20 najzanimljivijih gradova u Španjolskoj

Autor članka:
Podijeli:

Šarena Španjolska jedna je od najtoplijih i najsunčanijih destinacija u Europi. Isto tako, radi se o jako velikoj zemlji pa ćete morati odabrati koja su vam mjesta i aktivnosti najzanimljiviji. Zato otkrijte popis od 20 najzanimljivijih gradova u Španjolskoj i odaberite svoju novu destinaciju.

Madrid

Gran Via u Madridu
© Florian Wehde from Unsplash

Posjet Španjolskoj može započeti s bilo kojim gradom jer svaki od njih ima zanimljive kutke, bogatu povijest, izvrsnu kuhinju i zanimljive suvenire. Međutim, popis započinjemo s glavnim gradom jer je Madrid grad kontrasta. Ima sve: vladine zgrade, kraljevske palače, velika zelena pluća u Parque del Retiro i Parque del Oeste te bezbrojne barove u kojima se noću pjeva i pleše flamenco.

Nevjerojatan broj trgovina, muzeja, restorana, kazališta, kafića, katoličkih crkava i stjenovitih uličica oduzet će vam dah. Madridska arhitektura prekrasna je u svakom kvartu, no posebno je zanimljiva u starim četvrtima, gdje lokalno stanovništvo živi u kućama izgrađenim u 19. stoljeću. Jednom kada otkrijete Madrid, toliko ćete ga zavoljeti da ćete mu se poželjeti vratiti.

Barcelona

Barcelona
© Logan Armstrong from Unsplash

Ovaj lučki grad na Mediteranu poznat je po građevinama Antonija Gaudija, La Rambli i botifarra kobasicama. Barcelona ima i izvrstan raspored kazališta, što joj daje prednost u odnosu na bilo koji drugi grad u Španjolskoj. Općenito, glavni grad Katalonije ima posebnu ulogu u kulturi jer su ovdje rođeni brojni španjolski pisci, dramatičari i umjetnici.

Krajolik Barcelone nije ravan te u gradu postoji mnogo vidikovaca s kojih možete uživati u veličanstvenom pogledu, poput planina Tibidabo ili Montjuic. Muzeji, parkovi, nedovršena Sagrada Familia i gotovo sve fasade u Gotičkoj četvrti čine jedinstveni šarm ovog grada. Domaće bijelo vino i svježe kamenice u kojima možete uživati na osunčanim terasama čak i u veljači, pozivaju vas da se u ovaj predivni grad iznova vraćate.

Sevilla

Žena pleše flamenco u Sevilli
© JP Files from Unsplash

Neki smatraju da je Sevilla najljepši grad u Španjolskoj nakon Madrida – i to ne bez razloga. Ljepota je subjektivan pojam, ali se povijesna vrijednost Seville ne može poreći. Mjesto su osnovali Feničani prije 5000 godina. Ima se što i vidjeti: uske ulice, dvorišta popločana mramorom, palače u maurskom stilu, ali i siromašne četvrti.

Španjolsku kao cjelinu ne možemo zamisliti bez dvije stvari koje su rođene u Sevilli. Jedan je flamenco, vatreni narodni ples koji je izronio iz skučenih ulica četvrti Triana. Drugi su tapasi, zalogaji koji su karakteristični za posluživanje u barovima, a često su prilično obilni. Hrana je tjelesna i duhovna. Osvježenje u seviljskom stilu je Tinto de Verano, koktel na bazi vina s limunovim sokom.

Valencia

Valencia
© Jonny James from Unsplash

Valenciju jednostavno morate posjetiti, makar samo da biste saznali zašto su je Mauri nazivali rajem na zemlji, a za to postoji više razloga. Za početak, klima i more. Ovdje sama priroda djeluje živahno, s prekrasnim nasadima naranči i mekim bijelim pijeskom na plažama. Također, more je u Valenciji savršeno za ronjenje: fauna vulkanskih otoka Columbretas je iznenađujuće bogata.

Također, u Valenciji su kulturne aktivnosti i shopping važan dio svakog putovanja, ali ne i tijekom sieste. Od 14 do 17 sati traje odmor i teško da će išta biti otvoreno. Zato odaberite pravo vrijeme za kupnju poznatog valencijskog porculana, likera od riže ili čokoladom prelivenih kriški naranče. Još jeda poklon svijetu iz Valencije je paella. Ovo domaće jelo svakako kušajte u njegovoj povijesnoj domovini.

San Sebastian – Donostia

San Sebastian
© ultrash ricco from Unsplash

Ovaj gradić u Baskiji na obali Biskajskog zaljeva zanimljiv je jer ima vlastitu međunarodnu zračnu luku. Ovdje su španjolski kraljevi voljeli ljetovati, a od 1953. je ovo ljetovalište domaćin godišnjeg međunarodnog filmskog festivala. Na lokalnom baskijskom jeziku San Sebastian se zove Donostia i pravi je arhitektonski, kulturni i gastronomski biser španjolskog sjeveroistoka.

Preporučujemo da se izgubite u labirintu uskih ulica u četvrti Gros u potrazi za dobrom večerom ili pintxosom (baskijski tapas) te živahnim noćnim životom. Ako se želite sunčati na plaži, a ne samo šetati bujnom šetnicom, tu su dvije veličanstvene plaže La Concha i Ondarreta – na samom rubu grada koje vas mame da se opustite na pijesku i u najčišćem moru.

Las Palmas de Gran Canaria

Katedrala svete Ane u Las Palmasu
© Reiseuhu from Unsplash

Možda nećete vjerovati, ali glavni grad kanarskog arhipelaga ima bujan noćni život, kao i bujnu kulturnu scenu. Međutim, jedna od glavnih atrakcija putovanja u Las Palmas je lokalna gastronomija koja se dramatično razlikuje od mediteranskog kopna, a nije ju teško pronaći. Postoji mnoštvo kafića i noćnih klubova oko velike plaže Las Canteras, a uz obalu se nalazi puno restorana.

Pješčana plaža proteže se u polukrugu od poluotoka La Isleta do koncertne dvorane koja nosi ime lokalnog tenora Alfreda Krausa. Veličanstveni park Doramas dom je Muzeja Nestor de la Torre i autentičnog kanarskog dvorišta Pueblo Canario s restoranom Bodegón. Za shopping je najbolje prošetati se prekrasno očuvanom četvrti Triana. Nemojte propustiti posjetiti ni Kolumbovu kolibu gdje je slavni putnik navodno proveo noć na putu za Ameriku.

Cuenca

Viseće kuće u Cuenci
© Celio Pires from Unsplash

Grad Cuenca poznat je po svojim visećim kućama. Danas je ovih kuća, koje vise točno iznad rijeke Huécar, malo. Tri od njih su predane Muzeju apstraktne umjetnosti i otvorene su za javnost. Te su kuće s izbočenim drvenim balkonima bile predmet divljenja još u 16. stoljeću. Nizozemski slikari, poput Antona van den Wyngaerdea, prikazivali su ih na svojim djelima.

Ove su kuće od 1996. godine dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, zajedno s lokalnom gotičkom katedralom i drevnim zidom tvrđave. U Cuenci ima puno crkava, ali najzanimljivija je sudbina drevnog dominikanskog samostana svetog Pavla (Convento de San Pablo), koji stoji točno nasuprot visećih kuća. Hotel Parador de Cuenca ovdje je od 1996. godine, a ovdje možete odsjesti kako biste dodatno uživali u jedinstvenoj, povijesnoj atmosferi Cuence.

Alcalá de Henares

Ulica u Alcala de Henares
© Victoria Poveda from Unsplash

Cervantesova kuća i drevno sveučilište daju čar ovom malom gradu koji se nalazi samo 45 minuta od Madrida. Dramatičar i pisac Miguel Cervantes vjerojatno je najpoznatija osoba rođena u Alcali de Henares.

Njegov dom, dvokatnica s klasičnom četvrtastom terasom i zdencem, sada je kuća-muzej u kojoj su izloženi predmeti za svakodnevnu upotrebu iz 16. i 17. stoljeća. Sljedeća vrata vode do antičke bolnice de Antezana, gdje je, prema legendi, Cervantesov otac prakticirao medicinu.

Plaza de Cervantes, nadbiskupska palača, crkve, parkovi, nedjeljna tržnica na trgu i šetnja 800 godina starom ulicom Calle Mayor učinit će vaš posjet ovom gradu nezaboravnim.

Segovia

Pogled na Segoviju
© Edu González from Unsplash

Segovia je smještena u brdima i krase ju vijugave ulice sa starim kućama boje pijeska. Na ušću dviju rijeka prije gotovo tisuću godina izgrađena je tvrđava Alcázar, koja pomalo liči na Disneyjev dvorac. Ova je palača bila omiljeno mjesto za odmor Fernanda Aragonskog i Isabelle Kastiljske, koji su ujedinili neovisna kraljevstva regije u jednu državu.

Nemoguće je ne primijetiti kilometarski kameni akvadukt na trgu Plaza Azoguejo. Star je dvije tisuće godina, a legenda kaže da je izgrađen u samo jednoj noći. Predsjednici i kraljevi koji su u posjeti Španjolskoj pozvani su u restoran Mesón de Cándido u podnožju akvadukta. Ovdje se preporučuje probati najbolji pečeni odojak u Segoviji.

U slučaju da ste ljubitelj španjolske poezije, treba spomenuti kako se u Segoviji nalazi kuća-muzej Antonio Machado.

Toledo

Toledo
© Fabrizio Montanari from Unsplash

Gotovo svaki grad koji smo spomenuli nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, u cijelosti ili djelomično, a ni Toledo nije iznimka. Ovdje se isprepliću kulture triju naroda – kršćana, sefardskih Židova i muslimana – koji stoljećima mirno koegzistiraju na ovom malom prostoru. Dokaz tog suživota može se vidjeti u starim katoličkim crkvama, sinagogama i ostacima džamije sagrađene prije više od tisuću godina.

U Toledu ima dosta trgovina specijaliziranih za prodaju toledskih bodeža, ali i oklopa te drugih predmeta koji su pratili život pravog viteza. Alcázar iz Toleda, Muzej El Greco, zidine dvorca, muzeji triju kultura, kule, samostani, kameni mostovi preko rijeke – sve će vam to pomoći doživjeti prošlost ovog grada.

Burgos

Katedrala u Burgosu
© Jordi Vich Navarro from Unsplash

Između Burgosa i Leona dugo traje žustra rasprava oko toga koji grad ima najljepšu katedralu. Najbolje je da posjetite svaku i uvjerite se sami. Obje katedrale savršeno odražavaju stil svog vremena, ali su spomenici različitih razdoblja, pa je teško napraviti bilo kakvu usporedbu.

Burgos ima veliku prednost u odnosu na bilo koji drugi španjolski grad: to je rodno mjesto velikog Cida, Rodriga Diaza de Vivara, koji je svoj život posvetio Reconquisti. El Cid Campeador postao je poznat ne samo po holivudskom blockbusteru iz 1961. godine, već je njegova priča bila poznata i puno ranije iz pjesme iz ranog 13. stoljeća – Pjesma moga Cida.

I konjanički spomenik Cidu i njegova grobnica u katedrali mjesto su hodočašća u Burgosu. Nakon posjete svetištu na trgu pokraj katedrale, svratite u bilo koji restoran na lokalnu morcilla kobasicu, poznatu u cijeloj zemlji.

Santander

Poluotok Palacio de la Magdalena
© Willian Justen de Vasconcellos from Unsplash

Slani morski miris Biskajskog zaljeva prožima ovaj sjeverni španjolski grad. Santander je dugo uspijevao zahvaljujući kolonijalnom poslovanju, ali od sredine 19. stoljeća je ovaj grad postao jedno od najprestižnijih ljetovališta u zemlji. Po ljepoti i eleganciji lako parira San Sebastianu. Oduvijek se smatralo da će najbogatiji Španjolci, uključujući i kralja, posjedovati ljetne rezidencije u jednom ili čak oba ova grada.

Zračna luka sada obavlja i međunarodne letove, a postoje brodske veze s Plymouthom i Portsmouthom, pa je ovo popularna destinacija za britanske turiste. Posjetitelje privlače ne samo arhitektura i kuhinja, koja uključuje svježu ribu i plodove mora, već i plaže, El Sardinero ili poluotok Magdalena.

Bilbao

Muzej suvremene umjetnosti Guggenheim de BIlbao
© Jorge Fernández Salas from Unsplash

Izgrađen u 13. stoljeću, ovaj lučki grad danas je središte pokrajine Biskaja u Baskiji. To je prava kulturna prijestolnica sjeverne Španjolske. U gradu ima mnogo muzeja, izložbi i festivala. Cvjetni Psić na ulazu u Muzej suvremene umjetnosti Guggenheim de Bilbao svjetski je poznat. Tu je još i zanimljiv Muzej Baskije te raskošni Muzej likovnih umjetnosti.

Vrhunac kulturne scene Bilbaa je Aste Nagusia, kada tijekom devet dana u kolovozu ured gradonačelnika organizira zanimljiv prikaz kulturnih aktivnosti. Posljednjeg dana festivala spaljuju se divovske lutke, baš kao na karnevalu Mardi Gras.

Zaragoza

Bazilika svetog Pilara u Zaragozi
© David Vives from Unsplash

Drevna prijestolnica Kraljevstva Aragon i danas je veličanstvena i bogata. Imao je svoje moderniste koji su gradili nevjerojatne kuće usporedive s Gaudijevima u Barceloni. La Casa de los Azulejos je jedna od upečatljivih i neobičnih zgrada s izvrsnim mozaicima.

Najveći događaj u gradu je proslava u čast svetog Pilara, zaštitnika grada, koja se svake godine održava 12. listopada te glavni trgovi i ulice budu prepuni ljudi.

U centru grada nalaze se ruševine rimskog kazališta, što i ne čudi ako se uzme u obzir da je grad osnovao rimski car Oktavijan August. Također, Zaragoza je našla svoje mjesto u modernom međunarodnom poslovanju. Ovdje je 2008. godine održan Expo Zaragoza.

Santiago de Compostela

Katedrala u Santiago de Composteli
© rafael furtado from Unsplash

Do katedrale u ovom drevnom gradu vodi Put svetog Jakova (El Camino de Santiago), put do relikvija apostola. U svako doba godine hodočasnici hodaju ovom stazom. Često u ruksaku, na štapu ili šeširu imaju jakobovu kapicu, simbol sveca.

Popularna u srednjem vijeku, hodočasnička ruta postala je od velike važnosti za svjetski turizam i bila je prva pješačka ruta dodana na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Danas brojni planinari dijele stotine ili tisuće kilometara na dionice kako bi ih prohodali tijekom svog odmora.

Vjerska i turistička atmosfera u Santiago de Composteli uglavnom je usredotočena oko katedrale. Inače se ne razlikuje puno od ostalih galicijskih gradova, s antičkim spomenicima, muzejima, parkovima i izvrsnom kuhinjom na svakom koraku.

Merida

Rimsko kazalište u Meridi
© Jordi Vich Navarroa from Unsplash

Meridu su osnovali Rimljani 25. godine prije Krista. Danas je to mali grad, ali je u rimsko doba bio glavni grad provincije Lusitanije, koja je obuhvaćala cijeli zapadni dio Pirinejskog poluotoka. Merida je sačuvala i svoje rimsko ime (Emerita Augusta) i rimsko kazalište koje se i danas koristi za tu namjenu – ovdje se svake godine održava veliki festival klasičnog kazališta (El Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida).

Turiste privlače i ostaci rimskog naselja s akvaduktom, cirkusom, mostom, Dijaninim hramom i Trajanovim slavolukom (El conjunto arqueológico de Mérida), pod zaštitom UNESCO-a. Rimska prošlost Meride vidljiva je i u brojnim artefaktima iz tog doba, koje redovito pronalaze lokalni farmeri dok obrađuju polja.

Granada

La Alhambra u Granadi
© Willian Justen de Vasconcellos from Unsplash

Andaluzijski grad Granada poznat je po muzejskom kompleksu La Alhambra i njegovim vrtovima koji nadvisuju moderne zgrade grada. Ovaj muzej pod zaštitom UNESCO-a vrlo je zanimljiv za razgledavanje i to ne samo iznutra, već i izvana, zahvaljujući jedinstvenom zidu tvrđave. Šetnja dvorcem ne traje dugo i daje dojam o nepristupačnosti dvorca.

Grad je dugo bio dio muslimanskog kraljevstva Nazarí, sve dok ga katolički kraljevi Fernando i Isabella nisu vratili tijekom Reconquiste. Vrijedi posjetiti i renesansnu katedralu te Kraljevsku kapelu. Preporučuje se i posjet području La Alpujarra, nedaleko Granade, gdje vas čekaju slikovita bijela sela na obroncima Sierra Nevade. Putujete li zimi, ne zaboravite skije jer su ovdje staze izvrsne.

Córdoba

Cordoba
© Saad Chaudhry from Unsplash

Grad triju kultura, koji su u 2. stoljeću prije Krista osnovali Rimljani, neprestano privlači turiste iz cijelog svijeta, a fotografije tamošnje džamije (koja je sada katedrala) zauzimaju počasno mjesto na stranicama španjolskih povijesnih knjiga. Ovdje je najbolje doći u proljeće kada cvjetaju stabla naranči.

Posjet Córdobi započnite već spomenutom katedralom koja je sačuvala svoju izvornu strukturu i brojne dekorativne elemente nekadašnje džamije. Zatim ne zaboravite posjetiti rimski most, kazalište i hram, kao i drevnu sefardsku četvrt La Judería okruženu zidinama.

Figueres

Figueres
© Puck van Dijck from Unsplash

Ovaj mali katalonski grad poznat je u cijelom svijetu po svom izuzetnom kazalištu-muzeju Salvadora Dalija. Sam grad, koji je osnovan puno prije Rimljana, mijenjao je vlasnika mnogo puta prije nego je pao u ruke Vizigota. Figueres je sačuvao neke od zgrada iz tog doba. Najvažniji spomenik vizigotske arhitekture je kula Gorgol (Galatea) koju je Dalí pretvorio u zgradu muzeja.

I sam Dalí je rođen u ovom gradu, a danas jedan od trgova nosi ime umjetnika i njegove supruge Elene Diakonove, koja je u povijest ušla kao Gala (Plaça Gala i Salvador Dalí). Postoje i druge atrakcije u Figueresu, ali većinu španjolskih i stranih turista privlači zbirka umjetničkih predmeta u ovom nadrealističkom labirintu.

Salamanca

Katedrala u Salamaci
© Mayte Garcia Llorente from Unsplash

Antičko naselje ovdje je osnovano još u željeznom dobu, a sada je preraslo u sveučilišni grad mladenačke atmosfere. To sveučilište je najstarije u Španjolskoj, a prima studente od 1218. godine. Tijekom svoje povijesti duge 2700 godina, Salamanca je vidjela puno osvajača, no posljednjih 500 godina ovdje vlada pravi kastiljski duh.

Hramovi, samostan i svjetovne građevine koje su projektirali istaknuti španjolski arhitekti zaštićeni su od strane države i UNESCO-a. Među njima je i poznata La Casa de las Conchas.

Na glavnom trgu Salamance (Plaza Mayor), isti mladi ljudi koji pohađaju sveučilište hodaju od bara do bara u potrazi za besplatnim grickalicama. Ovdje možete jesti bez da naručite išta osim pića jer će ono doći zajedno s izdašnim tapasima, puno većim od madridskih poslastica.


Autor naslovne fotografije: © Anna Kurasova from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave