12 najboljih termalnih izvora na svijetu

Autor članka:
Podijeli:

Upoznajte 12 najboljih termalnih izvora na svijeta s opuštajućim vodama i nevjerojatnim pogledom

Vrijeme je da upoznate 12 najboljih termalnih izvora na svijetu koje se nalaze među planinama, džunglama i santama leda. Zaista nema ništa bolje nego opustiti se u termalnom izvoru nakon dugog putovanja. Vrući izvori rezultat su geotermalno zagrijane vode koja izvire iz Zemljine kore. Nude opuštanje i zdravstvene pogodnosti poput ublažavanja stresa i detoksikacije kože. Štoviše, mnogi od najboljih termalnih izvora na planeti nalaze se na blistavim destinacijama koje su možda već na vrhu vašeg popisa putovanja. Od Islanda do Italije i Turske do Tibeta, u nastavku ćete saznati kojih je to 12 najboljih termalnih izvora na svijetu.

Termalni bazeni Pamukkale – Turska

Termalni izvori Pamukkale u Turskoj
© Vladyslav Cherkasenko from Unsplash

Više od desetak termalnih izvora krase brežuljke Parka prirode Pamukkale, UNESCO-ve svjetske baštine u jugozapadnoj Turskoj. Nevjerojatnu tirkiznu vodu još živopisnijom čine vapnenačke terase koje ju drže. Tijekom povijesti mamila je kraljevske članove, uključujući i egipatsku kraljicu Kleopatru. Posjetitelji i dan danas traže mir i ozdravljenje u ovim terapijskim vodama za koje se vjeruje da pomažu u svemu, od kardiovaskularnih bolesti do problema s krvnim tlakom. Ovdje voda ostaje oko 97 stupnjeva Fahrenheita (oko 36 stupnjeva Celzijusa).

Kerosene Creek – Novi Zeland

Kerosene Creek
© Luca Calderone from Unsplash

Kao i sva priroda Novog Zelanda, termalni izvori ove zemlje ne mogu razočarati – pogotovo ako govorimo o raju Kerosene Creek u Rotorui. Ovaj termalni izvor zagrijan je na oko 85 stupnjeva Fahrenheita (oko 29 stupnjeva Celzijusa) prirodnim podzemnim izvorom. Plivači će uživati u gustoj divljini Sjevernog otoka, od bujne pozadine džungle do malog vodopada. U Kerosene Creeku možete plivati besplatno, no potrebno je znati kamo ići kako biste došli do tamo. Treba pronaći pravu makadamsku cestu, no u tome vam može pomoći novozelandska turistička zajednica koja ima upute koje će vam biti od pomoći.

Ojo Caliente Mineral Springs – Novi Meksiko

O povijesnom resortu Ojo Caliente Mineral Springs govori se u superlativima. Dom je jedinog termalnog izvora na svijetu bez sumpora s ljekovitim mineralnim vodama koje imaju temperaturu od 86 do 105 stupnjeva Fahrenheita (od 30 do 40 stupnjeva Celzijusa). Ovi izvori, koje autohtone zajednice sjevernog dijela Novog Meksika smatraju svetim, pune su jugozapadnog šarma. Samo zamislite kulisu litica prošaranih grmljem i suptilnih ukrasa koji se poigravaju s pješčenjakom. Osim termalnih izvora, Ojo Caliente ima popularni bazen s blatom gdje kupači mogu cijelo tijelo namazati ljekovitim maskama od smeđe gline.

Kraus Hot Springs – Kanada

Kako bi došli do geotermalnog bazena prvo se trebate voziti, a zatim veslati uz planine oko 32 kilometra do osamljenog termalnog izvora. Na kraju ćete pronaći ono što u udaljenim kanadskim sjeverozapadnim teritorijama nudi Kraus Hot Springs. Ovoj tajnoj oazi možete pristupiti preko rijeke Nahanni, višetjedne staze za veslanje koja se proteže duž dramatičnih kanjona i gromoglasnih vodopada, uz zaustavljanje na ovim sumpornim termalnim izvorima. Licencirani vodiči splavova i kanua osiguravaju posjetiteljima sigurno istraživanje ove divlje rijeke.

Chena Hot Springs – Aljaska

Polarna svjetla u Chena Hot Springs
© Jo San Diego from Unsplash

Kada je u pitanju lov na jutarnje rumenilo, Chena Hot Springs nudi jedno od najudobnijih mjesta na Aljasci. Miran bijeg nedaleko od Fairbanksa najpristupačnije je i najrazvijenije odmaralište s termalnim izvorom u unutrašnjosti. To je savršen spoj ljepote Aljaske, pare i ledenog zimskog krajolika, uključujući vlastiti Aurora Ice Museum koji radi tijekom cijele godine i Ice Bar na licu mjesta (uključene su i čaše za martini izrezbarene u ledu). U Chena Hot Springsu polarna svjetla plešu iznad vode od 106 stupnjeva Fahrenheita (oko 41 stupanj Celzijus) od kraja kolovoza do travnja.

Uunartoq – Grenland

Termalni izvori obiluju Grenlandom, ali jedini izvori koji su dovoljno topli za kupanje nalaze se na Uunartoqu, nenaseljenom otoku uz južnu obalu teritorija. Smješten među planinskim vrhovima s pogledom na plutajuće sante leda i kitove koji se probijaju, sam Uunartoq definicija je arktičke ljepote. Termalni izvori ostaju topli tijekom cijele godine, na 100 stupnjeva Fahrenheita (oko 37 stupnjeva Celzijusa). S obzirom na njihovu izoliranu lokaciju, privatni obilazak brodom najbolji je način za opuštanje u ovom termalnom izvoru.

Banjar Hot Springs – Indonezija

Nekoliko termalnih izvora može se pohvaliti tropskim spokojem Banjar Hot Springsa na sjevernom Baliju. Oaze su okružene palmama s parnom vodom od 100 stupnjeva Fahrenheita (oko 37 stupnjeva Celzijusa) i tradicionalnim balijskim dekorom. Tirkizni Banjar izvori imaju dvije razine za kupanje, s osam zapetljanih zmajevih cijevi, jednim obiteljskim bazenom i jednim središnjim bazenom za sve goste. Sadržaj sumpora u vodi osigurava umirujuće, terapeutsko iskustvo, s bujnim vrtovima, visokim palmama i šarmantnim cvrkutom ptica koji dodatno posjetitelje vode u njihovo stanje zena.

Cascate del Mulino – Italija

Cascate del Mulino
© Tristan MIMET from Unsplash

Cascate del Mulino je toskanski slap termalnih izvora koji je vrlo popularan na Instagramu, iako se često miješa s luksuznim hotelom Terme di Saturnia i termalnim izvorima u susjedstvu. Dok su Terme di Saturnia mirna stanica, ne mogu nadmašiti plavu vodu u Cascate de Mulino, gdje je ulaz besplatan i otvoren 24 sata dnevno. Ovdje termalni mlaz vode prodire kroz prirodne vapnenačke bazene kako bi stvorio uzvišeni doživljaj, s temperaturama oko 99 stupnjeva Fahrenheita (oko 37 stupnjeva Celzijusa).

The Springs Resorts & Spa – Colorado

Pagosa Springs u Coloradu puno je više od prosječnog bijega na termalni izvor. Topla voda u ovom dijelu jugozapadnog Colorada dobiva se iz vodonosnika Mother Spring, koji je u Guinnessovoj knjizi rekorda certificiran kao najdublji vodonosnik na svijetu. The Springs Resort & Spa, koji ima najviše geotermalnih bazena s toplim izvorima u državi, najbolji je način za uživanje u ovom svjetski poznatom izvoru vode. Isprobajte jedan od 25 termalnih bazena s različitim temperaturama. Bazeni su otvoreni za javnost, a u njima se nalazi voda bogata mineralima koji promiču zdravu kožu i pomažu u liječenju bolnih mišića.

Yangpachen Hot Springs – Tibet

Prvo poznato geotermalno odredište Tibeta, Yangpachen Hot Springs, počiva na južnoj padini planine Nyenchen Tangula izvan Lhase. Planinski krajolik ovdje je još više zadivljujuć zbog sumaglice pare koja izvire iz prirodno zagrijane vode izvora. Dok dio vode u geotermalnom polju prelazi 150 stupnjeva Fahrenheita (oko 65 stupnjeva Celzijusa), Holy Medical Spring Resort nudi unutarnje i vanjske – i sigurne za javnost – bazene na nevjerojatnih 4.175 metara nadmorske visine.

Takaragawa Onsen – Japan

Šumski termalni izvori Takaragawa Onsen teku između snježnih vrhova nacionalnih parkova Joshin’etsukogen i Oze, sjeverno od Gunme. Nude opuštajući bijeg uz dramatični planinski krajolik. Ova četiri kupališta na otvorenom uz rijeku Takara teku u skladu s prirodom. Idilično kupalište i šumski ambijent koji mijenja boje s obzirom na godišnje doba posjetiteljima pružaju osjećaj kao da su uronili u raj. Sadržaji na licu mjesta uključuju hotel s 42 sobe i restoran, s hranom napravljenom od svježih namirnica s obližnjih planina.

Blue Lagoon – Island

Blue Lagoon na Islandu
© Frank Denney from Unsplash

Niti jedna lista “najboljih termalnih izvora na svijetu” nije potpuna bez voljene Plave lagune, islandskog svjetlucavog bisernog dragulja. Laguna, na samo 20 minuta od zračne luke Keflavik, savršena je islandska dobrodošlica. Geotermalna morska voda bogata mineralima savršen je način za opuštanje nakon dugog leta. Prepečene vode Plave lagune, od oko 99 do 102 stupnja Fahrenheita (od 37 do 38 stupnjeva Celzijusa), teku uz stijene obrasle mahovinom s pogledom na daleke planine koje su simbol ljepote Islanda. Posjetite vode, ostanite u toplicama na licu mjesta i ne propustite blatne maske za potpuno terapijsko iskustvo.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave