Travel AdvisorTravel Advisor

5 najboljih plaža Europe

5 najboljih plaža Europe 

Mnogi su jedva dočekali ljeto, skinuli višak krpica i počeli tražiti mjesto na plaži. Lipanj je idealan za odlazak na plažu. Nije prevruće i još nema gužvi. Ne treba se boriti za mjesto pod suncem i buditi se u zoru kako bi ostavili stari ručnik na plaži. Srećom na većini europskih plaža to nije uobičajena pojava, pogotovo ne u lipnju.

Playa de la Concha, San Sebastian, Španjolska

Photo by Kylie Paz on Unsplash

Za mnoge najljepša gradska plaža Europe. Nalazi se u Baskiji na sjeveru Španjolske na Atlantiku. More nikad nije toplo poput onog u Mediteranu, no turisti se brčkaju u valovima baš kao da je. Oko grada postoji više plaža no la Concha je broj jedan. Ime je dobila po školjci koja opisuje oblik zaljeva. Plaža je pješčana i velika, duga je 1350 m, široka u prosjeku 40 m (ovisi o plimi). Okružena je brdima koja ju štite od vjetra pa je pogled s plaže fantastičan.

Zlatni rat, Bol na Braču


Za Zlatni rat bi slobodno mogli reći da je jedinstven i to ne samo u Hrvatskoj. Sigurno je jedno od najslikanijih mjesta na Jadranu. Svojim promjenjivim oblikom, slikana iz zraka, plaža je sama po sebi dovoljan mamac za turiste. Pod utjecajem plima i vjetrova mijenja oblik. Fini šljunak ugodan je za hodanje i ležanje. Plaža je poznata po sportskim aktivnostima vezanim uz vjetar pa je wind i kite surferi obožavaju. Kažu da je lipanj među najboljim mjesecima što se tiče vjetra. Plaža je udaljena 2 km od Bola. Ljeti voze brodići do plaže.

Elafonisi, Kreta


Prema mnogima Elafonisi je najljepša plaža u Grčkoj. Pošto nismo vidjeli sve zašto tome ne bi vjerovali. Oko plaže nema neke velike ponude, svega nekoliko malih hotela. Više je u obližnjem selu Chrisoskalitissa. Većina kupača dolazi iz Chanie (76 km). Nalazi se na jugozapadnom vrhu Krete. U lipnju ovdje nema gužvi, more je toplo te je za kupanje i sunčanje idealna plaža, možda i najbolji izbor od Europskih plaža u lipnju. Plaža je plitka i pješčana. Bijeli pijesak roza preljeva i tirkizno more podsjeća na Karibe. Na kraju lagune je otok do kojeg se može pješke jer vrlo plitko. Ovdje obitavaju neke vrste morskih kornjača.

San Vito Lo Capo, Sicilija

Photo by Luiz Cent on Unsplash

Mali gradić niskih bijelih katnica, tirkizno more i predivan zaljev. Tako izgleda zaljev iz brda na kojem se smjestilo Erice. Legendarno mjesto na kojem se Odisej sukobio s jednookim Kiklopom. Zaljev oblika polumjeseca je omiljeno mjesto svih ljubitelja prženja na suncu koje je ovdje vrlo jako. More je već ada toplo i idealno za kupanje. Direktni letovi za Trapani vas mogu brzo dovest do Sicilije. U mjestu ima velik izbor jeftinog smještaja i par hotelčića. Turisti na kružnim turama po Siciliji nikad ne posjete ili ostanu u San Vitu jer nije uz glavne ceste. Ovdje se jede kus kus jer Tunis je vrlo blizu preko mora.

Es Trenc, Mallorca


Playa Es Trenc je jedna od najpoznatijih plaža na ovom lijepom španjolskom otoku. Duga je više od dva i pol kilometara. Nije dio ni jednog hotelskog naselja pa je još uvijek onako divlje privlačna. Na nekim dijelovima su ležaljke i suncobrani za najam, nekoliko barova i restorana, dok su udaljeni dijelovi mirni i prazni. Dio plaže su okupirali nudisti koji se često miješaju s onim konzervativnijim kupačima pa zna biti zanimljivih pogleda. Dobra je za wind surfing.

5 najboljih plaža Europe mogu biti i neke druge, no ovaj puta su ove naš izbor.

 

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSarajevo: upoznavanje duše regije
Next articleMarakeš, jedan od četiri Marokanska kraljevska grada