10 grešaka putnika početnika

Autor članka:
Podijeli:

10 grešaka putnika početnika

  1. Ne možete sve vidjeti. Nemojte niti pokušavati.

Kada dođete u neku zemlju prvi put, normalno je da imate želju sve vidjeti. Međutim, čak i da hodate dan i noć, i prođete sve to je jednostavno iscrpljujuće. Kada ste umorni i kada žurite niste opušteni i ne uživate dovoljno u putovanju. Treba odabrati što zaista treba vidjeti i ostaviti ponešto i za drugi put.

  1. Ne držite se slijepo uputa iz turističkih vodiča

Turistički vodiči mogu biti od pomoći, ali pretrpani su razvikanim turističkim mjestima. Mnoštvo je predivnih mjesta i autohtone hrane skriveno po kutcima gdje lokalci žive. Upustite se u avanturu i uživajte upoznavajući zemlju.

10 grešaka putnika početnika

3. Ne bojte se ljudi

Pri prvim putovanjima obično izbjegavamo druženje sa lokalnim stanovništvom. Uvijek se čini da nekako sumnjičavo gledaju. Treba shvatiti da većini njih nije cilj loš i ne namjeravaju vas prevariti. Kada to jednom shvatiti steći ćete mnoštvo novih prijatelja.

  1. Ne pretjerujte sa suvenirima

Svi želimo sa nekog novom mjesta ponijeti doma pokoju sitnicu za uspomenu. Dok kupujete suvenire imajte na umu da je to dodatna težina u prtljazi. A sto su vam koferi teži manje ste mobilni, a i u pretrpanim koferima stvari se lakše razbiju.

10 grešaka putnika početnika

 

  1. Izbjegavajte hranu na koju ste navikli

Putnici znaju kako bi izbjegli trovanje i slične neugodnosti na putovanju jesti hranu na koju su navukli doma. Međutim to na nekom drugom mjestu nije autohtona kuhinja i dogodi se da namirnice nisu svježe. Najpametnije je jesti lokalne specijalitete, za to ste sigurni da je svježe.

  1. Provjerite putovnicu

Neiskusni putnici misle da je imati važeću putovnicu dovoljno za putovanje. U nekim slučajevima to je istina, ali postoje iznimke. Na primjer Kina ili Rusija imaju pravilo da putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od datuma na povratnoj karti. Većina evropskih zemalja ima sličan propis, samo se radi o roku od 3 mjeseca. Ovo je nešto što vam bespotrebno može zakomplicirati putovanje.

10 grešaka putnika početnika

  1. Ne podcjenjujte putne troškove

Sve će koštati više no što se planirali. Od avionskih karata, do dodatnih usputnih troškova. Putovanja između gradova, koje piće u baru više, ulaznica za muzej…Obično se potroši dvostruko od planiranog.

  1. Mjenjačnice na aerodromima

Mnogi mijenjaju novce u zračnim lukama. To nije baš najbolja ideja. N aerodromima je sve puno skuplje, pa tako i provizije u mjenjačnicama. Ukoliko nemate sobom gotovine, promijenite manji iznos kako bi došli do hotela i novac promijenite na destinaciji.

10 grešaka putnika početnika

  1. Ne nosite previše stvari

Pretrpavanje kofera standardna je početnička greška. Izbjegavajte pakirati stvari koje vam ne trebaju ili ih nećete obući. Uvijek ponesite dvostruko manje stvari nego vam se čini potrebno, ali i duplo više novaca,

  1. Nije baš za sve potreban putnički agent

Teško je samo stalno isplanirati cijelo putovanje. Želite se osjećati sigurno, ugodni i vidjeti čim više. Zbog toga je dobro imati putničkog agenta. Ali u neke se avanture možete upustiti i sami i dobro se provesti. A pritom ćete i uštedjeti nešto novaca.

10 grešaka putnika početnika

Travel AdvisorYouTube kanal.

9 uobičajenih prevara u jugoistočnoj Aziji – kako ih izbjeći

Indija – 10 savjeta za putovanje.

Nove objave