Travel AdvisorTravel Advisor

6 najboljih mjesta koja trebate posjetiti u Irskoj

Irska je zemlja prekrasnih i raznolikih krajolika

Irska je bogata prirodnim ljepotama. Pronaći ćete razvedene obale ispunjene vapnencem iz glacijalnog doba i prostrane bijele pješčane plaže iza kojih se u daljini prostiru zelene planine. U Irskoj je moguće istražiti i moderne gradske pejzaže, georgijanske građevine i ukusnu irsku hranu i piće.

Zanima vas što učiniti na Smaragdnom otoku kako biste uživali u najljepšim panoramama (i čašama Guinnessa)? Ne tražite dalje jer imate priliku saznati koja su najbolja mjesta za posjetiti u Irskoj. Sigurno ćete ih uključiti na svoj popis svjetskih putovanja.

Dublin

© Diogo Palhais from Unsplash

Svakako istražite središte Irske s njegovim ljupkim ulicama obrubljenim kamenim kanalima. U Dublinu ćete uživati u odličnoj irskoj narodnoj glazbi uživo.

Nakon što posjetite neke od povijesnih i kulturnih znamenitosti Dublina, zapitat ćete se zašto ga ranije niste posjetili. Posjetite i najstarije irsko sveučilište, Trinity College Dublin, gdje možete pogledati Knjigu Kellsa. Još jedna povijesna znamenitost koju ne smijete propustiti vidjeti je veličanstvena katedrala Svetog Patrika.

Posjet Dublinu ne može biti potpun bez zaustavljanja u Temple Bar Districtu. Nakon što uđete u poznato područje, zapljusnut će vas zvuk žive glazbe koja dolazi iz brojnih pubova i barova, kao i od uličnih izvođača na ulici.

Cliffs of Moher

© Mick Haupt from Unsplash

Posjetite Cliffs of Moher i uživajte u jednom od najljepših mjesta u Irskoj. Prirodna ljepota ovog područja podsjetit će vas koliko irski krajolik može biti zadivljujuć i raznolik.

Ove litice postoje više od 350 milijuna godina i prirodno su blago. Nalaze se na obali okruga Clare, dugi su 8 kilometara i visoki 214 metara. Štoviše, Cliffs of Moher dom su najveće otočne kolonije puffina u Irskoj. Također, ona su staništa više od 20 vrsta ptica, uključujući sivog sokola i sjevernog gnjurca. Ako ste u blizini, možete promatrati ptice u okolici.

Ove stjenovite litice možete prepoznati i iz filmova i televizije. Pojavljuju se u filmovima Harry Potter and the Half-Blood Prince, The Princess Bride, kao i u komediji Father Ted te brojnim drugim filmovima i televizijskim emisijama.

Cork

© Mark de Jong from Unsplash

Smješten uz obalu rijeke Lee, Cork je aktivan grad s bogatom poviješću koji danas slovi kao glavni grad hrane u Irskoj. Grad je prepun gostoljubivih kafića, tradicionalnih pubova i ukusnih restorana koji nude sve u čemu želite uživati. Imat ćete priliku kušati sve vrste hrane, od ukusne irske hrane s farme do suvremene i ukusne veganske hrane.

Obavezno posjetite Englesku tržnicu s prekrasnim zasvođenim stropovima, kao i veličanstvenom mramornom fontanom. Tržnica nudi neke od najboljih svježih lokalnih proizvoda dostupnih u regiji.

Također, Cork je dom brojnih arhitektonskih čuda u kojima možete uživati. Šetajući gradom, razgledajte veličanstvene georgijanske i tajne ulice koje datiraju iz 17. stoljeća. Ako volite povijest i želite zaviriti u prošlost ovog dijela Irske, zavirite u dvorac Blarney. Impresivni dvorac nalazi se na sjeveru Corka u zadivljujućem okruženju s bujnom šumom.

Ring of Kerry

© K. Mitch Hodge from Unsplash

Ako želite otići na jedan irski road-trip, trebate odabrati jedan od Ring of Kerry. Tijekom putovanja duž 179 kilometara južne obale Irske, oduševljavat će vas zadivljujući pogledi s kojeg god prozora gledali. Ova petlja, koja je dio Divljeg atlantskog puta, vodi vas kroz prekrasne obale i bujna zelena brda koja čine poluotok Iveragh.

Moguće je sudjelovati u aktivnostima poput ribolova, golfa ili vodenih sportova te odsjesti u udobnim hotelima kako biste osjetili toplinu i irsko gostoprimstvo. Ako su noći vedre, možete uživati promatrajući kako sunce tone u prostrani sjeverni Atlantski ocean.

Kilkenny

© K. Mitch Hodge from Unsplash

Prošetajte se labirintom ulica, uličica i popločanih ulica u živahnom gradu Kilkennyju na jugoistoku Irske. Kilkenny je mjesto gdje možete otkriti fascinantan spoj povijesti i kulture, kao i srednjovjekovne arhitekture. Istražite dvorac Kilkenny, katedralu St. Canice, kao i Black Abbey kako biste uronili u povijest srednjeg vijeka.

Posjetite i obližnji Rock Cashel (Carraig Phadraig) koji se nalazi 50 minuta od grada, a radi se o jednom od najboljih starih mjesta u Irskoj. Građevine iz srednjovjekovnog razdoblja smještene su na stjenovitoj litici s prekrasnim pogledom na okolicu. Prilikom povratka u sam grad Kilkenny prošetajte se obalom rijeke Nore koja vijuga kroz grad i uživajte u prekrasnoj arhitekturi.

Također, Kilkenny je među najboljim mjestima u Irskoj i zbog odlične hrane i živahnog noćnog života. Uživajte u bogatom izboru piva iz lokalnih pivovara te u glazbi uživo u gostoljubivim gradskim pubovima.

Obala Antrim

© Zeynep Elif Ozdemir from Unsplash

Istražite ovaj dio obale Antrim na putovanju u Sjevernu Irsku i uživat ćete u jednom od najboljih blaga irskog otoka. Sjeverna Irska je zapravo dio Ujedinjenog Kraljevstva, no nalazi se u istoj regiji kao i Republika Irska. To vam omogućuje putovanje u obje zemlje tijekom istog putovanja.

Ako posjećujete Sjevernu Irsku, ne želite propustiti obalu Antrim. Najbolji način da otkrijete plaže, litice i povijesne atrakcije Antrima je putovanje kroz Causeway Coastal Route. Započinje u glavnom gradu Sjeverne Irske, Belfastu, a zatim prati obalu prema Derry-Londonderryju, a tijekom putovanja imate priliku istražiti glavne atrakcije.


Autor naslovne fotografije: © Nils Nedel from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleOvaj vikend dođite u Hvar na “Degustacije hvarskih vina”
Next articleOtvaranje sezone krstarenja na luksuznom brodu Katarina Line