3 Zinnen je skijalište za pamćenje

Autor članka:
Podijeli:

3 Zinnen je skijalište u koje se rado vraćamo.


Ime zahvaljuje stijenama 3 Zinnen. Možda, najljepše stijene u Dolomitima koje se vide s vrha Helma prema jugu. Tre Cime di Lavaredo oštro paraju nebo iznad obližnjeg jezera Misurina su simbol ovog dijela Južnog Tirola. Promjena imena ne dolazi slučajno. Naime nakon investiranja u nove žičare i staze te povezivanje dva brda Mt. Elmo i Croda Rossa u planu je daljnje širenje. Sadašnjih 115 km staza će se povećati na 160 izgradnjom žičara prema Austriji i skijalištu Thurnthaler. za sada su planovi na čekanju, no to se može promijeniti.

 

Znamo li da su Dolomiti pod zaštitom UNESCA slobodno možemo ustvrditi da su među najljepšim regijama u Alpama.

Sexten ili bolje rečeno 3 Zinnen je skijalište superlativa i dobra alternativa svima koji jure prema Kronplatzu. Kada je riječ o oba skijališta valja napomenuti da su spojena modernim skijaškim vlakom koji vozi od gondole Helm do gondole Percha. Za 45 minuta se lako pređe s brda na brdo. Ako imate Superski Dolomiti skijašku kartu koja vrijedi na oba skijališta izlet je odlična ideja.

učitelji skijanja

Učiteljima skijanja je skijalište 3 Zinnen dobro poznato. Možda ne pod tim imenom jer ga znamo pod Sexten. Tu rado dolazimo već dvadesetak godina na jedan od najboljih skijaških vikenda u sezoni. Svakog drugog vikenda u prosincu u Sexten dođe po nekoliko stotina, kažu da je ove sezone bilo više od 500, skijaša iz Hrvatske. Primorci, Istrani, Slavonci, Zagrepčani te pokoji Dalmatinac se okupljaju oko državnog seminara za potvrđivanje licenci koje organiziraju Dag Modrić i Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja HZUTS. Powered by Elan

Mjesta oko planine Helm

Vierschach/Versciaco

3 Zinnen   

Dolazite li iz pravca Austrije, ovo je prvo mjesto uz cestu iza granice, Ubrzano se razvija u turističkom smislu i svake godine se vide novi hoteli. Posebna je pogodnost zgrada Punka. U njoj se nalaze blagajna za ski karte, najam opreme, kafić i javni prostori s foteljama. Na vrhu je dobar restoran. Iz zgrade vodi most preko ceste do stanice vlaka. Pored je donja stanica gondole koja vodi u središte skijališta te veliko parkiralište.

Inichen/San Candido

Najveće i najljepše mjesto u ovom dijelu Južnog Tirola je administrativno središ

te doline Pustertal. Nekad pogranično mjesto s velikim ranžirnim kolodvorom ubrzano mijenja svoje lice te postaje nezaobilazno turističko središte. Za skijaše postoji odlično malo skijalište Haunold/Baranci. Na vrhu se nalazi dobar Rifugio Gigante u kojem smo jeli odlične paste i Bečki odrezak.

Svakog vikenda je skijanje pod reflektorima do 22 sata. Za lpkalce je to večernji izlazak. Odlična gostiona na vrhu je puna mladih ljudi.

S tog mjesta kreće staza za sanjkanje u dužini dva kilometra do mjesta. Pješačka zona u središtu je omeđena crkvama. U njoj se nalaze dućani i restorani.

Inichen

Poseban doživljaj smo imali posjetivši Botanic Wachtler – Bar, Bistro & Shop. U lokalu se na nekoliko razina nalazi vinoteka, odličan bistro i idealan bar za ispijanje Aperola. No to nije sve. u podrumu je ulaz u spektakularni muzej DoloMythos. Vlasnik Michael Wachtler je lokalni Indiana Jones zaslužan za mnoga otkrića fosilnih ostataka u Dolomitima. Naučili smo da je ovaj kraj prije tri stotine milijuna godina bio koraljni greben te je stoga bogat fosilima. Michael je pronašao žilu s dvadesetak kilograma zlata. Sve je to izloženo u njegovom podzemnom muzeju iznad kojeg se nalazi i njegova vila te veliki dućan sa suvenirima.

3 Zinnen

Odsjeli smo u finom Sporthotelu Tyrol. Nije blizu žičare, ali na zahtjev hotelski kombi vozi goste do skijališta, a u blizini je stanica besplatnog ski busa. Hotel je vrlo udoban, ima dobar bazen i spa centar, vrlo bogati doručak i mogućnost večera.

Sexten/Sesto

Moos

Poznato skijaško mjesto se nalazi u središtu regije 3 Zinnen. Tu skijam već dvadesetak godina i uvijek se rado vračam. Nova gondola puštena u promet u prosincu 2021. je zamijenila staru te se sad brže i udobnije dolazi na vrh Helma.

Moji favoriti su Hotel Waldheim u kojem često boravim jer je najbliži gondoli. Nešto dalje he luksuzni Hotel Monika poznat po odličnoj hrani i raskošnom SPA i Wellnessu. Pored gondole je veliki dućan sa sportskom opremom i iznajmljivanjem skija.

Moos/Moso

Posljednje mjesto u dolini nakon kojeg se cesta penje prema prijevoju Kreuzberg i dalje prema Sappadi. Pored odličnog hotela Bad Moos Dolomites se ulazi u gondolu kojom se uključuje u sistem žičara. Na vrhu Croda Rossa se već godinama nalaze ogromni snjegovići koji su omiljeno mjesto za fotkanje te živi sobovi u ograđenom prostoru pored žičare. Jedna od staza Holzriese je najstrmija u Dolomitima. Nagib je 70% te iako je duga svega 800 metara na nju mogu samo najbolji skijaši. Ako znamo da su crvene staze do nagiba 40% onda nam je jasno koliko je strma. I zaleđena. Druge staze su plave i crvene što znači odlične za obiteljsko skijanje.

 

Baita Pollaio je jedno od najljepših mjesta za pautu i ruča. Nalazi se između žičara 3 Zinnen i Signaue. Rebrica i druge vrste pečenja su za svaku preporuku.

Moje subjektivno mišljenje je da su 3 Zinnen odlično skijalište na kojem nema gužve, a u ponudi je sve što nam treba. Dobri i raznoliki hoteli, restorani, poneki bar te kulturni sadržaji u Innichenu. U dolini je Njemački prvi jezik, no govori se Talijanski i Engleski.

 

Travel Advisor – skijanje

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave