5 destinacija za idealan odmor daleko od mora

Autor članka:
Podijeli:

Gdje pobjeći od vrućina ? Dosta vam je pretrpanih plaža, komaraca i nauljenih tjelesina koja cvrče na suncu poput odojaka. 5 destinacija za idealan odmor daleko od mora.

Ako je tako onda ste baš kao i ja poželjeli otići u brda. U prirodu, mir i tišinu, gledati veličanstvene vrhunce, okupati se u planinskim jezerima i aktivno provesti svoj zasluženi odmor.
5 mjesta za idealan odmor daleko od mora:

1) Nacionalni park Triglav – Najviši vrh na ovim prostorima Triglav sa svojih impozantnih 2864 metra je doživljaj sam po sebi. Nije nužno popeti se na vrh na kojem se nalazi toliko puta fotografiran Aljažev stup. Nekih 350 m niže se nalazi Kredarica koja je najveći planinarski dom u Sloveniji. U blizini se nalazi i kapelica Naše Gospe od snijega. Par metara dalje je špilja Ivačić. Kredarica je otvorena od kraja lipnja do rujna. Još niže smjestio se planinarski dom Planika na 2401 m. Nalazi se s južne strane i također je otvoren u ljetnoj sezoni. Glavna aktivnost je planinarenje i alpinizam. Pješačenjem se prolazi kroz dramatičan krajolik. Gornji dijelovi staza prema vrhu Triglava nisu za svakoga. Treba doći u dobroj kondiciji i s dobrom opremom.

5 destinacija za idealan odmor daleko od mora

2) Alta Badia, ItalijaDolina vrhunske gastronomije, spektakularnih vizura i bogate sportske ponude je možda i najbolji izbor ovog našeg popisa. Volite li vožnju biciklom ovo je prava destinacije. Bez obzira da li se radi o mountain bike, trkaćem ili onom na struju od svibnja do listopada u Alta Badiji se nudi široka lepeza brdskih staza, cesta koje vode preko prijevoja, žičara kojima se može prevesti na vrh brda i super atraktivnih spustova. Osim bicikliranja pješačenje je za sve. Iz sela Corvara, La Villa, San Cassiano i drugih ima puteva i žičara kojima se stiže na brda. U kombinacija is vrhunskom gastronomijom odličnih restorana (čak tri ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama) i lijepim hotelima s bazenima, Alta Badia je melem za dušu i tijelo.

5 destinacija za idealan odmor daleko od mora

3) Lienz, Austrija – gradić u srcu Istočnog Tirola je odlično mjesto iz kojeg se može odlaziti na izlete u ovu regiju. Sam gradić je vrlo lijepo uređen i nudi veliki izbor smještaja od luksuznih hotela do apartmana za obitelji. Do sat vremena vožnje su udaljeni vrhovi poput najvišeg austrijskog Grossglocknera, ledenjaka Moelltal, predivnih sela poput St.Jakoba, Heiligenbluta, bazena u okolici samog Lienza i da ne nabrajamo dalje sve mogućnosti, dođite i uvjerite se sami. Lienz je glavni grad ove pokrajine. Nalazi se na 670 m visine pa je ljeti klima vrlo ugodna. Ima nekoliko zanimljivih muzeja i dvoraca u kojima se ljeti održavaju koncerti. Posebna atrakcija je spuštanje s Alpine coaster koji radi čitave godine.

5 destinacija za idealan odmor daleko od mora

4) Dachstein – ledenjak u Štajerskoj. Svega dva i nešto sitno sata vožnje udaljen od Graza nalazi se impresivan planinski lanac kojim dominira ovaj ledenjak. Do vrh se dolazi gondolom iz doline. Glavna atrakcija je Dachstein Skywalk za one hrabre koji se ne boje visine – viseći most i stepenice u nepoznato. Na prirodnom snijegu se može čak i skijati, iako samo rano u jutro, no to i nije najvažniji motiv dolaska. Pogled koji se pruža na „pola“ Austrije je nezaboravan i jedinstven. U podnožju se može boraviti u nekom od brojnih sela. Schladming je najveće mjesto bogato ponudom smještaja te raznih aktivnosti. Ramsau, Schildehen, Rohrmoos, Filzmoos i druga pružaju autentični ugođaj planinskih sela te se u svakom od njih može pronaći sve što treba za ugodan boravak.

5 destinacija za idealan odmor daleko od mora

5) Vlašić – Priroda i zelenilo bosanskohercegovačke planine Vlašić svakodnevno privlače mnogobrojne turiste. Ponekad ljetni dani podsjećaju na zimske kad se govori o posjećenosti. Da biste došli do Vlašića, prvo morate proći kroz Travnik, grad u dolini rijeke Lašve. Travnički nacionalni spomenik je tzv. Plava voda koja se uz potok Hendek ulijeva u rijeku Lašvu. Plava voda je poznata po maloj kafani Lutvinoj kahvi u kojoj kafu dobijete na tradicionalnom servisu. Pored ćevapa ono što nam nudi planina je čuveni Vlašićki ili Travnički ovčji sir. Moje viđenje Vlašića, iz perspektive amatera, je jako pozitivno. Pri samom dolasku na planinsko tlo, može se primijetiti razvijenost seoskog turizma. Visoka, ali pitoma planina Vlašić nudi osim prirodnih ljepota i mali zoološki vrt. Vrhovi Paljenik i Galica, padine, izvori, vodopad Ugrić učinili su Vlašić neodoljivim pa mu se planinari, biciklisti i skijaši stalno vraćaju (by Marina Đuranović).

5 destinacija za idealan odmor daleko od mora

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Srednja Dalmacija: Pet predivnih mjesta za odmor pun fjake

Zašto ne treba ići na godišnji odmor ?

15 razloga zbog kojih je dobro putovati

Nove objave