10 tradicionalnih portugalskih jela koje svakako morate probati

Autor članka:
Podijeli:

Saznajte kojih 10 tradicionalnih portugalskih jela ne smijete propustiti kušati

Portugal je sve popularnija destinacija, mnogi će ga vjerojatno i ovog ljeta posjetiti, pa je idealno vrijeme da vam otkrijem kojih 10 tradicionalnih portugalskih jela morate kušati!

Kada se priča o portugalskoj hrani uvijek se spominju lokalni sastojci i veliki, moćni okusi. Bez obzira na to želite li slankast bacalhau, slatki kremasti pasteis de nata ili oštru kombinaciju paprike, češnjaka i lovora koji čine osnovu mnogih lokalnih recepata, portugalska tradicionalna jela nude hrabre i lijepe okuse. Malo sam istraživala i otkrila kojih to 10 tradicionalnih portugalskih jela ne smijete propustiti probati na svom idućem putovanju u ovu predivnu zemlju.

1. Pasteis de Nata

Pasteis de Nata
© Nadya Filatova from Unsplash

Krenut ću s možda najpoznatijim jelom. Kada se prijateljica vratila sa svog putovanja u Portugalu prvo što je spomenula bio je Pasteis de Nata. Ova slastica je majka svih kremastih kolača. Pasteis de Nata nema samo kontinentalni značaj, već i globalni. Ima ih po cijelom svijetu, no oni najbolji imaju limunov sok iscijeđen u kremu i malo muškatnog oraščića koji je posut po njihovoj sjajnoj površini.

2. Ovas

Portugal je zemlja s dugogodišnjom ljubavi prema morskim plodovima i zbog toga postoje razni lokalni recepti koji koriste cijelu ribu – čak i vrećice s jajima. Ovas je popularna lokalna salata koja uzima vrećice jaja i miješa ih s lukom, paprikom, rajčicom i zelenom salatom. Iako možda ne zvuči tako, mnogi tvrde da je ukusnije od samog opisa jela.

3. Caldo Verde

Radi se o jako voljenom lokalnom jelu, a oni koji ga ne poznaju rekli bi da se radi o juhi od kupusa. Izgleda kao da ga je teško pripremiti jer se zelje sječe na vrlo specifične načine, upijajući velik dio slabog zadimljenog okusa koji se dobije dodavanjem kobasice s roštilja.

4. Alheira de Mirandela

Alheira može izgledati poput kobasice, no ovo jelo je puno više od toga. Punjeno raznim vrstama mesa, od teletine do zeca, zbijeno je s kruhom i u jelu se često uživa uz pržena jaja i čips. Igrao je važnu ulogu u povijesti jer su portugalski Židovi upadljivo kuhali ovo jelo kao dokaz obraćenja na kršćanstvo.

5. Sardinhas

Sardine
© DanaTentis from Pixabay

Iako ostavljam izvorna portugalska imena ovih jela, jasno je da se radi o srdelama. Unatoč mnoštvu ukusnih vrsta ribe, srdele su i dalje među najomiljenijima. Povoljne su i ukusne, a čine savršenu pratnju vrčevima sangrije ili poslužene s puno povrća.

6. Bacalhau

Bacalhau je jednostavno zasoljeni, sušeni bakalar, Međutim, ovaj se skromni sastojak koristi u više od tisuću portugalskih recepata. Bez obzira na to je li pečen u Lagareiru, kuhan u tepsiji Gomes de Sá ili jednostavno punjen u grickalicama poput kroketa, njegov intenzivan, slani okus izaziva opasnu ovisnost.

7. Carne de Porco Alentejana

Portugalska verzija “surf and turf” (jelo koje je kombinacija morskih plodova i mesa, uobičajeno se radi o škampima i odresku) uključuje velike količine svinjetine i školjki. Sve je pomiješano u smjesi s paprikom, češnjakom i lovorovim listom, a kada se u smjesu dodaju školjke one se otvore. Tako njihovi božanski slani sokovi kapnu na svinjetinu.

8. Peixe Grelhado

Zaliven maslinovim uljem, posut komadićima soli i pečen na ugljenu dok koža ne postane hrskava, Peixe Grelhado je “točka na i” kod gotovo svakog portugalskog jela. I to s dobrim razlogom. Ova se marinada dodaje na gotovo svaku ribu, a najčešće je se može naći na crvenim ribama, srdelama, grgeču, deveriku i skuši.

9. Salame de Chocolate

Čokoladna salama
© ilvide from Pixabay

Ovu se čokoladnu “salamu” može pronaći i u Italiji, a u Portugalu je se može kupiti u većini prehrambenih trgovina i slastičarnica. Radi se o izvrsnoj mješavini tamne čokolade, orašastih plodova i razbijenih kolačića. Ova ukusna poslastica suparnica je i popularnoj Pasteis de Nata.

10. Bifana

Za sami kraj sam ostavila dekadentni sendvič koji sadrži svinjetinu koja je tanko narezana i marinirana u mješavini češnjaka i bijelog vina. Zatim je pečena na roštilju, a onda ju se stavi u portugalsku rolicu. Postoje lokalne varijacije ovog jela po cijelom Portugala, a svaki građanin Lisabona reći će vam da je njegova verzija najbolja.


Autor naslovne fotografije: © Felix Kolthoff from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave