Travel AdvisorTravel Advisor

Srednja Dalmacija: Pet predivnih mjesta za odmor pun fjake

Splitsko-dalmatinska županija obiluje atrakcijama, nastalim kao posljedica burne prošlosti, ali i predivne prirode. Na tom se području nalazi lanac planina, među kojima je i Biokovo, jedna od najviših planina u Hrvatskoj. Ona dijeli kontinentalna obilježja Dalmatinske zagore od mediteranskog ugođaja plaža.

Ipak, među pet najatraktivnijih prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti Splitsko-dalmatinske županije, koji su postali turistički proizvodi, izdvajaju se Dioklecijanova palača u Splitu, antička Salona u Solinu, plaža Zlatni rat u Bolu na otoku Braču, Paklinski otoci pored Hvara i Modra špilja na otočiću Biševu nedaleko Komiže na otoku Visu. Top 5 mjesta u Srednjoj Dalmaciji koja morate posjetiti

Top 5 mjesta u Srednjoj Dalmaciji

Split – Dioklecijanova palača

U srcu Splita nalazi se Dioklecijanova palača, jedna od najbolje očuvanih rimskih građevina u svijetu. Nekadašnja careva palača sagrađena je kao spoj luksuzne vile i rimskog vojničkog logora, podijeljenog na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Ta pravokutna građevina imala je četiri kule na kutovima, po četiri manje kule na zidovima i vrata na svakoj strani. Tijekom stoljeća, Dioklecijanova palača je obnovljena, a u njenim podrumima danas se održavaju razne kulturne manifestacije. Iako se današnji izgled palače razlikuje od onog prvobitnog, njeni obrisi su i dalje vidljivi te je stoga jedna od najzanimljivijih takvih građevina na svijetu.

Top 5 mjesta u Srednjoj Dalmaciji

Solin – antička Salona

U današnjem Solinu, na samo šest kilometara od Splita nalaze se ostaci antičkog grada Salone. Bila je to metropola rimske provincije Dalmacije. U prvo vrijeme, Salona je bila obalno uporište i luka ilirskih Delmata. Danas to arheološko nalazište privlači posjetitelje, a posebno ostaci njene nekadašnje arene i amfiteatra te palače i termi.

Top 5 mjesta u Srednjoj Dalmaciji

Bol – Zlatni rat

Jedna od najljepših plaža na svijetu je Zlatni rat, plaža u Bolu na otoku Braču. Rt Zlatnog rata izdužen je i proteže se 400 metara u more, a nastao je naslagivanjem kamenčića s Vidove gore koja je najviši vrh na jadranskim otocima. Zanimljivo je da se ovisno o valovima i morskim strujama vrh Zlatnog rata stalno mijenja, pa se nerijetko dogodi da se plaža tijekom vašeg sunčanja okrene na drugu stranu.

Top 5 mjesta u Srednjoj Dalmaciji

Hvar – Paklinski otoci

Ispred grada Hvara nalazi se skupina dvadesetak otočića i hridina  – Paklinski otoci. Stanovnici Hvara nazivaju ih još i Hvarskim škojima.  Još uvijek ih nije dotaknula suvremena turistička promjena pa je priroda na njima netaknuta. Taj predivni arhipelag pravo je mjesto za ronioce jer se u njegovom podmorju nalaze razne vrste riba, školjaka i ostalih morskih organizama. Jerolim, Stipanska, Ždrilca, Vlaka i Palmižana su popularna turistička izletišta na Paklinskim otocima.

Jerolim – naziv je dobio po nestaloj crkvici potkraj 15. stoljeća. Tamo se nalazi poznato i tradicionalno hvarsko naturističko kupalište.

Stipanska – i tamo je dio namijenjen naturistima, opremljen tuševima i restoranom.

Ždrilca – šumovita uvala na Paklinskim otocima sa šljunčanim žalima i skrovitim mjestima za opušteno uživanje u moru i suncu.

Vlaka – naselje s crkvicom posvećenom Sv. Klementu je tradicionalno izletište Hvarana na Paklinskim otocima.

Palmižana – najpoznatije hvarsko izletište s nautičkom marinom zanimljivo posebice nautičarima.

Top 5 mjesta u Srednjoj Dalmaciji

Biševo – Modra špilja

Na istočnoj strani otoka Biševa, nedaleko od mjesta Komiže nalazi se prirodni fenomen Modra špilja. Kroz umjetno produbljen mali otvor može ući brod na vesla, pa tako turisti mogu razgledati tu predivnu špilju. Drugi otvor se nalazi ispod površine mora i kroz njega u špilju prodire sunčeva svjetlost koja se reflektira od dna te se odražava na špilju. Tako ona dobiva modru boju, dok sve što se nalazi u morskoj vodi u špilji dobiva srebrnu broju.

izvor: hotspots.net.hr

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Dubrovnik – što, gdje i kako?

Šibenik je novi turistički hit

The Yacht Week Croatia – možda najbolji način ljetovanja na Jadranu

Previous articleCliffs of Moher i plaža Lahinch
Next articleŠkotska – zemlja planina, jezera, surovih vremenskih uvjeta i nerazumljivih Škota u suknjama