli je integrirao različite zgrade i fasade u jednu cjelinu.

Interijer je u neoklasicističkom stilu, s mramornim podovima i stupovima i gracioznim ukrasima. Na glavnom katu nalaze se tri sobe: crvena, bijela i zelena (boje talijanske zastave), a na katu devet soba i muzej koji sadrži padovansku povijest 19. stoljeća. Kavanu Pedrocchi nazivali su “Kafić bez vrata”, zbog činjenice da je do 1916. godine bila otvorena 24/7.

najveća kavana

Revolucija iz kavane

Pedrocchi Café ujedno je i povijesno mjesto na kojem su se okupljali i družili rodoljubi koji su pokrenuli pobunu kojom je započet talijanski Risorgimento. O revolucionarnoj povijesti ove divne kavane svjedoči i metak koji se i danas nalazi na jednom od njenih zidova, a koji je u veljači 1848., tijekom pobune, ispalio austrougarski vojnik.

Osim rodoljuba, u hodnicima Pedrocchi Caféa sretali su se i nalazili i mnogobrojni studenti, direktori i urednici književnih i satiričnih časopisa, profesori i političari, ali i poznati umjetnici među kojima su bili i francuski novelist Stendhal, engleski pjesnik Lord Byron i talijanski dobitnik Nobelove nagrade Dario Fo.

kavana u Padovi, Italija

Prema pisanju listaLettura” iz 1905. godine (dodatak nacionalnom listu “Corriere della Sera”), Pedrocchi Café bio je mjesto na kojem “svaka poslovna transakcija i svaki pokret svakodnevnog života odjekuje i razvija se […] mjesto za političku raspravu i, u vrijeme krize, za odvažne – i krajnje odvažne – odluke […] Svaki stol u Pedrocchiju čuo je najrazličitije misli, razloge za radost, i ljudsku bijedu, veliku i malu”.

Sve do današnjih dana, najveća kavana Pedrocchi mjesto je na kojem kuca samo srce života u Padovi. Vrijedi ju posjetiti, zar ne!

Đurđicu pratite na www.chicita.eu

Nove objave