6 prekrasnih hotela koji su nekoć bili željezničke stanice

Autor članka:
Podijeli:

Izvor: Condé Nast Traveler, Katherine McLaughlin


Kada je 1869. godine prvi put otvoren transkontinentalni željeznički sustav, nije postojalo ništa slično. Povezujući američku zapadnu obalu s istočnom, monumentalne pruge pokrenule su zlatno doba željeznica. Više od 150 godina kasnije, željezničke stanice pretvorene u hotele održavaju ovaj istraživački duh živim.

Iako su automobili i zrakoplovi izbacili društvo iz općenite potrebe za vlakovima, infrastruktura za ove željezničke vagone ostaje zadivljujuće ljudsko stvaralaštvo. Mnoge od njih izgrađene su između 1880. i 1920. godine, a stanice ističu mnoge od najsloženijih i ukrasnih estetika tog razdoblja, poput grčkog i rimskog preporoda, Art Decoa te francuske renesanse. Transformiranjem tih nevjerojatnih struktura u hotele, ne samo da se zgrade spašavaju od rušenja ili napuštanja, već se čuva ljepota i živopisnost prošlog vremena. U nastavku otkrijte šest impresivnih željezničkih stanica pretvorenih u hotele koje prikazuju trajan utjecaj preoblikovanja i ponovne uporabe.

Hotel Crawford, Denver

Crawford Hotel Denver
© Condé Nast Traveler from Pinterest

Stanica Denver Union lokalno je poznata kao dnevna soba Denvera, što olakšava proglašavanje Hotela Crawford, koji se nalazi odmah iznad, spavaćom sobom grada. Izvorna Denver Union Station otvorena je 1881. godine i tada je bila najveća zgrada na Zapadu. Izvorna struktura srušena je početkom 20. stoljeća, a na njezinom mjestu izgrađena je stanica u beaux arts stilu, gdje se sada nalazi hotel. Hotel Crawford dobio je ime po Diani Crawford, članici saveza Union Station, koja je bila ključna u oživljavanju zgrade početkom 2000-ih godina.

Hotel St. Louis Union Station, St. Louis

Hotel St. Louis Union Station
© Pinterest

Smješten u centru grada, Hotel St. Louis Union Station nalazi se unutar starog gradskog željezničkog kolodvora. Dizajniran od strane njemačkog arhitekta Theodorea Linka, zgrada u romaničkom stilu prvi je put otvorena 1894. godine, a 1970. godine je proglašena nacionalnim povijesnim spomenikom. Iako je željeznički kolodvor zatvoren 1978. godine, HOK ga je preoblikovao u kompleks s mješovitom namjenom te je 1985. godine ponovno otvoren. Sada je to luksuzni hotel s 539 soba, koji je dio Hiltonove Curio Collection. Među njegovim brojnim istaknutim značajkama je i svodni strop u Velikoj dvorani visok oko 20 metara.

Union Station Nashville Yards, Autograph Collection, Nashville

Hotel Union Station Nashville Yards
© marriott.com from Pinterest

Smještena u središnjem dijelu zemlje, povijesna Union Station u Nashvilleu nekada je bila epicentar putovanja po zemlji. Danas se u zgradi inspiriranoj gotikom nalazi butik hotel koji je nešto više od kilometra u pravcu sjevera udaljen od kultnog Music Rowa. Unutra su gosti vraćeni u prošlost kroz brojne arhitektonske i estetske detalje koje su odlučili zadržati, uključujući svodni strop visok više od 20 metara, 100 godina star vitraj te zlatne stropne medaljone.

Canfranc Estación, Royal Hideaway Hotel, Canfranc, Španjolska

Canfranc Estación, Hotel Royal Hideaway
© Barceló Hotel Group from Pinterest

Nakon što je godinama bio napušten, Canfranc Estación, koji se nalazi u dolini Aragona, početkom 2023. godine je ponovno otvoren kao luksuzni hotel. Iako je tehnički u Španjolskoj, postaja je blizu francuske granice, što je potaknulo i španjolskog kralja i predsjednika Francuske Republike da prisustvuju ceremoniji inauguracije 1928. godine kada je zgrada prvi put otvorena kao željeznička stanica. Izvorno projektiran od strane Fernanda Ramireza de Dampierrea, čak i prije transformacije u ugostiteljski objekt, zgrada je bila popularna među fotografima i drugim turistima koji su željeli zaviriti u ovo napušteno remek-djelo.

Crowne Plaza Indianapolis Downtown Union Station, Indianapolis

Crowne Plaza Indianapolis Downtown Union Station
© Danielle Harris Photography from Pinterest

Kao prvi planirani Union Station na svijetu, Crowne Plaza Indianapolis Downtown Union Station poštuje svoj pedigre kroz vrlo doslovnu interpretaciju. Ovdje gosti imaju priliku odreći se tradicionalnih hotelskih soba i spavati u starim vagonima Pullman vlaka. A budući da vlakovi još uvijek prolaze stanicom, lagano zujanje kotača na tračnicama čini doživljaj još autentičnijim. Zgrada je uvrštena u Nacionalni registar povijesnih mjesta i ima brojne zadivljujuće elemente, uključujući originalne terazzo podove i više od 278 kvadratnih metara vitraja na stropu.

Radisson Lackawanna Station Hotel Scranton, Scranton

Radisson Lackawanna Station Hotel Scranton
© Condé Nast Traveler from Pinterest

Možda najviše poznat kao lokacija izmišljenog Dundera Mifflina iz serije The Office, Radisson Lackawanna Station Hotel dokazuje da grad nije samo puka referenca pop kulture, već da on nudi puno više. Smješten u željezničkoj postaji u francuskom renesansnom stilu iz 1908. godine, hotel se prostire na preko 2130 kvadratnih metara, ima 146 soba i dočekuje goste sa svojim zadivljujućim mramornim stupovima i Tiffany staklenim svjetlarnikom u predvorju atrija.


Autor naslovne fotografije: © elledecor.com from Pinterest

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave