Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li što znači Belvedere ?

Sigurno znate da Belvedere znači lijep pogled

Ime potječe iz vremena kada je carica Marija Terezija kupila imanje ubrzo nakon smrti Princa Eugena. Belvedere je u to  doba bio smješten među vinogradima van samog grada Beča.

Za života Princa Eugena Savojskog je bio njegova ljetna rezidencija. Imanje se sastoji od gornjeg i donjeg dvorca spojenog precizno uređenim vrtom u baroknom stilu. Princ je živio u donjem dvorcu. Dvorac se smatra jednim od najljepših na svijetu i u Beču je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija.

Dvorac je odigrao važnu ulogu u društvenom i kulturnom životu grada Beča. Od 1781. je gornji dvorac otvoren javnosti. Izložena su bila dijela iz Imperijalne galerije. Time je postao jedan od prvih svjetskih muzeja otvorenih za javnost.

Važan se događaj u dvorcu zbio 15.5.1955. Potpisan je državni ugovor sa Savezničkim silama.

Ako želite posjetiti Belvedere imajte na umu da za praznika i u sezoni istu namjeru ima puno ljudi. Stoga je najbolje doći rano, već u 9 sati kako bi mogli u miru uživati i ne čekati u redovima. Jednako je dobro i poslije tri po podne.

Što treba vidjeti?
U donjem je dvorcu najveća kolekcija secesije i slika Gustava Klimta. Dijela Cezannea, Degasa, van Gogha, Moneta, Maneta, Renoira i mnogih drugih.  Kolekciju bečkog bidermajera.

Svakako treba prošetati od gornjeg ulaza do donjeg dvorca. Impresivni park je pun malih čuda i velikih vizura tog doba. Pogled na Beč je dobar iako sada građevine skrivaju idilu negdašnjih vinograda.

Ako ste kupili Vienna Pass nije potrebno čekati na blagajni. Ulaznica za sve je 22 Eura. Vođene ture su ekstra 4 Eura po osobi.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

TikTok – @vladosestan

 

Previous articleBerlin, grad u koji se želite vratiti
Next articleStalno slušate o pojmu “najdestinacija”? Vrijeme je da se priča raskrinka.